Tipuri de motocoase – cum o alegi pe cea potrivita pentru nevoile tale

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Informatii generale despre motocoase

Motocoasele sunt utilaje absolut necesare cand vine vorba despre inrgijirea gradinii. Ele isi dovedesc utilitatea fie ca locuiesti la casa si vrei sa ai un gazon in stare perfecta, fie ca locuiesti la bloc si iti doresti ca spatiul verde din jurul lui sa aiba un aspect cat mai placut.

tipuri de motocoase. Poza 169
 

Ce este si cum functioneaza o motocoasa

Motocoasele sunt folosite pentru taiat iarba in gradini, dar si pentru ingrijirea peluzelor, taierea buruienilor sau chiar a arbustilor mici ori a gardurilor vii. Este acel utilaj ce se prinde pe umar (cu un ham) si reprezinta, practic, varianta mecanizata a coasei folosite de bunicii nostri. Atentie, motocoasa nu este masina de tuns iarba. Chiar daca ambele sunt utilizate in aceleasi scopuri, motocoasa este un utilaj diferit, care poate avea si functii de trimmer. Totodata, motocoasa nu trebuie confundata cu motocositoarea, un utilaj mai voluminos si folosit pentru lucrari agricole.

Principiul de functionare este cat se poate de simplu - motorul actioneaza capul de taiere. Iarba este taiata cu ajutorul firului de taiere sau a discurilor. Capul de taiere contine unul dintre aceste doua elemente - firul sau discul, acestea fiind, practic, elementele care sectioneaza firele de iarba.

Partile componente ale motocoasei

Motocoasa este un utilaj simplu, usor si simplu de folosit. Principalele parti componente sunt:

 • Motorul - poate fi alimentat electric sau cu benzina
 • Capul de taiere - prevazut cu disc/fir de taiere
 • Tubul de transmisie
 • Hamul

Tipuri de motocoase

Alegerea motocoasei se face in functie de tipul lucrarilor pe care vrei sa le efectuezi. Poti alege dintre modele hobby, modele semiprofesionale sau modele profesionale. Sunt mai multe caracteristici pe care trebuie sa le iei in considerare la alegerea unui model: cat de intens vei folosi motocoasa, lungimea motocoasei, greutatea, zgomotul, fiabilitatea, tipul de combustibil, autonomia dorita. Pe piata exista o varietate larga de modele ce pot raspunde oricarei necesitati, asa ca vom vorbi despre fiecare in parte.

Tipuri de motocoase in functie de tipul de alimentare

In functie de tipul de alimentare, ai de ales intre:

 • Motocoase pe benzina

Sunt actionate de un motor ce functioneaza cu benzina. Sunt potrivite pentru gradini medii si mici, sunt mai puternice fata de celelalte tipuri si reusesc sa taie chiar si buruieni viguroase. Totusi, ele necesita si un plus de atentie in ceea ce priveste intretinerea, fac mai mult zgomot si degaja noxe, din cauze arderii.

 • Motocoase electrice cu fir

Sunt acele motocoase cu fir si stecher, pe care trebuie sa le conectezi la o priza. Sunt potrivite pentru curti mai mici pentru ca te limiteaza firul. Au un pret mai mic fata de celelalte tipuri.

 • Motocoase cu acumulatori

Sunt potrivite pentru curti mari si au o autonomie de 20-40 de minute. Timpul de incarcare variaza intre 4 si 7 ore, iar pretul lor este in general unul mai ridicat fata de celelalte tipuri.

Tipuri de motocoase in functie de puterea motorului

Puterea motocoaselor este un aspect important si care nu trebuie scapat din vedere. Pentru gazon si o curte mica/medie nu e nevoie de o motocoasa foarte puternica, insa pentru toaletarea unor garduri vii viguroase, s-ar putea sa ai nevoie de un utilaj cu mai multa forta. Iata ce ai la dispozitie in functie de acest criteriu:

 • Motocoase hobby

Sunt cele destinate persoanelor interesate de un utilaj pentru ingrijirea propriei gradini, destinate in general suprafetelor de pana la 500 de metri patrati, sunt mai usoare si sunt si cele mai ieftine.

 • Motocoase semiprofesionale

Pentru suprafete cuprinse intre 500 si 5000 de metri patrati. Sunt motocoase mai puternice, ce pot fi folosite si de profesionistii in ingrijirea peluzelor.

 • Motocoase profesionale 

Potrivite pentru suprafete cuprinse intre 5000 si 10000 de metri patrati, sunt cele mai scumpe, dar si cele mai puternice. De aceste motocoase au nevoie specialistii de la firmele de peisagistica, dar si angajatii din primarii care se ocupa de toaletarea parcurilor.

Tipuri de motocoase in functie de tipul de motor

Motorul este un alt aspect definitoriu cand vorbim despre o motocoasa. Din acest punct de vedere ai de ales intre: 

 • Motocoase cu motor in 2 timpi 

Sunt mai usoare, mai ieftine, dar si mai putin puternice. Sunt mai greu de intretinut, pentru ca au nevoie de atentie sporita in ceea ce priveste uleiul si benzina utilizate si produc mai multe noxe.

 • Motocoase cu motor in 4 timpi

Sunt mai economice, mai durabile, dar si mai grele, mai putin puternice si au nevoie de mai multe reparatii de-a lungul timpului.

 • Motocoase cu motor electric

Sunt mai silentioase, mai putin poluante si mai usoare, dar sunt mai putin avantajoase cand vine vorba despre costuri.

Tipuri de motocoase in functie de sistemul de taiere

Sistemul de taiere nu este acelasi la toate motocoasele. Poti alege intre mai multe variante:

 • Motocoase cu lama metalica

Firele de iarba sunt taiate cu un disc cu lame metalice

 • Motocoase cu fir de nailon

Taierea se face cu un fir de nailon bine intins

 • Motocoase cu sistem dual de taiere

Sunt prevazute cu doua capete de taiere, care se pot schimba in functie de nevoi 

Accesoriile unei motocoase 

Unele motocoase vin cu un kit de accesorii inclus, in vreme ce pentru altele trebuie sa cumperi tu insuti accesoriile, daca ai nevoie de ele. Este vorba fie de un cap de taiere de rezerva, despre o curea sau un ham, manere, aparatori pentru capul de taiere, dar si ochelari de protectie. Ea poate veni la pachet si cu capete de trimming pentru garduri vii.

Functii utile ale unei motocoase 

Un factor important cand achizitionezi o motocoasa este reprezentat si de functiile acesteia. Unele modele vin cu functii de baza, in vreme ce altele au si unele functii suplimentare precum:

 • Sistemul antivibratii al unei motocoase

Este folositor pentru a mentine stabilitatea atunci cand lucrezi cu ea

 • Treptele ajustabile de taiere ale unei motocoase 

Util pentru a regla puterea in functie de plantele asupra carora actionezi

 • Sistemul de siguranta al unei motocoase

Sunt sistemele care protejeaza utilizatorul si scad riscul de accidentare

Ingrijirea unei motocoase 

Pentru ca motocoasa sa reziste mai multi ani si sa functioneze in stare buna, trebuie sa o ingrijesti corespunzator. Asta inseamna ca trebuie sa cureti lamele, respectiv firul dupa fiecare folosire, sa golesti rezervorul, in cazul in care este o motocoasa pe benzina si sa o depozitezi intr-un loc ferit de razele soarelui si de temperaturi extreme. 

tipuri de motocoase. Poza 170
 

Alegerea motocoasei potrivite

Nevoile tale sunt principalul criteriu dupa care trebuie sa te ghidezi cand alegi motocoasa. Nu ai niciun motiv sa-ti cumperi o motocoasa profesionala, daca ai o gradina mica, de pilda. Mai jos iti oferim cateva directii utile pentru a face alegerile potrivite. 

Motocoase pentru gradini mici si gazon

O motocoasa electrica cu fir este potrivita pentru astfel de gradini. Capul de taiere poate fi cu fir de nailon, iar motorul in 4 timpi. Pentru aceste nevoi face fata cu brio o motocoasa hobby.

Motocoase pentru gradini mari

Pentru gradini mari, este mai bine sa te orientezi catre motocoase pe benzina sau acumulatori. Se poate  alege o motocoasa hobby, insa este de preferat una semiprofesionala. Chiar daca este mai scumpa, va fi mult mai utila pentru suprafete mari. 

Motocoase pentru garduri vii

Nu exista motocoase concepute doar pentru garduri vii, ci motocoase prevazute si cu accesorii pentru garduri vii. Daca ai nevoie de o motocoasa si pentru tunderea gardului viu, verifica accesoriile si functiile acesteia inainte sa o achizitionezi.

Alte criterii de alegere

Dincolo de modul de functionare si de nevoile tale, mai exista si alte elemente de care trebuie sa tii cont cand cumperi o motocoasa. Iata ce alte criterii ar trebui sa urmaresti:

 • Garantia oferita de producator

  - O garantie mai indelungata demonstreaza ca producatorul are incredere deplina in utilajul sau.
 • Reteaua de service a producatorului

  - E important sa gasesti usor un service al producatorului pentru cazurile in care apar defectiuni in perioada de garantie.
 • Fiabilitatea

  - Este un aspect esential ori de cate ori cumparam produse din spectrul tehnic.
 • Zgomotul

  - Unele motocoase sunt mai silentioase in vreme ce altele sunt extrem de zgomotoase si deranjante.
 • Latimea de taiere

  - Este un factor important pentru ca te va ajuta sa calculezi timpul necesar pentru a tunde toata curtea. Cu cat latimea este mai mare, cu atat va fi nevoie de un timp mai scurt pentru a termina de toaletat gradina.
 • Greutatea motocoasei

  - Cu o motocoasa mai usoara ai mobilitate mai mare.
 • Volumul rezervorului de carburant

  - Daca ai un rezervor cu o capacitate mai mare, nu va trebui sa te opresti pentru o reincarcare in timp ce tunzi iarba.
 • Autonomia unui motor pe acumulatori

  - O autonomie mai ridicata iti permite sa tunzi toata gradina fara sa fie nevoie sa ii reincarci.
 • Timpul de incarcare al acumulatorilor

  - Este un detaliu important, deoarece de el depinde timpul necesar pentru ca motocoasa sa fie functionala.
 • Lungimea firului de alimentare

  - Un fir mai lung iti permite sa ajungi si in colturile indepartate ale curtii.
 • Inaltimea motocoasei

  - Motocoasa trebuie sa fie adaptata inaltimii tale, pentru ca manuirea ei sa fie cat mai usoara si comoda.

Este, asadar, un instrument extrem de util, chiar indispensabil, intr-o gospodarie care include si o curte. Aleasa cu grija, motocoasa iti va usura enorm munca de ingrijire a peluzei, gazonului si gardului viu. 

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2021
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO