Metode eficiente pentru tratarea și îngrijirea lemnului din construcții

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

De cel puțin 10.000 de ani omenirea a folosit lemnul ca materie primă în construcții. Chiar și astăzi, în era betoanelor și a sticlei, avantajele lemnului sunt greu de contestat: greutate redusă, durabilitate naturală, maleabilitate în design, bună izolație termică și simplul fel în care o clădire din lemn îți încântă simțurile și sporește senzația de confort. Pentru a te bucura cât mai mult timp de toate aceste avantaje este important ca lemnul de construcție să fie tratat în mod corespunzător.

Tratarea lemnului folosit în construcții

Fiind un material natural, lemnul are numeroase slăbiciuni de care trebuie să ții cont înainte de a-l alege ca material principal pentru construcția pe care vrei să o demarezi. În continuare vei afla tot ce trebuie să știi despre tratarea lemnului și ce avantaje îți poate aduce acest proces.      

tratarea lemnului in constructii. Poza 287
 

De ce este importantă tratarea lemnului?

Principalul motiv pentru care lemnul trebuie tratat este proprietatea sa de a fi un combustibil pentru ardere. Chiar și în cazul lemnului masiv și mult mai rezistent la foc, riscul de incendiu este unul mult mai mare decât în cazul materialelor de construcție neinflamabile (piatra, sticla, cărămida).

În același timp, lemnul este în mod continuu supus influenței a numeroși alți factori. De aceea, el trebuie protejat pentru a-și păstra aspectul și duritatea cât mai mult timp.     

Care sunt factorii care grăbesc degradarea lemnului?

Factorii naturali care pot duce la degradarea lemnului pot fi împărțiți în două categorii:

 • Factori de mediu

○      Precipitațiile - Dacă absoarbe umezeala, lemnul se poate contracta și dilata. În timp, el se poate deforma, poate căpăta numeroase crăpături de suprafață, iar riscul de apariție a mucegaiului și a putrefacției crește considerabil. În plus umezeala poate afecta aspectul lemnului.

○      Înghețul și dezghețul - Într-un mod asemănător cu umezeala, acțiunea de îngheț și cea de dezgheț pot deforma lemnul.

○      Radiații UV - Soarele poate provoca și el degradarea lemnului prin acțiunea razelor sale ultraviolete. Acestea pot provoca degradarea și distrugerea ligninei (substanță care se găsește în țesutul tuturor plantelor lemnoase) și pot deteriora stratul exterior al lemnului, modificându-i atât aspectul, cât și rezistența.

 • Agenți biologici

○      Ciupercile - Umezeala este factorul principal care favorizează apariția fungilor pe zidurile construcțiilor de lemn. Printre ciupercile cele mai des întâlnite se numără ciuperca de pivniță, buretele de casă și ciuperca de mină, însă de departe cea mai răspândită este mucegaiul.

○      Insectele - Speciile de insecte care se hrănesc cu lemn se numesc xilofage. Acestea includ cariile de lemn, termitele, furnicile negre, viespile de lemn sau gândacii bruni.

○      Rozătoarele - Șoarecii și șobolanii nu rod doar lemnul, ci și cablurile electrice și cam orice le iese în cale.

○      Păsările - Chiar dacă păsările nu atacă structurile în mod direct, excrementele lor acide pot deteriora lemnul.

 • Medii agresive - Termenul „mediu agresiv” se referă la un mediu în care materialele unei structuri sunt în mod constant supuse la acțiuni atât ale agenților naturali, cât și a celor chimici, proveniți din alte surse industriale. De aceea, un alt factor de care trebuie să ții cont este poluarea.        

Tipuri de tratare a lemnului 

Odată ce iei în calcul toți factorii care ar putea deteriora o construcție, va trebui să te gândești și la tipul de tratament pe care îl vei aplica lemnului. Evident, există mai multe tipuri de tratare a lemnului, fiecare oferind un alt tip de protecție.

 • Ignifugarea - Acest tratament crește considerabil rezistența lemnului la ardere. Trebuie să reții însă că, orice tratament ignifug ai aplica, lemnul nu va fi niciodată imun la ardere. Prin ignifugare, el pur și simplu va lua foc foarte greu, întârziind considerabil declanșarea unui incendiu. De asemenea, jarul lemnului ignifugat se stinge mult mai repede decât al celui netratat.
 • Hidrofugare - Cum lemnul absoarbe foarte ușor apa, este foarte importantă tratarea sa cu soluții care să oprească acest proces. Astfel, el va fi protejat nu doar de degradarea cauzată de umezeală, dar și celelalte soluții cu care a fost tratat vor rămâne mai mult timp în interiorul lemnului.
 • Tratarea împotriva insectelor - Acest tratament se face nu doar pentru a proteja lemnul de acțiune insectelor. De multe ori buștenii tăiați pot conține ouă sau chiar larve de carii. Lemnul comercializat pentru construcții ar trebui să aibă deja un astfel de tratament aplicat.
 • Tratarea împotriva fungilor - În sfârșit, această tratare se face pentru a preveni dezvoltarea ciupercilor pe lemn. Procedeul se mai numește și aseptizare.
 • Alte tipuri de tratare - Desigur, când aplici aceste tratamente, trebuie să ții cont și de ceilalți factori care pot degrada lemnul (razele UV, înghețul, poluarea). Unele substanțe pe care le poți folosi oferă protecție împotriva mai multor astfel de factori.

Normele europene cu privire la construcțiile din lemn 

La fel ca în multe alte domenii, Uniunea Europeană a impus norme menite să protejeze construcțiile din lemn. Acestea pot fi găsite în Eurocode 5: Design of timber structures, cunoscut și ca EN 1995 sau E5. Evident, normele se adresează constructorilor, producătorilor și furnizorilor de cherestea. Înainte să demarezi o construcție din lemn, ar trebui să discuți cu furnizorii de materiale și cu constructorii pentru a te asigura că toate aceste reguli sunt respectate.

Atât Eurocode 5, cât și normele naționale definesc mai multe clase de risc la care o structură din lemn poate fi supusă în funcție de umiditatea mediului.

 • Clasa de risc 1 - definește situații în care lemnul este la adăpost, protejat în totalitate de intemperii și complet ferit de umezeală.
 • Clasa de risc 2 - definește situații în care lemnul este protejat în totalitate de intemperii, însă mediul prezintă o umiditate ridicată care poate duce la umezirea ocazională, nepersistentă
 • Clasa de risc 3 - definește situații în care lemnul se află în exterior, neadăpostit, fără a  intra însă în contact cu solul. Lemnul poate fi expus la intemperii și expus unei umeziri frecvente.
 • Clasa de risc 4 - definește situații în care lemnul este în contact cu solul sau apa dulce, fiind astfel expus în permanență la umezeală.
 • Clasa de risc 5 - definește situații în care lemnul este expus în permanență la apă sărată.

Dacă pentru clasele de risc 1 și 2 tratamentul necesar este minim, clasele 3, 4 și 5 necesită un tratament mai complex.

Tot în acest sens, normele definesc și patru grade de risc de biodegradare.

 • Gradul 1 - se referă lalemnul utilizat în interiorul construcțiilor, unde umezeala nu poate favoriza instalarea și dezvoltarea ciupercilor xilofage (lemn utilizat la amenajări interioare, scări interioare, grinzi, parchet).
 • Gradul 2 - se referă la lemnul utilizat în construcții unde condițiile de apariție a ciupercilor xilofage sunt minime (lemnul utilizat la elementele de sub acoperiș: căpriori, grinzi, stâlpi, șipci, pereți interiori).
 • Gradul 3 - se referă la lemnul utilizat în construcții unde există riscul de apariție a ciupercilor xilofage, iar umiditatea poate atinge valoarea de 30% (lemnul utilizat la elemente de construcții exterioare: lambriuri exterioare, rame, traverse şi montanți pentru panourile de pereți exteriori, scări exterioare, balcoane, balustrade etc.).
 • Gradul 4 - se referă la lemnul care este în permanent contact cu solul, creând condiții favorabile pentru apariția fungilor (piloți pentru fundații, tălpi inferioare pe pământ sau pe socluri de zidărie, grinzi, traverse și rame de panouri de pardoseală). Acest grad include și lemnul permanent expus intemperiilor (șițe, șindrile de acoperiș).

Ignifugarea - Cum protejezi construcțiile din lemn de incendii 

Pentru ca lemnul să devină mult mai rezistent la ardere, este nevoie de tratarea sa cu anumite substanțe ignifuge. Acest procedeu se poate realiza prin trei modalități:

 • Imersie - Prin acest procedeu, lemnul este scufundat în substanța ignifugă. Este metoda cea mai eficientă, însă necesită mai mult timp pentru a fi realizată eficient. În plus, doar lemnul neasamblat poate fi ignifugat astfel.
 • Pulverizare - Substanța ignifugă este pulverizată pe toată suprafața lemnului. Procedeul poate fi aplicat atât lemnului neasamblat, cât și celui folosit deja în cadrul construcției.
 • Pensularea - Suprafața lemnului este vopsită cu o substanță ignifugă. La fel ca în cazul pulverizării, procedeul poate fi aplicat lemnului atât înainte, cât și după construcție.

În cazul pulverizării și al pensulării, tratarea se poate realiza atât în interiorul, cât și în exteriorul structurii din lemn. Însă substanțele aplicate pe lemnul de interior vor fi diferite de cele aplicate pe lemnul de exterior.

Înainte de a aplica ignifugarea, trebuie să te asiguri că lemnul este uscat. Substanțele diferite au cerințe diferite, însă majoritatea nu se pot aplica pe un lemn care are o umiditate mai mare de 18%. De asemenea, temperatura aerului la momentul ignifugării nu trebuie să scadă sub 10o C.

În general, substanțele de ignifugare au o concentrație mare, motiv pentru care trebuie diluate cu apă. Odată aplicată, substanța ignifugă blochează moleculele de celuloză inflamabile de la suprafața și din porii lemnului.

După ce substanța este aplicată, este necesară o pauză de 24 de ore, după care aplicarea se repetă. Două straturi de substanță aplicată vor spori eficiența ignifugării. O substanță de calitate va întârzia aprinderea lemnului cu peste 60 de minute.

Dacă vrei să aplici doar un tratament de ignifugare, acesta se va face abia după ce lemnul a fost tratat împotriva insectelor și a fungilor. Există însă numeroase substanțe care înglobează toate aceste tipuri de protecție. 

În cazul pulverizării și a pensulării, ignifugarea ar trebui să reziste minimum 3 ani, iar în cazul imersiei, durata se extinde la minimum 5 ani. Deși aceste durate variază în funcție de substanța pe care o vei alege, trebuie să știi că tratarea lemnului este un procedeu care trebuie repetat o dată la câțiva ani. Dacă lemnul este însă acoperit de alte materiale de izolație, este suficient să te asiguri că acele materiale au proprietăți ignifuge bune și o rezistența bună la ceilalți factori deja discutați.

Soluțiile de ignifugare pot fi comercializate sub formă de pudră sau lichid concentrat, dar pot fi regăsite și în vopsele, lacuri, baițuri, grunduri etc. Din compoziția lor chimică fac de obicei parte silicații de sodiu, calciu sau potasiu. Substanțele din  compoziție sunt toxice pentru organism, așa că aplicarea lor se va face întotdeauna cu echipamentul adecvat.

Hidrofugarea - Protejarea structurilor din lemn de acțiunea umezelii 

Ai înțeles deja cât de periculoasă este apa pentru orice structură din lemn. Din fericire, diverse specii de lemn au o rezistență sporită la umiditate. Acestea pot fi esențe tari precum stejarul, cedrul, nucul, frasinul, chiparosul sau tecul, dar și câteva esențe moi precum plopul alb, mahonul și anumite specii de pin și molid. Însă nicio esență de lemn nu este imună la acțiunea apei.

De aceea, multe din soluțiile pentru tratarea lemnului oferă o hidrofugare eficientă. Dacă dorești însă o protecție crescută împotriva apei, ai putea folosi următoarele uleiuri:

 • Uleiul de in - folosit în mod tradițional la construcțiile de lemn din România. Odată aplicat, un strat trebuie lăsat să se usuce timp de 24 de ore. Este nevoie de 3-5 straturi pentru ca tratamentul să aibă eficiență maximă.
 • Uleiul de tung - folosit în mod tradițional la construcțiile de lemn din China. Sunt recomandate două aplicări, la distanță de 24 de ore. Al doilea strat se va aplica însă prin șlefuire, pentru ca uleiul să pătrundă mai bine în lemn.
 • Uleiul de nuci - este poate cea mai eco variantă de finisaj. Se folosește și la finisarea obiectelor de bucătărie făcute din lemn.
 • Uleiuri minerale - acestea sunt realizate pe bază de petrol, însă nu au un grad ridicat de toxicitate. Acestea pot oferi o protecție sporită la razele UV și la agenții poluanți.

Uleiurile pot fi o alternativă naturală la soluțiile chimice pentru tratarea lemnului, însă ele nu oferă protecție față de toți factorii care degradează materialul. O altă alternativă naturală de finisare este ceara de albine.

Hidrofugarea este un tratament care se aplică lemnului folosit în exterior, unde este mult mai des supus intemperiilor. Pentru ca materialul să-și păstreze proprietatea impermeabilă, va fi nevoie să repeți tratamentul cel mult o dată la trei ani.

Antiseptizarea - Combaterea insectelor si a ciupercilor xilofage

Acest termen înglobează atât tratamentul împotriva insectelor cât și împotriva ciupercilor care pot degrada lemnul.

Înainte de a fi comercializat pentru a fi folosit în construcții, lemnul trece printr-un tratament special menit să elimine larvele și ouăle care se pot găsi încă în buștenii tăiați. Materialul brut este fie încălzit la o temperatură de 60o C, fie fiert la aburi. Pentru a evita apariția altor insecte, se face și un tratament cu insecticide.

Pe lângă procedeele de tratare menționate în cazul ignifugării (imersie, pulverizare, pensulare) există încă două procedee folosite în mod special pentru antiseptizare: injectare și gazare-fumigație. Aceste procedee implică substanțe insecticide și fungicide extrem de toxice, așa că sub nicio formă nu trebuie să încerci să le aplici de unul singur.

Desigur, există și numeroase soluții care pot fi aplicate fără ajutorul specialiștilor. Pentru ele vei avea nevoie doar de un costum de protecție adecvat și să urmezi atent instrucțiunile de folosire. Aceste produse sunt mai degrabă create pentru a combate infestațiile superficiale. Vor exista situații în care insectele sau ciupercile au afectat atât de mult lemnul încât acesta nu poate fi decât înlocuit.

O substanță foarte des folosită pentru a preveni apariția insectelor este sulfatul de cupru. Acesta are o toxicitate redusă, fiind folosit și în pomicultură. Dezavantajul lui principal este că pătează lemnul cu o culoare albastră, care poate fi însă eliminată cu baiț.

O altă soluție la îndemâna oricui este boraxul (boratul de sodiu), care poate fi diluat cu apă pentru a crea un spray bun de aplicat pe suprafețe cu infestații superficiale. Multe din soluțiile profesioniste pentru tratarea lemnului sunt pe bază de borax și pot conține și cupru.

Tratarea lemnului împotriva radiațiilor UV și a poluanților chimici 

Cea mai eficientă metodă de a proteja lemnul împotriva acțiunilor unui mediu agresiv este vopsirea. Dacă vrei, de exemplu, să construiești o casă din lemn care să păstreze un aspect natural, există numeroase lazuri, vopsele sau lacuri pe bază de uleiuri naturale care îi vor da construcției nu doar un aspect plăcut, ci și protecția necesară.

Vopsirea lemnului se realizează în următoarele etape: 

 1. Curățarea suprafeței ce urmează să fie vopsită (de praf sau altă murdărie)
 2. Șlefuirea suprafeței (poți folosi clasicul șmirghel)
 3. Aplicarea unui strat de grund (acesta are rol antiseptizant)
 4. Aplicarea lacului, lazurii și / sau vopselei.

Având aceste cunoștințe, înțelegi că lemnul este un material cu adevărat sensibil la acțiunile mediului și dificil de întreținut. Efortul este însă răsplătit prin confortul deplin pe care ți-l oferă și prin eleganța sa neîntrecută. Asigură-te că alegi soluțiile pentru un tratament corect și te vei putea bucura de casa ta din lemn ani de zile, oricât de schimbătoare ar fi vreme

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2020
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO