Tot ce trebuie să știi despre aeroterme

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Gama variată de aeroterme pe gaz, pe apă sau electrice vă permite alegerea echipamentului potrivit în funcție de sursa voastră de energie termică. Cele mai multe modele permit amplasarea flexibilă în spațiu, fără eforturi financiare pentru montaj.

În continuare descriem ce sunt aerotermele, tipuri de aeroterme, avantajele și dezavantajele pe care aceste le au față de un calorifer și criteriile pe care să le luați în calcul când cumpărați o aerotermă.

Informații generale despre aeroterme

Aerotermele sunt aparate care,  din punct de vedere al utilității, pot fi considerate similare caloriferelor sau convectoarelor, diferite totuși din punct de vedere funcțional și al utilității. Concret, acestea încălzesc rapid spațiul deoarece funcționează prin convecție și ventilație, uscând în același timp aerul.

Pe piața de instalații se comercializează aeroterme care funcționează alimentate la diferite surse de încălzire sau combustibil. Astfel, există aeroterme care funcționează pe apă, pe gaz sau electrice.

totul despre aeroterme. Poza 254

În continuare vă spunem ce sunt, cum funcționează și vă furnizăm detalii despre fiecare tip de aerotermă.

Ce sunt aerotermele

Aerotermele sunt echipamente utilizate pentru încălzirea și distribuirea căldurii în încăperi, funcționând prin convecție forțată. Acestea sunt  prevăzute cu ventilatoare care mișcă aerul din încăpere și provoacă circularea  aerului în mod forțat, căldura distribuindu-se mai rapid.

Cum funcționează o aerotermă? Căldura este produsă de o componentă care asigură încălzirea (rezistență, agent termic, arzător), iar mai apoi este împinsă în încăpere cu ajutorul ventilatorului cu care este prevăzută.

Aerotermele sunt clasificate în funcție de sursa a sau combustibilul de încălzire, acesta fiind inclusiv un criteriu de alegere.

Principiul de funcționare al unei aeroterme

Ca o comparație,  caloriferele  distribuie căldura prin radiere și mai apoi prin convecție, adică prin mișcarea curenților de aer cald. Convectoarele încălzesc aerul prin convecție, prin transferul de căldură grație mișcării aerului cald pe verticală. Aerotermele funcționează folosind principiul convecției, dar  suplimentar sunt prevăzute cu ventilatoare care mișcă aerul, accelerând procesul de încălzire. 

Avantajul ventilatoarelor vine cu un dezavantaj. Aerul  cald ventilat este uscat, generând disconfort termic pentru locatari. 

Tipuri de aeroterme

Aerotermele sunt încadrate în funcție de sursa utilizată pentru generarea căldurii. Astfel sunt trei tipuri principale de aeroterme. 

Aeroterme pe apă caldă

-  acestea pot fi conectate la sisteme de încălzire cu agentul termic apa (centrale termice pe gaz sau lemn). Există modele de aeroterme pentru aer rece, utilizate pentru răcirea spațiului, fiind montate în sisteme de chillere. Pot fi montate în spații de dimensiuni variate, inclusiv în clădiri de birouri sau showroom-uri (aerotermele industriale).

Aeroterme electrice

-  funcționează alimentate la energie electrică. Acestea sunt prevăzute cu o rezistență, iar căldura degajată este dispersată cu ajutorul ventilatorului.  Aerotermele electrice industriale sunt de capacitate mai mare și sunt practice pentru încălzirea perimetrală  în spațiile în care nu este instalat un sistem de încălzire centralizat sau nu este disponibil gazul.

Aeroterme pe gaz

- sunt eficiente și economice datorită prețului mai mic al gazului în comparație cu energia electrică. O categorie derivată din aceste aeroterme sunt tunurile pe gaz.

De ce și când este utilă o aerotermă

Aerotermele sunt practice pentru suplimentarea aportului de căldură într-o locuință (și nu numai - în cazul tunurilor de căldură) sau ca sursă de sine- stătătoare când nu există instalată o centrală termică.

totul despre aeroterme. Poza 255

Aerotermele sunt, de asemenea, utile în hale de lucru și în spații de mari dimensiuni când se dorește încălzirea doar pe anumite perimetre. Modelele pe gaz și electrice sunt practice întrucât funcționează independent de o centrală termică.

Aerotermele, mai ales cele electrice,  sunt echipamente practice pentru că nu necesită montare și pot fi poziționate în mod flexibil. Sunt ieftine, o aerotermă de 2000W costând aproximativ 250 RON.

Avantajele aerotermei față de alte sisteme de încălzire

Aerotermele sunt aparate de încălzire electrice economice. Acestea încălzesc aerul încăperii, asigurând confortul termic al locatarului. Aerul se încălzește mai repede, asigurând rapid confortul termic al locatarului, implicit consumând mai puțină energie electrică. Ca o comparație, panourile radiante încălzesc obiectele din jur, inclusiv omul, dar nu încălzesc aerul direct.

Deși funcționează folosind principiul convecției precum convectoarele, aerotermele au suplimentar acele ventilatoare care pot fi privite ca acceleratoare de dispersare a aerului cald.

În plus, au dimensiuni mici, sunt mobile și simplu de utilizat.

Mobilitatea

Dacă aveți nevoie de o sursă de încălzire temporară și mobilă, atunci gama de aeroterme vă permite să alegeți modele care să vă ofere ambele opțiuni. În oferta noastră găsiți aeroterme electrice și pe gaz pe care le puteți poziționa în mod flexibil în funcție de spațiul disponibil pe care îl aveți. Se pot amplasa vertical sau orizontal și pot fi mutate unde aveți nevoie.

Dimensiunea redusă a unei aeroterme electrice permite să o depozitați peste vară fără să vă ocupe loc, spre deosebire de caloriferele tradiționale care ocupă  continuu spațiu în încăpere.

Viteza de încălzire

Viteza de încălzire a spațiului este unul dintre argumentele forte când decideți să cumpărați o aerotermă.  Acesta este motivul pentru care acesta poate fi considerat un aparat de încălzit electric cu consum redus: căldura se distribuie în cameră mai repede.

Un calorifer electric pe ulei, spre exemplu, are un timp de încălzire mai lent, în consecință, inclusiv locatarii se vor încălzi mai greu și vor ține echipamentul pornit o perioadă îndelungată. În acest timp consumă energie electrică. 

Încălzirea zonală

Aerotermele permit să încălzească spațiul dintr-o zonă specifică, fără să fie  necesară încălzirea întregii clădiri, reducându-se substanțial consumul de combustibil. Din acest motiv aerotermele industriale sunt o opțiune pentru economie.

Aerotermele electrice sau pe gaz sunt foarte practice în casele de vacanță, pentru care doriți  o modalitate de încălzire temporară și care să vă permită flexibilitatea de a muta echipamentul de încălzire acolo unde e nevoie.

Nivelul scăzut de zgomot 

Aerotermele de nouă generație sunt fabricate considerând nivel redus de zgomot,  fiind prevăzute cu ventilatoare axiale și turație variabilă. Aeroterma pe gaz  Winterwarm TR80, cu putere de 75.5 kW (așadar o aerotermă de mare putere) are un nivel de zgomot de 52 db (A).

Menținerea curată a ventilatoarelor unei aeroterme vă ajută ca echipamentul să rămână silențios și eficient în timp.

Fără costuri de instalare 

Spre deosebire  de caloriferele tradiționale sau de ventiloconvectoare, aerotermele, în mod special cele electrice mobile, se amplasează în spațiul încălzit fără să necesite montare.  Este un aparat de încălzire al camerei, comod de utilizat, fără să implice eforturi financiare suplimentare pentru instalare. Doar alimentați echipamentul de încălzire și beneficiați de confortul termic furnizat de acesta. 

totul despre aeroterme. Poza 256

Astfel, aerotermele înseamnă costuri reduse și flexibilitate în amplasarea aparatelor în încăpere.

Depozitarea și economia de spațiu 

Aerotermele sunt aparate de încălzire de mici dimensiuni care pot fi utilizate doar atunci când este nevoie. La final de sezon acestea pot fi împachetate și depozitate într-un minim de spațiu. Mai mult chiar, puteți să purtați o aerotermă în portbagaj când mergeți la casa de vacanță.

Spre exemplu, o aerotermă electrică cu putere de 2000 W are o greutate de doar 4 kg.  Un calorifer electric pe ulei de 2000W  (aceeași putere, așadar) are masa de 9 kg și volumul de aproximativ de cel puțin două ori mai mare.

Dezavantajele aerotermei față de alte sisteme de încălzire 

Aerotermele sunt practice și utile, mai ales în situația în care se dorește încălzirea temporară sau zonală a unui spațiu. Există, totuși, o serie de dezavantaje pe care aerotermele le prezintă față de alte sisteme de încălzire:

 • Căldura unei aeroterme usucă aerul. În lipsa unui umidificator, se creează o stare de disconfort termic.
 • Ventilatoarele mișcă nu doar căldura, dar și particule din aer. Persoanele cu afecțiuni respiratorii sau alergii ar putea simți acest mic impediment.
 • Utilizarea aerotermelor impune un set de precauții, pe care le enumerăm mai jos.
 • Caloriferele convenționale sunt garantate minim 10 ani, aeroterma este prevăzută cu 2 ani garanție.

Reguli de folosire în siguranță a unei aeroterme

Aeroterma este un echipament electric care poate avea drept sursă pentru încălzire energia electrică,  apa caldă și gazul. O aerotermă poate cauza incendii dacă nu este utilizată corect.  Așadar modul de utilizare al unui astfel de aparat impune precauții:

 • nu se amplasează în vecinătatea obiectelor care pot lua foc, a perdelelor, draperiilor etc.;
 • nu se usucă haine pe ele;
 • se alimentează doar la prize verificate/ omologate;
 • la aerotermele pe gaz verificați specificațiile producătorului privind aerisirea și amplasarea aparatului;
 • urmăriți recomandările producătorului privind amplasarea aerotermei. Există aparate care pot fi așezate doar pe verticală.

Caracteristicile unei aeroterme

Ca orice aparate de încălzire, aerotermele au specificații tehnice pe care vă recomandăm să le analizați înainte de cumpărare.  Puterea de încălzire, tipuri de rezistență, treptele de putere sau existența unui termostat sunt câteva dintre caracteristicile pe care să le considerați.

În continuare descriem fiecare caracteristică și aspecte importante pe care să le analizați când vreți să achiziționați o aerotermă.

Puterea de încălzire 

Alegerea corectă a puterii de încălzire a unei aeroterme este importantă pentru că de această caracteristică depinde confortul vostru termic.

Puterea de încălzire pentru aerotermele pe apă  este specificată de către producător. Spre exemplu aeroterma Galletti AREO i 54 - 17,63 kW asigură o putere de încălzire de până la 80,6 kW. Este o aerotermă de perete, cu amplasare verticală sau orizontală, cu un consum electric  de 776 W, așadar este un sistem de încălzire economic.

Aerotermele pe gaz sunt fabricate într-o gamă de putere variată, în magazinul nostru online găsiți produse cu putere cuprinsă între 20kW și 145 kW, potrivite pentru a încălzi  camere de baie mici, dar și spații industriale, ample. Au eficiență de 93%, ceea ce implică un consum redus de combustibil. 

Aerotermele electrice  din oferta noastră, mărcile Technik, Tesy și Zobo, sunt într-o plajă de putere între 1,6 kW și 9 kW (alimentare la 400V), având capacitatea de a încălzi încăperi de 15 mp, dar și spații ample, de 80 mp. Aeroterma electrică de 9000W are un preț de aproximativ 450 RON, deși este unul dintre cele mai scumpe produse din gamă.

Tipuri de rezistență

Aerotermele electrice asigură încălzirea în baza unei rezistențe electrice. Aceasta se încălzește, dispersând căldura în încăpere.  Există două tipuri de aparate, clasificate în funcție de materialul din care este făcută rezistența: oțel sau ceramică.

Aerotermele cu ceramică sunt durabile și înmagazinează căldură mai mult timp, caracteristici care vin la pachet cu un preț mai mare.

Reglarea treptelor de putere și termostat

O aerotermă bună îți permite să reglezi intensitatea căldurii pe trepte de putere, în timp ce termostatul te asigură că aparatul se va opri când a atins temperatura dorită.

Prin reglarea  aerotermei la trepte de putere inferioare, reglați nu numai temperatura, ci și consumul de energie. În magazinul online mereuprimul.ro găsiți aeroterme cu 1- 3 trepte de putere. 

Ajustarea fluxului de aer 

Fluxul de aer poate fi ajustat la o aerotermă în două moduri : prin reglarea turației ventilatoarelor și direcționarea aerului cald. Un avantaj al aerotermelor, indiferent de tipul lor, este ajustarea fluxului de aer cald prin modificarea vitezei rotorului. Pe de altă parte,   aerotermele, indiferent de model, sunt prevăzute cu lamele care permit  direcționarea aerului.

Modelele superioare de aeroterme electrice permit ajustarea fluxului de aer în întreaga încăpere,  în mod automatizat , fără intervenția voastră.

Direcționarea fluxului de aer

Cea de a doua opțiune de ajustare a aerului este direcționarea acestuia în încăpere. Lamelele aerotermelor se reglează în mai multe poziții, orientând aerul unde vă doriți.  

totul despre aeroterme. Poza 257

Mai mult chiar, aparatele de încălzire permit rotirea consolei în diverse unghiuri, astfel încă aerul cald este circulat în direcția dorită de voi. Aerotermele prevăzute cu automatizare dau utilizatorului posibilitatea de a ajusta direcția fluxului de aer din setări.

Montarea și așezarea aerotermelor

În funcție de modul de montare,  putem considera două tipuri de aeroterme: fixe (de perete)și mobile. Aerotermele pe apă și cele pe gaz necesită montarea fixă pentru a se permite conectarea la sursa de căldură (agent termic - apă caldă, respectiv gaz).

Montarea aerotermelor pe gaz depinde de racordul de gaze, coșul de fum și înălțimea maximă recomandată de producător.  Spre exemplu, pentru aeroterma Winterwarm XR20 se recomandă înălțimea  maximă pe orizontală de  maxim 5 m. 

Aerotermele mobile sunt mai flexibile în amplasare. Totuși, trebuie să țineți cont că aparatele de încălzire să fie departe de obiecte, materiale textile sau plastice, care ar putea lua foc.

Consumul și combustibilul folosit

Un echipament de încălzire ideal trebuie să asigure confortul termic și să consume puțin. În cazul aerotermelor electrice consumul este aproape 1:1 ( 1 kW electric pentru 1 kW termic). 

Vă întrebați cât consumă o aerotermă de 2000W? Cea mai populară aerotermă consumă 2 kWh, când aparatul este utilizat în treapta maximă de putere. Încălzirea este rapidă și aerotermele cu termostat vă ajută să minimizați consumul.

Aerotermele pe gaz au randament până 93 %, la un consum maxim de gaze de 16,8 mc/ oră pentru cel mai mare echipament din gamă, Winterwarm TR150 - 145.5 kW - o aerotermă industrială. Consumul electric este de maxim 1200 W.

Aeroterma pe apă Galletti AREO I 12 care funcționează pentru încălzire și răcire are consum electric de doar 80W.

Sisteme de siguranță la supraîncălzire și răsturnare 

Pentru mai multă siguranță, mai ales dacă aveți copii sau animale în casă, alegeți o aerotermă stabilă, prevăzută cu sisteme de siguranță. 

Gama de aeroterme electrice Zobo este practică și sigură. Aparatele sunt prevăzute cu sisteme de siguranță la supraîncălzire (sunt prevăzute cu termostat cu non-auto-resetare), au stabilitate când sunt amplasate pe suprafețe drepte și sunt prevăzute cu mâner, ce le face simplu de transportat.

Funcționare în medii umede

Dacă optați pentru un echipament de calitate, aeroterma trebuie să fie prevăzută cu protecție împotriva umezelii și a prafului. Această opțiune vă este utilă mai ales când aparatul de încălzire va fi utilizat într-o casă  de vacanță sau este transportat în portbagaj.

Pentru rezistența la medii umede urmăriți în descrierea produsului gradul de protecție  IP. Spre exemplu, aeroterma pentru baie Tesy de 2000 W, cu protecție anti-îngheț, are IP24. Este o aerotermă ieftină, care în ciuda opțiunilor pe care vi le oferă, costă mai puțin de 250 RON

Funcții speciale ale unei aeroterme moderne

Aerotermele moderne sunt proiectate să ajute utilizatorul prin funcții sau componente suplimentare de confort.  Sunt concepute cu sisteme de prindere variate, ventilații performante, automatizări sau comandă de la distanță.

Producătorii s-au gândit la cele mai mici detalii ca aeroterma să deservească interesul utilizatorului, așa că au conceput tunuri de căldură, aeroterme cu mânere pentru transport sau suport de prosop pentru aerotermele de baie.

Funcția de ventilare

Eficiența unei aeroterme este susținută de funcția de ventilare, întrucât aceasta contribuie la distribuirea căldurii în încăpere. Aparatele moderne sunt prevăzute cu rotoare axiale silențioase.

Cele mai bune aeroterme sunt prevăzute cu ventilatoare de turație variabilă, care funcționează independent de termostat. Un bun exemplu în oferta noastră este gama de aeroterme electrice Zobo.

Pentru uz casnic există aparate dublu funcționale care pot fi utilizate pentru ventilație pe timpul verii.

Filtre de praf și polen 

Spuneam la început că încălzirea prin convecție forțată are un dezavantaj, mișcarea curenților de aer în care poate exista praf, bacterii și polen, care afectează persoanele cu afecțiuni respiratorii și alergii. 

Producătorii de aeroterme au luat acest aspect în calcul și au prevăzut cele mai moderne aparate cu filtre. Echipamentele de încălzire pot costa mai mult, dar contează când aceste opțiuni vă ajută să mențineți starea de sănătate. 

Panoul de control

Panoul de control poate conecta până la  opt aeroterme, simplificând gestionarea parametrilor. Este de real ajutor pentru locuințele mari sau pentru aerotermele industriale, cum sunt echipamentele de încălzire Winterwarm pe gaz.

Panoul de control permite setarea treptei de putere și/sau  turația ventilatorului.

Telecomandă 

Aerotermele moderne pot fi controlate de la distanță cu ajutorul unei telecomenzi care vă permite să gestionați funcționarea aparatului de încălzire similar unui aparat de aer condiționat.

De altfel, cele mai multe aeroterme sunt cu rezistență ceramică și fac parte  din categoria superioară de preț, telecomanda permițând reglarea vitezei și a treaptei de viteză. 

Timer

Pentru a eficientiza consumul, producătorii au prevăzut aerotermele cu termostat și timere. Dacă termostatul oprește funcționarea la un anumit nivel de temperatură, timerul vă permite să setați funcționarea pentru 1- 8 ore de utilizare.

Alegerea unei aeroterme în funcție de tipul de utilizare

Cea mai bună aerotermă se referă, de fapt, la cea mai potrivă alegere pentru necesitățile voastre de încălzire.  Astfel, când analizați ofertele și descrierile produselor, trebuie să luați în calcul:

 • tipul de aerotermă în funcție de cea mai ieftină sau mai accesibilă sursă de căldură;
 • scopul utilizării aerotermei: industrial sau casnic permanent / ocazional
 • robustețea și portabilitatea;
 • puterea termică a aerotermei în funcție de suprafața încălzită;
 • opțiunile de siguranță - mai ales în familii cu copii;
 • funcțiile care permit o mai bună gestionare a consumului;
 • opțiunile de confort;
 • criteriile comerciale: preț, costuri de transport, garanție și condiții de service.

Dimensionarea corectă a aerotermei

Chiar dacă vă doriți o aerotermă care consumă puțin, nu alegeți aparatul cu cea mai mică putere electrică!  Cumpărați un echipament de încălzire dimensionând corect puterea termică necesară încălzirii încăperii în care veți amplasa aeroterma. 

Puterea termică se raportează la suprafața, înălțimea și coeficientul termic al camerei (izolarea acesteia).  În plus, mai trebuie considerată și eficiența aparatului. Spre exemplu, aeroterma electrica Tesy HL 222 H cu putere de 1800 W poate încălzi spații de până la 39 mp.

Recomandarea noastră este să ne întrebați specialiștii înainte să cumpărați.

Alegerea modelului potrivit în funcție de caracteristici

Pentru uz industrial, în mod evident alegeți o aerotermă de mare putere, preferabil pe gaz întrucât prețul este mai mic. Robustețea, puterea și eficiența sunt principalele argumente pe care să le considerați. 

Dacă vă doriți o sursă de încălzire electrică cu consum mic sau, mai bine spus, care vă permit să reduceți consumul prin extra-opțiuni, alegeți o aerotermă:

 • prevăzută cu ventilator cu turație variabilă;
 • cu mai multe trepte de putere;
 • care permite a să fie reglată printr-un panou de comandă sau telecomandă (mai ales pentru echipamente de mare capacitate);
 • dotată cu termostat;
 • prevăzută cu timer.

Pentru confort, alegeți aeroterma cu telecomandă sau care poate fi gestionată printr-un panou de comandă (mai ales când sunt mai multe aparate conectate).

Alegerea aerotermei în funcție de serviciile post-vânzare

După ce ați ales caracteristicile tehnice potrivite care să deservească nevoilor voastre de încălzire, analizați preț versus servicii post-vânzare care vă pot salva bani, cel puțin în perioada de garanție.

La ce criterii comerciale vă uitați când alegeți un produs?

 • Perioada de garanție și posibilitatea de garanție extinsă dacă e un produs costisitor.
 • Ce firmă asigură garanția: referințe și rețea de service.

Garanție

Alegeți aeroterme cu garanție de peste doi ani. Cu cât este mai mare perioada de garanție, cu atât este mai mare încrederea producătorului în produs.

În cazul în care alegeți o aerotermă cu preț mai mare, nu faceți rabat și alegeți să plătiți extra - garanție, aceasta poate monetiza în timp în costuri reduse de service. Extra-garanția este o investiție justificată mai ales pentru  aeroterme industriale, intens exploatate.

Rețeaua de service a producătorului

Nu e plăcut să se defecteze aparatul și să realizezi că cel mai apropiat service este la sute de km distanță. Verificați rețeaua de service a producătorului și căutați să aveți un punct de lucru cât mai aproape de voi. Acesta este un sfat valabil pentru orice produs, dar mai ales pentru echipamente de încălzire, confortul vostru depinzând de ele.

Verificați firmele care asigură service-ul aerotermelor. Citiți recomandările clienților și, mai ales, rețeaua de service din zona voastră. 

Sfaturi de final pentru a alege cea mai bună aerotermă:

 • Alegeți tipul de aerotermă considerând cel mai ieftin combustibil pentru voi.
 • Calculați corect puterea aerotermei, nu vă sfiiți să cereți părerea unui specialist.
 • Există opțiuni care vă ajută să consumați mai puțină energie. Analizați caracteristicile ventilatorului, existența unui termostat sau a unui timer, posibilitatea de montare la un panou de comandă.
 • În cazul aerotermelor industriale, alegeți în primul rând un echipament robust, de capacitate potrivită.
 •  Analizați opțiuni de siguranță și protecție (anti-îngheț, protecția la umezeală și praf etc.).
 • Garanția și serviciile post-vânzare contează! Verificați distanța până la firma care asigură service-ul aerotermei. 
Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2020
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO