Call Center:
Contact

Ce este un puffer, cum alegem un puffer , Tipuri de puffere

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro
Vezi produsele recomandate

Rezervorul de acumulare (Puffer) este un echipament pentru stocarea agentului termic in instalatiile de incalzire. Acesta inmagaziaza energia termica furnizata de centralele termice pe compustibil gazos sau lichid si optimizeaza functionare a cazanelor pe combustibil solid.

Pufferul este ideal sa fie instalat in cazul centralelor termice pe lemne, intrucat acestea nu pot modula puterea atat de usor si eficient precum centralele pe gaz. Prin instalarea unui puffer, autonomia de functionare va creste, reducand implicit consumul de combustibil. De asemenea, se reduc considerabil emisiile de noxe, crescand totodata eficienta arderii.

Spre exemplu in intersezon ati putea aprinde focul in centtrala doar o data pe saptamana, cand temperatura din puffer scade sub o anumita valoare, iar automatizarea va da un semnal ca este cazul sa faceti focul.

De asemenea, un alt avantaj al puffer-ului este acela ca prelungeste durata de viata a centralelor, prin optimizarea regimului de functionare al acestora.

Trebuie facuta distinctia intre puffer si boiler, desi ambele sint incalzite de o centrala termica,  apa din puffer va circula prin instalatia de incalzire (radiatoare/pardoseala, in circuit inchis, cu automatizarea aferenta), iar apa din boiler este apa sanitara, asa-numita apa calda menajera sau mai pe scurt ACM.

Calculul volumului optim pentru puffer

Volumul unui puffer se stabileste in functie de puterea fiecarei centrale termice in parte. Spre exemplu, pentru o centrala termica de 25 kW este neceasa instalarea unui puffer cu volumul de 1000 litri.

Exista o formula de calcul al volumului optim pentru puffer (boiler) conform standardului European EN 303-5:

V SP = 15 x TB x QN (1-0,3 x (QH/Q min))

Unde:

Vsp – volumul in litri al puffer-ului

TB – durata de ardere la putere nominala a cazanului

QN – puterea nominala a cazanului

QH – necesarul de caldura al spatiului incalzit

Qmin – puterea minima a cazanului

In practica nu este necesar sa folositi aceasta formula. Se poate folosi o formula empirica ce spune ca nu trebuie sa avem  intre 25 si 50 litri de apa pe fiecare kW al centralei. De regula, cu cat este mai mare rezervorul, cu atat mai bine, autonomia fiind foarte mare.

Este foarte importanta diferenta dintre puterea centralei si necesarul termic al locuintei. Daca aceasta diferenta este mica ( centrala subdimensionata sau casa nu nu este izolata), atunci cea mai mare parte din caldura generata de centrala este folosita pentru incalzirea radiatoarelor.

In acest caz, indiferent ca se foloseste un puffer mai mic sau mai mare decat necesarul calculat, autonomia va fi mica, deoarece exista posibilitatea ca agentul termic sa se raceasca mult prea repede sau nu poate fi incalzit suficient.

Pentru a beneficia de o autonomie mare, diferenta dintre puterea centralei si necesarul termic al locuinte trebuie sa fie mare, iar pufferul usor supradimensionat. Astfel va aflati in situatia ideala: Pufferul se incalzeste foarte usor, chiar si atunci cand este frig afara, iar odata incalzit va ofera autonomie mare intre doua alimentari ale cazanului.

Avantajele utilizarii unui puffer corect dimensionat la o instalatie de incalzire cu centrala termica pe lemne:

  • Centrala functioneaza uniform, astfel uzura centralei va fi mult mai mica in timp, astfel ii va creste durta de viata
  • Procesul de ardere este mai eficient, iar emisiile de gudron si noxe sunt mai reduse.
  • Centrala functioneaza in cea mai mare parte a timpului la temperatura nominala pe tur, randamentul lui fiind maxim, iar economia de combustibil este substantiala
  • Intervale mai mari de timp intre 2 alimentari succesive ale cazanului, oferind usurinta si confort in exploatare.

Tipuri de puffere

Exista mai multe tipuri constructive de puffere cu care puteti prepara apa calda menajera sau puteti aduce aport la incalzire cu ajutorul panourilor solare sau puteti utiliza impreuna cu alte sisteme de back-up: centrale termice, pompe de caldura, etc.

Pufferele se clasifica astfel:

  • Fara serpentina
  • Cu o serpentina
  • Cu doua serpentine
  • Tank in tank

Pufere fara serpentine

Majoritatea pufferelor fara serpentina sunt fabricate din tabla de otel de calitate superioara si sunt destinate pentru stocarea apei calde de incalzire ( agent termic ).

Otelul din care sunt confectionate le confera duritatea si rezistenta la activitatea pe care o desfasoara. Temperatura ridicata a apei este suportata la parametrii optimi de catre aceste dispozitive de retinere a puterii calorice si de utilizare a acesteia in scopuri productive.

 Aceste puffere fara serpentina se utilizeaza numai pentru agent termic de incalzire, nu si pentru stocarea apei cade menajere.

Puffere cu 1 sau 2 serpentine

Pufferele cu 1 sau 2 serpentine se folosesc fie pentru conectarea la unei singure surse de incalzire ( centralele termice sau panouri solare ) sau pentru conectarea simultana a doua surse de de incalzire. Uneori pufferele cu doua serpentine se mai folosesc si pentru producerea apei calde menajere in regim instant. Cele doua serpentine se contecteaza folosind teava cu izolatie termica, rezultand o serpentina extinsa, imersata in volumul de agent termic din puffer si este strabatuta de apa rece de la retea, aceasta transformandu-se in ACM pana la iesirea din serpentina.

Puffere tank in tank

Pufferele tank in tank pot fi fara serpentina, cu 1 sau 2 serpentine.

Aceste rezervoare de acumulare tip tank in tank sunt destinate pentru producerea apei calde menajere prin intermediul rezervorului interior si stocarea agentului termic  pentru incalzire, cu ajutorul rezervorului exterior. Variantele cu una sau doua serpentine sunt destinate in special pentru instalatiile solare; suprafetele mari de incalzire ale serpentinelor asigura o eficienta foarte ridicata la functionarea cu instalatii solare.

Serpentinele se pot lega in serie pentru conectarea la panouri solare sau serpentina inferioara se poate conecta la panourile solare, iar cea superioara la o centrala temica, in vederea producerii de apa calda menajera.

Rezervorul interior pentru prepararea de ACM este protejat foarte bine contra coroziunii prin cele doua straturi de email si anodul de magneziu.

Concluzii

Daca vrei sa scapi de grija alimentarii centralei termice pe lemne la intervale de timp foarte mici, iti recomandam sa montezi un puffer. Astfel autonomia centralei va creste, iar consumul de combustibil va fi redus.

De asemenea, in momentul in care te-ai hotarat sa achizitionezi un astfel de echipament, pe langa dimensionarea corecta, trebuie sa mai tii cont de izolatia pufferului, deoarece pierderile trebuie sa fie minime.

Pentru un randament maxim, producatorii si specialistii in domeniul instalatiilor termice recomanda achizitionarea unui puffer cu un strat izolator de minim 100 mm grosime, chiar daca pretul acestora este mai mare decat a variantelor fara izolatie.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2023
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO