Call Center:
Contact

Termostatul ambiental de camera - ghid complet. Alege-l, monteaza-l si seteaza-l eficient

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Dacă alegi termostatul potrivit, te asiguri că plătești mai puțin, pentru încălzire. În plus, reușești să menții, în permanență, o temperatură plăcută, în locuință.

Folosirea corectă a unui termostat te ajuta să economisești între 10% și 12% din valoarea facturii de încălzire, potrivit unui studiu realizat de compania americană Nest. Cum să alegi, să montezi și să setezi termostatul pentru un maximum de eficiență, afli citind până la capăt ghidul complet pe care ți l-am pregătit. 

Ce este un termostat și care este rolul lui

Numele de termostat vine din: grecescul „thermos” (fierbinte, încălzire) și „statos” (a menține, a regla).

Termostatul ambiental - numit și „de cameră” - este un regulator de temperatură ce comandă pornirea și oprirea sistemului de încălzire al locuinței, în funcție de comenzile pe care i le dai.

Principiul de funcționare al dispozitivului e simplu de înțeles. Cu ajutorul unor senzori, termostatul măsoară temperatura din încăpere. Atunci când aceasta este mai mică decât cea pe care i-ai indicat să o mențină, termostatul comandă sistemului de încălzire să pornească. Odată atinsă temperatura optimă, același termostat va comanda sistarea temporară a furnizării de căldură.
Poți folosi termostate pentru a controla centralele termice pe gaz, centralele pe lemne sau alte sisteme de climatizare, cum ar fi: radiatoarele electrice, aparatele de aer condiționat sau  ventiloconvectoarele.  

Tipuri de termostate ambientale. Cum funcționează fiecare

Din punct de vedere al mecanismului de funcționare, un termostat poate fi:

 • Mecanic. Este, de regulă, un dispozitiv durabil, dar are marele dezavantaj  că nu poate fi acționat decât manual. Asta înseamnă că îl poți folosi pentru a crește sau a scădea temperatura din cameră, dar nu și pentru a programa o schimbare de temperatură.
 • Electronic sau digital. De cele mai multe ori, este programabil. Asta înseamnă că l-ai putea folosi  nu doar la  fixarea unei temperaturi, ci și la  întocmirea unui plan de încălzire pe ore, zile, perioade de vacanță etc.. Cele mai precise termostate electronice se numesc cronometrostate. Acestea folosesc o componentă electronică numită termistor, pentru a măsura temperatura cu o abatere de doar 0,7 grade Celsius.

Uite cât de ușor este să pui în funcțiune și să programezi un termostat digital. Procedează ca în materialul video următor și asigură-te că folosești centrala termică în cel mai eficient mod cu putință:


Toate termostatele mecanice sunt conectate la instalația de încălzire prin intermediul unui fir. Cele electronice pot fi, însă, wireless. Fiecare dintre cele două variante de conectare a termostatului la receptorul de pe centrala termică prezintă avantaje și dezavantaje.Iată-le: 

 • Termostatul cu fir are avantajul comunicării mai bune cu receptorul. Dacă nu tai firul de legătură dintre cele două, semnalul nu se va pierde. Un dezavantaj este că trebuie montat doar în apropierea sursei care generează căldura. Ai putea încerca să îl instalezi și în altă cameră, dar va trebui să dai o mulțime de găuri în pereți
 • Termostatul wireless se comportă ca un emițător care trimite semnale de radiofrecvență receptorului montat pe centrala termică. De regulă, transmisia se face   pe frecvența de 868.35 MHz. Din păcate, semnalul dintre cele două dispozitive se poate pierde, iar asta duce la scăderea eficienței încălzirii.

Din punct de vedere al tehnologiei pe baza căreia au fost construite, mai putem clasifica termostatele în:

 • Bimetale. Sunt cele mai rezistente în timp, putând fi folosite timp de zeci de ani. Sunt, totodată, și imprecise, temperatura din cameră putând fi cu 4-5 grade Celsius mai mare sau mai mică decât cea programată. Unii dintre producători au introdus o rezistență electrică în apropierea componentei bimetal, pentru a micșora această abatere la doar 2-3 grade Celsius.
 • Cu burduf. Au erori de 2 până la 4 ori mai mici decât termostatele bimetal, iar asta le face preferabile pentru folosirea la interior. Dezavantajul lor este că sunt mult mai puțin rezistente, se decalibrează ușor și necesită reparații frecvente. Trebuie schimbate la 1-2 ani.

Cum alegi termostatul potrivit

Primul criteriu de care să ții seama este tipul sistemului de încălzire. Spre exemplu, pentru o centrală termică pe gaz, merg aproape toate tipurile de termostate. Pentru o centrală termică pe lemne, însă, un termostat bimetal cu imersie sau cu sondă ar fi cel mai indicat.

Poți aprecia performanța unui termostat, în funcție de acești 3 indici:

 • Histereza. Reprezintă diferența dintre temperatura setată pe termostat și cea înregistrată ambiental, care va face sistemul de încălzire să pornească. Dacă diferența e mai mică de 2 grade Celsius, termostatul poate fi considerat foarte eficient
 • Sensibilitatea. Caracterizează pasul de măsură sau acuratețea cu care este măsurată temperatura. Sensibilitatea optimă e de pana la 1°C, pentru termostatele de apartament.  Doar pentru cele care măsoară temperatura din acvarii și terarii pasul de măsură poate să fie mai mic de 0,5 grade Celsius.
 • Modul de alimentare. Alimentare se poate face de la priză sau cu acumulatori. Preferabil este termostatul cu acumulatori.


Dacă stai tot timpul acasă sau pleci doar pentru perioade scurte de timp, te-ai putea mulțumi cu un termostat mecanic. Este mai ieftin decât unul electronic și va asigura o temperatură constantă în întreaga locuință. Faptul că este fixat pe un perete chiar n-ar avea de ce să te deranjeze. 

Dacă însă călătorești mult, cel mai eficient termostat ar fi unul electronic, programabil. Costă mai mult, dar merită banii, pentru că te va ajuta să cobori temperatura ambientală atunci când nu ești acasă și să cheltuiești mai puțin pe încălzire.

Un termostat wireless hi-tech este alegerea potrivită, dacă ești o persoană comodă. Poți pune dispozitivul pe noptieră, ca să nu te mai ridici din pat, noaptea, când modifici nivelul temperaturii din cameră. Există și termostate smart, pe care le poți controla, via Internet,  cu o tabletă sau cu un telefon mobil.

Instrucțiuni clare pentru montaj 

E ușor să înlocuiești un termostat uzat sau să instalezi unul nou. Ca să reușești, fără mari bătăi de cap, urmează instrucțiunile următoare:

Înlocuirea termostatului vechi, în 8 pași simpli  

Este mai simplu să înlocuiești un termostat, decât să montezi unul nou. Iată cum o poți face, urmând acești opt pași simpli:

1. Alege dispozitivul potrivit. Alege un termostat care folosește aceeași tensiune de lucru cu cel pe care îl înlocuiești. În cazul celor mai multe este vorba despre 22 V sau 24 V. Ca să fii absolut sigur ca vei cumpără unul care se potrivește, ia termostatul vechi cu tine, pentru comparație.

2. Oprește alimentarea electrica de la tablou. În unele instrucțiuni ți se va cere să oprești curentul de la prize sau doar să scoți centrala termică din priză. Ca să fii, însă, în deplină siguranță, pune toate siguranțele fuzibile pe poziția oprit.

3. Scoate carcasa vechiului termostat. De regulă, aceasta este prinsă cu niște cleme. Poți folosi o șurubelniță, ca să le desfaci.  

4. Etichetează firele și scoate-le pe rând. Scrie cu markerul pe cabluri sau lipește pe fiecare banda izolatoare de culoare diferită, ca să îți amintești ordinea firelor și a bornelor la care erau legate.

5. Scoate baza termostatului vechi. Asigură-te că firele scoase nu intră cumva în doză sau în gaura din perete, atunci când scoți termostatul vechi.   

6. Prinde baza noului termostat pe perete. S-ar putea ca aceasta să nu se potrivească în locului celei a termostatului vechi. Dacă trebuie, fă găuri noi în perete. În instrucțiunile de montare ale termostatului vei găsi mai multe informații legate de dimensiuni. Introdu bateriile în noul termostat. De regulă, va fi nevoie de 2 baterii de tip AA.  7. Leagă firele noului termostat. Poate părea o etapă dificilă, dar nu e. Tot ce trebuie să faci este să legi firele noului termostat urmând modelul după care fuseseră legate cele vechi. Dacă modelul anterior de termostat era fără baterii, iar cel nou și are baterii, ți-ar putea rămâne un fir nefolosit. Izolează-l cu banda.
 
8. Montează panoul noului termostat. Notează firele pe care le legi, ca să poți să le identifici ulterior, cu ușurință. Abia acum poți reporni alimentarea cu energie electrică.

În materialul video următor, poți urmări un specialist care schimbă un termostat:

Prima instalare a unui termostat 


Specialiștii îți recomandă să montezi termostatul într-o așa-numită „cameră pilot”. Aceasta ar trebui să nu fie nici cea mai călduroasă, nici cea mai răcoroasă încăpere din locuința. Urmează-le sfatul și vei reuși să creezi o temperatură ambientală uniformă și confortabilă, în toate camerele.

Montează termostatul:  

 • La 1,5 metri față de podea. Astfel, va fi în permanență în calea fluxului de aer și va măsura cu acuratețe temperatura  
 • La cel puțin 1 metru de ferestre. Astfel, te vei asigura că senzorii termostatului nu vor fi influențați de temperatura exterioară sau de intemperii
 • În camere cu umiditate redusă. Dacă îl instalezi în baie sau bucătărie, unde sunt aburi și temperatură variabilă, șansele să funcționeze corect, în permanență, scad.
 • Termostatul ambiental este eficient în locuințe cu suprafețe de cel mult 80 m pătrați. Pentru spațiile mai mari, vei avea nevoie, în plus, de regulatoare de senzori.

Cum verifici compatibilitatea dispozitivelor  

De regulă, nu există probleme de compatibilitate între centralele termice și termostate. Înțelept ar fi, însă, să te asiguri că cele două au fost create pentru a funcționa eficient împreună.

Poți verifica singur compatibilitatea dintre dispozitive sau poți chema un specialist. Indiferent ce ai alege, trebuie să te convingi că principiul pe care producătorul centralei l-a folosit pentru comanda cazanului este un contact întrerupt, între bornele căruia e fixată o punte de legătură.

Dacă această punte nu există, producătorul centralei este cel care îți va putea spune ce termostate sunt compatibile cu centrala ta.

Detalii despre cabluri, borne și setări

Primul pas pe care trebuie să îl faci, înainte de a instala termostatul, este să scoți din priză centrala termică.

Apoi, ține cont de faptul că legătura dintre termostat la receptorul centralei termice se face, de regulă, prin conectarea unui cablu electric bifilar de minimum 0,75 mm la bornele COM și NO. În general, între bornele 3 și 4 există o punte care se scoate și  în locul căreia se montează cablul de la termostat.  Ideal ar fi să consulți manualul centralei, înainte să începi să lucrezi .

Urmărește cu atenție cum procedează specialistul, în materialul video următor, pentru a seta frecvența dintre un  termostat cu radiofrecvență și receptorul-bază al  centralei.

Controlul temperaturii din locuință cu ajutorul unui termostat ambiental te va ajuta să te simți mai confortabil și să îți reduci cheltuielile cu încălzirea. Află cum să îl alegi pe cel mai potrivit, cum să îl montezi și care sunt setările ideale pentru spațiul interior în care trăiești, din ghidul complet de mai sus.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2023
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO