Ce trebuie să conțină trusa de scule de acasă

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro
Vezi produsele recomandate

În prezent, din ce în ce mai mulți oameni îşi fac micile reparaţii în grădină sau în casă fără ajutorul meseriaşilor. Multe dintre lucrările de întreţinere pot fi duse la bun sfârşit de oricine, cu un pic de răbdare, atenţie şi cu o trusă potrivită de scule şi unelte.

Multe dintre ele sunt atât de cunoscute, încât nu mai au nevoie de nicio prezentare. Iată care sunt cele mai importante unelte pe care trebuie să le ai în trusa ta profesională: 

Scule şi unelte

Ciocan, cleşte sau patent: nu există prea multe activităţi într-o gospodărie care să nu necesite măcar una dintre aceste scule. Iată la ce sunt cel mai des utilizate şi alte scule care au un rol important pentru orice fel de lucrări: 

trusa de scule

 • ciocan - este unul dintre cel mai des întâlnite unelte dintr-o gospodărie, cu nenumărate utilităţi. Unele ciocane au şi rolul de a scoate cuie, dacă la capăt au o gaică pentru acest lucru. Altele sunt destinate pentru materiale diverse, dar cel mai des întâlnite sunt ciocanele din metal, folosite pentru a bate cuie sau pentru a nivela suprafeţe.
 • cleşte - este o unealtă utilizată pentru manipularea sârmelor, extracţia cuielor, dar şi pentru fixarea ţevilor sau tăierea şuruburilor şi a cablului. În funcţie de scopul lui, un cleşte este de mai multe feluri:
 • cleşte pentru sârmă
 • cleşte de cuie
 • cleşte pentru tăiat cabluri şi sârmă
 • patent - este unul dintre cel mai des întâlnite tipuri de cleşte. Patentul vine aproape întotdeauna cu mâner izolant, aşa că este util şi pentru lucrul în zone aflate sub tensiune.
 • cheie reglabilă - este o unealtă de metal cu cap reglabil, folosită pentru strângerea sau desfacerea şuruburilor, dar şi pentru fixarea capetelor unor conducte, de exemplu;
 • cheie fixă - vine în mai multe dimensiuni şi poate fi folosită, ca şi cheia franceză, pentru strângerea sau slăbirea şuruburilor şi a piuliţelor, pentru fixarea capetelor mobile ale unor conducte sau pentru strângerea lor. E indicat să optezi pentru o trusă de chei fixe, ca să le ai pe toate la îndemână.
 • set de şurubelniţe - şurubelniţele sunt unelte de mână de mai multe forme şi dimensiuni, în funcţie de scopul lor. Pot fi şurubelniţe drepte, în cruce, în stea, în triunghi sau hexagonale. Unele dintre ele au mâner din materiale izolatoare, care permit lucrul sub tensiune. Există și modele de șurubelniță electrică, ce pot fi montate la mașina de găurit.
 • set de dalte - dalta este o unealtă de metal cu capătul ascuţit, în formă de pană, folosită pentru cioplirea, tăierea sau scobirea unor materiale cum ar fi lemnul sau metalul.

Instrumente de tăiat

În cazul în care ai început lucrări de renovare a casei sau pur şi simplu vrei să-ţi cureţi livada de crengile uscate şi de cele crescute anapoda, ai nevoie de câteva instrumente de tăiat. Poţi folosi şi un cleşte sau o foarfecă de vie, dar în unele cazuri îţi trebuie scule potrivite, cum ar fi acestea:

 • cutter - este un instrument de tăiat cu lamă extensibilă, folosit îndeosebi pentru tăiatul hârtiei, dar poate fi găsit şi în trusa de unelte. Este folosit pentru curăţarea sau tăierea cablurilor.
 • fierăstrău de mână - dacă lucrezi des cu lemn, un fierăstrău de mână este ideal. Poate fi folosit şi în gospodărie, la toaletarea pomilor fructiferi.
 • foarfece de tablă - sunt utile atunci când ai de modificat dimensiunile unei foi de tablă sau atunci când, de exemplu, îţi instalezi un gărduleţ din plasă de sârmă.

Echipamente electrice 

„Vecine, nu ai cumva o bormașină?” - este o întrebare pe care cu siguranță cei mai mulți dintre noi am auzit-o cel puțin o dată în viață. Mașina de găurit este esențială într-o casă, iar utilitățile ei cu greu pot fi enumerate în totalitate. Uite ce alte scule electrice mai ai nevoie în trusa ta de unelte:

 • maşină de găurit - este o unealtă foarte importantă în gospodărie, pentru nenumăratele aplicaţii pe care le poate avea, fie că vorbim despre hobby-uri sau aplicaţii practice. Maşina de găurit (sau bormaşina, aşa cum mai e cunoscută) poate fi cu fir sau cu acumulator şi, în funcţie de scopul în care e folosită, are nevoie de un set complet de burghie pentru a fi cu adevărat utilă.
 • polizor- polizorul unghiular (sau flex, cum i se mai spune) este o unealtă electrică formată dintr-un motor care pune în mişcare un disc. În funcţie de aplicaţii, discul poate fi:
  • abraziv - este folosit pentru şlefuirea diverselor suprafeţe, de la metal până la lemn şi piatră;
  • cu diamant - este realizat dintr-un material foarte rezistent şi se folosește pentru tăierea metalului sau a altor piese.
 • drujbă - drujba sau fierăstrăul electric este un instrument care preia rolul unui fierăstrău de mână atunci când este nevoie, de obicei în cazurile în care trebuie să tai cantităţi mari de material lemnos.

Instrumente de măsurat

Dacă vrei să nu dai greș când te apuci de meșterit în locuința ta, este obligatoriu să planifici lucrările din timp. Iar instrumentele de măsurat sunt singurele care îți vor spune că faci o treabă bună:

 • ruletă - este un dispozitiv pentru măsurat diverse suprafeţe, format dintr-o panglică metalică gradată în inchi şi în centimetri, care poate fi desfăşurată după nevoi şi retrasă cu ajutorul unui arc într-o cutie din plastic;
 • boloboc sau nivelă cu bulă de aer - este un instrument de măsurat poziţia orizontală sau verticală a unor suprafeţe (pereţi sau podea, de exemplu). Este format dintr-un tub gradat, umplut cu lichid în care a fost lăsată o bulă de aer.
 • creion de tensiune - este un dispozitiv utilizat pentru detectarea curentului electric şi măsurarea tensiunii electrice într-un circuit de curent alternativ. Este util în special în cadrul lucrărilor la reţeaua electrică, dar poate fi folosit şi la verificarea unor unelte sau chiar pentru motoarele electrice.

Accesorii

Degeaba ai o bormașină performantă, dacă nu ai burghiele potrivite pentru lucrarea ta. La fel, dacă nu ai accesoriile necesare, orice sculă electrică se transformă într-un simplu obiect decorativ costisitor. Uite ce accesorii trebuie să ai mereu în casă: 

 • cuie
 • șuruburi
 • piuliţe
 • burghie
 • creion de trasat
 • lanternă
 • șmirghel
 • bandă izolieră
 • prelungitor cablu electric

Pe lângă toate cele de mai sus, care formează trusa standard de scule pentru un bărbat care vrea să fie pregătit pentru orice situaţie neprevăzută, într-o gospodărie mai pot fi prezente şi alte echipamente specializate şi, uneori, mai costisitoare. Printre ele se numără, de exemplu, un compresor de aer, care poate fi de ajutor în multe lucrări din curte, de la umflat roţile unui autoturism până la vopsirea unui gard sau curăţarea unui motor.

Care sunt sculele tale preferate şi de ce anume nu te-ai lipsi niciodată din trusa de unelte?

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2020
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO