Call Center:
Contact

Puffer pentru centrala – ce este si cum il alegem. Sfaturi Utile

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro
Vezi produsele recomandate
Solicita informatii

Există mai multe modele de puffere, diferențiate prin tehnologie și volum (cuprins între 200 și peste 7000 litri).  Instalarea unui puffer aduce o serie de avantaje, de la scăderea costurilor aferente încălzirii, până la prelungirea duratei de viață a echipamentului prin reducerea ciclurilor on-off ale centralei.  

Prin acest articol vă descriem ce este un puffer și vă ghidăm să alegeți modelul potrivit necesităților voastre.  Alegerea corectă a modelului vă asigură autonomie îndelungată în alimentarea cu lemne (în cazul cazanelor cu combustibil solid), eficientizează arderea și  vă scade consumul de combustibil. Altfel spus, instalarea unui puffer vă aduce confort și economii. 

Despre puffer

Pufferele sunt  sisteme de acumulare a agentului termic (apă caldă), care este utilizat DOAR de către sistemul de încălzire al locuinței atunci când este nevoie (“on demand)”. Astfel,  se reduce consumul de combustibil (solid, lichid sau energie solară), iar sistemul de încălzire funcționează mai fluent. Se reduc cliclurile de pornire-oprire, prelungind durata de viață a echipamentului.

Clasificarea pufferelor se raportează la modul de conectare al sistemelor de încălzire și numărul de serpentine cu care sunt prevăzute. Cele mai populare puffere sunt cele fără serpentină, utilizate pentru acumularea agentului termic preparat de o centrală pe lemne. Apoi, în funcție de tehnologie, mai există puffere cu 1-2 serpentine și tank în tank.

Când este instalat un puffer, excesul de apă încălzită se depozitează în vasul de acumulare și este folosit treptat în încălzire. În mod similar, panourile solare încălzesc un volum mare de apă care poate fi depozitat pentru a fi consumat treptat.  Avantajele aduse de un puffer sunt imediate. În cazul cazanelor pe lemne, este scăzut timpul de alimentare cu lemne și se reduce consumul de combustibil.

Prin instalarea unui puffer crește randamentul caloric și scade consumul de combustibil, indiferent de natura acestuia. Rezervorul eliberează agent termic gradual, în funcție de necesități, eliminându-se pierderile.

Ce este un puffer

Pufferul este un sistem de acumulare al apei calde în vase bine izolate termic. Acesta este instalat într-un circuit de încălzire ca tampon (buffer) de apă caldă, între centrală și sistemul de încălzire. Este folosit într-un circuit închis, iar cu ajutorul unor pompe și automatizări aferente, pufferul  alimentând cu apă circuitul doar atunci când este nevoie.

Așadar, pufferele sunt instalate ca depozit de apă caldă pentru instalația de încălzire a întregii case (calorifere, încălzire în pardoseală, conductele aferente). Pentru prepararea apei calde menajere (ACM), de consum, se montează suplimentar un boiler termoelectric independent.

Cum funcționeaza un puffer

Sistemul de încălzire funcționează constant, pentru a asigura încălzirea locuinței, iar în cazul unei centrale pe combustibil solid nu se poate controla arderea. Apa dintr-un circuit este reîncălzită la fiecare ciclu, cazanul pierzând din eficiență. Așadar, în lipsa unui puffer pentru centrala pe lemne agentul termic produs în exces aduce pierderi de energie calorică (așadar consum mai mare de combustibil). 

Cazanul pe combustibil solid încălzește agentul termic, iar pufferul pentru apă caldă menține agentul termic la temperaturi ridicate, fără pierderi de căldură și este eliberat în circuit când este nevoie.

Centrala pe lemne încălzește apa care se acumulează în rezervor, automatizările (termostat) indică necesitatea de apa caldă din  circuit, iar pompele de circulație împing apa prin sistem.

Tipuri de puffere pentru centrală

Clasificarea pufferelor se raportează la volumul rezervoarelor și la tehnologia.  Pufferele de 1000 l - 2000 l sunt populare pentru instalarea în sistemele de încălzire al caselor prevăzute cu centrală pe lemne, de putere mai mare de 24kW.

Din punct de vedere al numărului de serpentine și al sistemelor se încălzire care pot fi conectate: fără serpentină, cu o serpentină, două serpentine, tank in tank și  puffere cu o serpentină și producție ACM.

Puffere fără serpentină (PSM, FB, P)

Pufferele fără serpentină (modele PSM, FB, P de la  Austria Email, Ferroli, respectiv Woody  în oferta noastră) sunt instalate într-un sistem de încălzire bazat pe o centrală pe combustibil solid (lemne, peleți, brichete) sau pe gaz. Sunt fabricate din oțel inoxidabil, asamblate

într-un înveliș izolator și sunt protejate de vopsea anti-coroziune. Vasele de acumulare fără serpentină operează la presiuni de 3 bar. 

În oferta noastră găsiți puffere fără serpentină Ferroli FB cu volume cuprinse între 500 și 5000 l, la prețuri cuprinse între 1900 și 13550 lei.  Un model mai ieftin de puffer fără serpentină este  Woody P cu prețuri începând de la 1700 lei (rezervor 500l). Pufferele Austria Email PSM costă între 2090 lei și 17150 lei.

Puffere cu o serpentină (PSF, FB1, KWS, PR, PSR, CK1/CD1)

Pufferele cu o serpentină sunt fabricate în volume de 400-5000 l, din oțel inoxidabil și sunt proiectate pentru a fi racordate la două sisteme producere al agentului termic (centrală și panouri solare).  Sunt fabricate din oțel inoxidabil, prevăzute cu izolație conform standardelor europene și internaționale (DIN 4753).

Pufferele Ferroli cu o serpentină FB1 sunt prevăzute cu izolație de 100mm și sunt proiectate pentru volume cuprinse între 500 l și 3000 l. Aceste modele de rezervoare de acumulare au prețuri cuprinse între 2300 RON si 9800 RON.

Rezervoarele de acumulare Austria Email PSR sunt fabricate din oțel ST 37- 2 și prevăzute cu izolație EkoSkin de 100 mm. În capacități de 500-3000, aceste modele de puffere cu 1 serpentină costă între 1500 și 26000 RON.

O categorie aparte a mărcii Austria Email este gama KWS, unde sunt incluse și puffere care produc apă caldă menajeră (ACM). La serpentina din inox se racordează o sursă alternativă (de exemplu centrală electrică) pentru încălzirea apei de consum. Pe piață, de la același producător există și modele de puffere PSF.

Puffere cu 2 serpentine (PSR2, PSRR,  FBT2, PR2)

Pufferele cu 2 serpentine sunt proiectate să fie racordate simultan la trei echipamente de producere a agentului termic (cazane pe combustibil solid, centrale pe gaz, pompe de căldură sau panouri solare).

Pufferele PSR2 (PSRR) sunt produse către compania Austria Email într-o plajă de volume cuprinsă între 800-200 l cu prețuriîncepând de la, aproximativ, 4000 RON. Pufferele cu două serpentine Ferroli fac parte din gama FBT2. Cele mai ieftine puffere cu 2 serpentine sunt produse de Woody (2600-5000 RON).

Puffere de tip tank in tank  

Pufferele tank in tank (tanc în tanc- rezervor în rezervor) sunt modele speciale de acumulare, care sunt concepute să funcționeze ca rezervor de apă caldă și boiler ACM simultan. Acestea sunt practice și mai ușor de instalat, economisindu-se spațiu (întrucât nu mai este necesară instalarea unui boiler).  Sistemul constă în două rezervoare, pentru ACM și agentul termic, imersate unul în celălalt.

Un puffer tanc în tanc cu o serpentină Ferrolli FBT1  și este proiectat pentru depozitarea a 1000 l de apă caldă. Prevăzut cu anod de magneziu și rezistență electrică pentru încălzirea ACM, acest echipament este un sistem practic, care se amplasează pe podea, salvând astfel spațiu prin lipsa unui boiler secundar. Acest puffer de 1000 l costă 6000 RON.

Montarea unui puffer pentru centrală

Pentru a înțelege cum funcționează un rezervor de acumulare, descriem schema de montaj a unui puffer fără serpentină care este utilizat cu o centrală pe lemne, fiind cea mai populară utilizare a unui vas de acumulare de agent termic.

  • Între cazanul de combustibil solid și puffer se montează pe tur o supapă de siguranță de 2,5 bari și un ventil  termic de amestec. 
  • Apa caldă se eliberează în vasul de acumulare.
  • La ieșirea din puffer este instalată o pompă de circulație pentru încălzire, dublată de automatizări (regulator electronic și termostat de ambient).
  • Pe retur, între puffer și centrala pe lemne sunt montate: un vas de expansiune, echipament de pompare și termostat de contact.
  • Între pompa de circulație și termostatul de ambient este montat un boiler pentru ACM.

Pufferele cu serpentine pe lemne urmează aceleași principii de montare, diferența constând în adăugarea în circuit a unor echipamente alternative pentru producerea agentului termic (de exemplu panouri solare, pompe de căldură).

Montarea în paralel a doua sau mai multe puffere

În cazul în care spațiul este o problemă pentru instalarea unui puffer de dimensiuni mari, volumul acestuia poate fi repartizat în rezervoare de capacități mai mici, montate în paralel. Spre exemplu, când  vă este necesară acumularea unui volum de 2000l, volumul poate fi repartizat în două puffere de 1000 l, montate în cascadă. 

Un model de puffer care permite montarea în cascadă este Austria Email KWS. 

Alegerea unui puffer potrivit pentru centrală

Economisiți energie termică și prelungiți durata de viață a echipamentului de încălzire alegând pufferul potrivit pentru nevoile de încălzire ale locuinței. Dimensionarea incorectă a pufferului duce la costuri suplimentare pentru proprietar și afectează autonomia sistemului de încălzire.

Volumul rezervorului este primul criteriu de care trebuie să țineți cont. Acesta dictează eficiența  și autonomia sistemului de încălzire. Grosimea și calitatea stratului izolator sunt, de asemenea, importante, acestea susținând eficiența termică a vasului tampon. 

În plus, trebuie luată în calcul sursa de agent termic (centrale pe combustibil solid sau gaz, panouri solare, pompe de căldură). Din punct de vedere al utilizării, există puffere proiectate pentru încălzire cu boiler aferent și puffere care asigură prepararea apei calde menajere.

Rezervoarele de acumulare trebuie cumpărate din magazine autorizate, la prima mână, precum și componentele conexe.  Pufferele second hand vândute pe Internet pot fi supra-exploatate și mai degrabă pot scădea randamentul instalației termice.

Alegerea volumului pufferului

Volumul pufferului depinde de puterea termică a centralei și a sistemelor alternative pentru prepararea agentului termic (de exemplu, panouri solare pentru pre-încălzirea agentului termic).

Dimensionarea optimă a unui rezervor de apă caldă  poate economisi până la 20% din consumul anual de energie și, în cazul cazanelor pe lemne, va oferi proprietarului autonomia dorită. Când rezervorul este subdimensionat nu se poate depozita întregul volum de agent termic și sistemul pierde din randamentul termic. În general se recomandă ca volumul pufferelor să fie mai mare decât cel estimat prin calcule specifice, dar rezervoarele supradimensionate în mod exagerat sunt mai costisitoare și atrag investiții inițiale mai mari.

Alegerea pufferului în funcție de suprafața ce este încălzită de centrala termică

Dimensionarea pufferului  este dependentă de puterea termică a centralei. La rândul său, puterea de încălzire a unei centrale se raportează la suprafața locuinței.

Puterea centralei poate fi evaluată prin formula suprafață  *  înălțime  * coeficient termic, care depinde de gradul de izolare al locuinței.

Alegerea pufferului în funcție de puterea centralei termice

Criteriul esențial pentru alegerea pufferului este dat de capacitatea vasului de acumulare. Evaluarea volumului pufferului este dependent de puterea centralei și de raportul dintre sarcina depusă pentru încălzirea spațiului și de sarcina termică minimă la încălzire.  O formulă de calcul pentru dimensionarea volumului este: 

Vra = 15 x Ta x Qn (1 – 0,3 x QH/Qmin. inc.),

unde:

Vra  - volumul vasului de acumulare (L)

Ta  - timp de ardere în sarcină nominală (h)

Qn - puterea termica nominală a cazanului (kW)

QH. - necesarul termic pentru încălzirea spațiului (kW)

Qmin. inc. = sarcina termică minimă la încălzire (kW) 

Un mod practic și rapid de evaluare a volumului unui puffer este să considerați între 25 și 50 litri de agent termic pentru fiecare kW al centralei. Dintre modele de rezervoare potrivite alegeți pufferele cu strat izolator consistent fabricat din materiale plastice și poliuretanice, care să respecte standardele în domeniu.

Alegerea tipului de puffer

Alegerea rezervorului de acumulare potrivit (fără serpentină, cu 1 sau 2 serpentine, tank in tank) depinde de combustibilul utilizat și de necesarul de încălzire

Instalat alături de un cazan,  pufferul aduce proprietarului economie la combustibil și autonomie în funcționare. Pufferele cu o serpentină pot fi utilizate într-un sistem alternativ, spre exemplu, pentru pre-încălzirea agentului termic. Acumulatoarele de căldură cu două serpentine se pot racorda la centrală pe lemne, pompă de căldură sau panouri solare.

Alegerea pufferului în funcție de modul de alimentare al centralei termice

Pufferele sunt utilizate în mod eficient în sisteme de încălzire, care au la bază cazane pe combustibil solid (lemne, cărbuni, peleți, brichete sau masă lemnoasă).  În egală măsură, eficiența unei instalații cu centrală pe combustibil lichid crește când este instalat un puffer.

Acumulatoarele de căldură sunt utilizate în sisteme de energie alternativă, solară sau pompe de căldură, ca surse primare de căldură sau ca  plus de energie termică prin pre-încălzirea apei folosită în circuit. 

Pufferele pot fi utilizate în instalații cu centrale pe gaz (în mod deosebit pentru cele convenționale) sau electrice, cu aport la încălzire sau prepararea ACM. Funcționând la putere nominală, se reduce consumul de combustibil, respectiv energie electrică.

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra utilizării rezervoarelor de căldură raportat la energia folosită, versus diferite tipuri de puffere, de volume variate, puteți analiza următoarele exemple:

  • puffer fără serpentină 1000 l este recomandat pentru un cazan de 24kW;
  • puffer cu 1 serpentină 1500 l este racordat la un sistem de centrală 60 kW / 150 tuburi vidate (panouri solare);
  • puffer cu 2 serpentine 2000 l - potrivit pentru centrală 80 kW /pompă de căldură/ 200 tuburi vidate.

Din exemplele de mai sus, reiese că pufferele de volume variate pot fi utilizate în sisteme de încălzire diferite.  Rezervoarele de mare capacitate vin și cu dezavantaje, respectiv dimensiunea fizică a acestora. La achiziționarea unui puffer, luați în considerare și locul în care îl veți instala. În cazul în care spațiul nu vă permite montarea unui puffer cu capacitatea de 1000l, alegeți varianta instalării a două puffere în cascadă. 

Alegerea pufferului în funcție de scopul utilizării centralei

Alegerea pufferului potrivit (tehnologie, volum și marcă) pornește de la utilitatea practică pentru care echipamentul este achiziționat. Necesitățile de încălzire pentru o casă de vacanță, în care proprietarul petrece un număr limitat de zile, sunt diferite față de casa în care locuiește, iar investițiile sunt pe măsură.

Pufferele utilizate în scop de afaceri (spre exemplu unități de cazare) impun criterii riguroase de alegere, care se raportează la fiabilitate, marcă, garanții și mai puțin la costurile inițiale alocate unui sistem de încălzire cu puffer.

Avantajele utilizării unui puffer pentru centrală

Pufferele sunt acumulatoare de energie termică înmagazinată în apa încălzită de un echipament termic (centrală, pompe de căldură, panouri solare). Acestea eliberează treptat energia, iar randamentul sistemului crește. Centrala funcționează liniar, crescând durata de viață a echipamentului. Arderea este mai eficientă, consumul de combustibil (solid, lichid, electric) scade, la fel și emisia de noxe. 

Un avantaj important al pufferelor este reducerea timpului de încărcare cu lemne, peleți,  cărbune  sau bio-masă. Utilizat într-un circuit care funcționează cu o centrală pe combustibil solid, pufferul crește autonomia la alimentarea cu lemne și elimină disconfortul adus proprietarului.

Randamentul crescut al centralei prin folosirea unui puffer

Puteți considera pufferul drept un depozitar al energiei preparate în exces de către centrala termică. Prin instalarea de automatizări consumați gradual, doar atunci când este nevoie.  Astfel, instalarea unui acumulator de căldură la un cazan pe lemne poate crește randamentul sistemului de încălzire cu până la 20%.

Eficiența este îmbunătățită considerabil prin montarea unui puffer la sisteme alternative (panouri solare sau pompe de căldură), pufferele fiind acumulatoare de energie verde.

Durata de viață crescută a centralei prin folosirea unui puffer

Agentul termic va fi încălzit de către centrală la parametri constanți de temperatură, reducându-se ciclurile de funcționare. Printr-un mod de lucru constant, centrala își prelungește durata de viață.

Arderea uniformă reduce emisia de gudroane, noxe și alți agenți de coroziune care se depun pe echipament și coșul de fum. Scăderea în volum a substanțelor agresive conduce la creșterea duratei de funcționare a centralei.

Reducerea consumului de combustibil și creșterea autonomiei de lucru a centralei termice

Într-un sistem prevăzut cu puffer, centrala funcționează pentru a asigura încălzirea agentului termic la o temperatură constantă. În acest caz,  arderea este uniformă, iar  energia calorică rezultată din combustie este utilizată pentru prepararea agentului termic stocat. Astfel, se  reduce risipa de combustibil (solid, lichid, gazos, electric).  Prin instalarea unui termostat de ambient, apa fierbinte cumulată este utilizată în funcție de necesitățile de încălzire din locuință. Consumul de energie termică scade, iar eficiența instalației de încălzire crește. Implicit, se reduce cantitatea de combustibil utilizată.

În cazul cazanelor pe lemne, un mare dezavantaj pe care proprietarii îl invocă este necesitatea de a alimenta la intervale de câteva ore. Când centrala funcționează la temperatură nominală, arderea este constantă, iar autonomia sistemului de încălzire crește. Prin instalarea pufferului potrivit, proprietarul poate ajunge să alimenteze chiar la intervale de până la 1 zi. 

Ca o concluzie, prin montarea unui puffer, crește gradul de confort al proprietarului și scade consumul de lemne, cărbune, peleți și bio-masă.  Așadar, prețul pufferului se amortizează din costurile alocate combustibilului. 

Solicita oferta personalizata pentru puffere

Completati campurile marcate!



Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2023
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO