Metode si trucuri pentru a mentine caldura in casa si pentru a reduce facturile de incalzire

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Confortul termic devine o preocupare, mai ales acum când sezonul rece este la un pas distanță în zonă de câmpie, iar la munte și-a făcut deja simțită prezența. Chiar și atunci când casa este prevăzută cu sisteme de încălzire eficiente, menținerea căldurii în locuință este o prioritate. O locuință caldă crește starea de bine a locatarilor și scade costurile aferente energiei termice.

Pentru a păstra o temperatură plăcută în casă nu este suficient să aveți cel mai eficient sistem de încălzire. Reducerea pierderilor de energie termică vă ajută să vă bucurați de căldura dorită pe toată durata iernii și să consumați o cantitate mai mică de combustibil. În acest articol vă descriem metode prin care puteți păstra casa încălzită, reducând costurile aferente producerii energiei termice.

Măsurile pe care vi le recomandăm sunt variate. Unele dintre ele implică investiții inițiale (izolația termică a casei), iar altele sunt trucuri simple care reduc pierderile de căldură ambientală la nivelul ferestrelor, îmbinărilor și al camerelor  nefolosite în mod curent. Aceste modalități sunt facile, nu atrag costuri mari, dar cresc semnificativ gradul de confort termic.

Reducerea pierderilor de energie în timpul iernii pentru a menține casa încălzită

Ferestrele, ușile și pereții exteriori sunt zonele principale prin care se risipește căldura din casă. Pentru a menține o temperatură confortabilă în locuință, reducerea pierderilor de energie termică prin goluri și pereți este principala măsura pe care o puteți lua.

Aveți la îndemână modalități simple de izolare a golurilor și îmbinărilor care pot reduce pierderile de căldură. Bureți izolatori la nivelul ferestrelor, montarea de rulouri / jaluzele exterioare sau simple draperii peste geamuri sunt câteva soluții rapide care păstrează căldura în locuință și reduc pierderile de energie termică.

Izolarea locuinței, a  pereților (exterior sau interior), a podelei sau a podului sunt măsuri care implică lucrări de construire mai complexe, implicit și investiții considerabile. Totuși, termoizolarea casei permite recuperarea costurilor inițiale în primii ani după efectuarea lucrărilor, doar prin reducerea pierderilor de căldură.

Reducerea pierderii de căldură prin geamuri și uși

O capacitate semnificativă de energie termică se pierde prin geamuri și uși. Îmbinarea tâmplăriei la nivelul golurilor (pentru uși sau ferestre) nu permite etanșeizarea locuinței, iar proprietățile de conductivitate termică ale materialelor conduc la pierderi de căldură.

Metode de a mentine casa incalzita. Poza 222

Izolarea golurilor și  acoperirea spațiilor de la îmbinările ferestrelor și ușilor sunt metode simple și necostisitoare de a reduce pierderile de căldură pe durata iernii.

Folosirea storurilor pentru izolarea geamurilor

Storurile montate la geamuri au rol multiplu pentru confortul unei case.  Storurile izolează casa de frig iarna, iar vara mențin răcoare.  Pe durata sezonului rece, rulourile exterioare montate la geamuri protejează locuința de frig și vânt, iar zăpada nu se depozitează direct pe fereastră.

Metode de a mentine casa incalzita. Poza 220

Jaluzelele exterioare acționează ca un extra-strat protector la nivelul ferestrei. Disponibil în mai multe modele (rolete exterioare, jaluzele romane, simple sau acționate prin telecomandă), storurile montate pe ferestre reduc schimbul de căldură dintre frigul de afară și interior. Investiția depinde de modelul jaluzelelor alese.

Folosirea bureților sau bandelor de izolare la încheietura geamurilor

Un alt mod de a reduce pierderile de căldura la nivelul geamurilor este izolarea ferestrei de jur-împrejur, de-a lungul tuturor încheieturilor tâmplăriei cu bureți sau bande izolatoare.

Bureții sau banda izolatoare pentru geamuri sunt mijloace ieftine de izolare a ferestrelor, care pot fi considerate garnituri de etanșeizare. În plus, se montează simplu prin lipire și necesită minim de pricepere.

Pe piață există modele proiectate pentru a fi montate la îmbinarea părților mobile ale geamurilor sau bureți izolatori de etanșeizare care se amplasează între partea fixă și canaturi. Prețurile pentru bandele de izolare diferă în funcție de grosime, producător și dacă sunt autoadezive sau nu.

Se montează înainte de venirea sezonului rece și este o modalitate ieftină și rapidă de izolare a  locuinței.

Folosirea bureților între rândurile de geamuri

Când locuința este prevăzută cu două rânduri de ferestre (recomandat pentru o mai bună izolare) puteți reduce pierderile de căldură amplasând burete pe cantul tâmplăriei. Pe piață există suluri ieftine, fabricate special pentru a fi amplasate la ușa de la intrare sau între geamuri.  Dacă sunteți pricepuți,  puteți improviza rulouri din material textil, umplute cu materiale izolatoare (lână,  resturi textile, burete etc).  Aerul dintre cele două rânduri de ferestre va acționa, la rândul său, ca un tampon de aer izolator.

Acești bureți sunt ieftini, mobili,permit deschiderea geamurilor pentru aerisire,  nu necesită montaj, dar mai ales, sulurile izolatoare reduc pierderile de căldură pe la tâmplăria geamurilor.

Folosirea draperiilor pentru reducerea pierderii de căldură prin geamuri

Draperiile au rol estetic, dar și izolator termic la nivelul ferestrelor. Cum prin geamuri se pierde o capacitate semnificativă de căldură, recomandăm amplasarea de draperii groase peste întreaga suprafață de ferestre.

Metode de a mentine casa incalzita. Poza 219

Draperia va fi un izolator tampon la nivelul ferestrei. Dacă jaluzelele exterioare sunt un tampon pentru aerul rece de afară, draperiile groase sunt în principal un izolator și mențin aerul cald în interior. În cazul în care pe același perete cu fereastra aveți montate calorifere, pe durata iernii amplasați draperii scurte care să nu acopere sursa de încălzire.

Folosirea buretelui pentru izolarea crăpăturii de sub ușă

Buretele izolator (găsit pe piață și sub denumirea de purfix) este o soluție de a acoperi crăpăturile de la ușă, spațiu prin care se pierde căldură. Buretele poate fi lipit atât la ușa de la intrare, cât și la camerele care sunt mai puțin încălzite pe durata iernii.

Buretele se montează simplu la nivelul pragurilor. Este ieftin și costă între 2,5 lei și  aproximativ 10 lei/metru liniar (în funcție de marcă, grosime, calitatea/densitatea materialului izolator).

Folosirea pragurilor false la uși în timpul iernii

Pe durata iernii se pot monta praguri izolatoare între camere. Acestea pot fi baghete din lemn (mobile), cauciuc (precum chederul unui autoturism) sau role din burete.Se amplasează la ușile de la intrare sau către spațiile mai reci (camere tehnice, garaj, încăperile nelocuite).

Pragul ușii de la intrare poate fi dublat cu burete de izolare.

Astupă gaura cheii cu sisteme speciale de protecție, pe timpul iernii

Orice orificiu care comunică spre exterior poate fi o sursă de aer rece, inclusiv gaura cheii. Pentru a acoperi gaura cheii, se poate monta la exterior un capac circular, care să culiseze astfel încât să permită introducere cheii în ială când este nevoie. Vă ferește nu numai de frig, ci și de înghețarea butucului.

În cazul în care aveți ușa de la intrare prevăzută cu orificiu pentru corespondență, puteți amplasa, în mod similar, un capac cauciucat dreptunghiular.

Reducerea pierderii de căldură prin pereți

Pereții sunt importanți pentru că ei sunt conductori termici de mari dimensiuni. Încăperile cu mai mulți pereți exteriori sunt întotdeauna mai friguroase, mai ales dacă există și suprafață vitrată extinsă.

Izolarea pereților poate fi făcută la exterior sau prin interior. Materialele folosite pentru astfel de lucrări sunt variate, fiecare având propriile avantaje.

Indiferent de materialul utilizat, este absolut esențială izolarea locuinței pentru a scădea costurile pentru producerea energiei termice. Instalarea unui sistem de încălzire ieftin și eficient, a termostatelor de ambient sau a automatizărilor de control pe Internet vă ajută să consumați mai puțin combustibil (gaz, lemn, energie electrică) când locuința are un grad ridicat de eficiență termică.

Izolarea pereților

Izolarea pereților exteriori încă de la construire, sau în cursul lucrărilor de renovare, este esențială pentru a crește eficiența termică a casei. Izolația se poate amplasa la exterior sau la interior ( scăzând spațiul locuit cu câțiva centimetri).

Lucrările de izolare termică sunt de durată și costisitoare, prețurile izolării depinzând de tipul materialelor de construcție ales. Etapa izolării este întotdeauna urmată de finisaje, așadar implică extra costuri.

Izolarea casei se poate  face în perioada de construire a locuinței, în timpul renovărilor, așadar sunt lucrări care se execută pe durata sezonului cald.

Izolarea pereților cu polistiren

Cea mai frecventă modalitate de izolare este cea cu panouri din polistiren. Acestea sunt ieftine, ușoare, manevrabile și asigură un grad ridicat de protecție termică. Izolația poate fi executată la pereții interiori (inclusiv la blocurile vechi) sau exteriori. O mică problemă poate apărea când sunt mai mulți pereți acoperiți în interior cu material izolator. Aceste lucrări reduc spațiul cu un număr de centimetri pe fiecare latură izolată.

Metode de a mentine casa incalzita. Poza 217

Exista două tipuri de izolatoare din polistiren: expandat (EPS) și extrudat (XPS) . Primul tip este un bun izolator folosit la renovări și construcții încă din anii 50. Extrudatul este un material mai modern, mai fiabil, rezistent la umezeală și la intemperii, așadar se pretează pentru izolația exterioară. Diferențele de calitate dintre polistirenul expandat și extrudat se reflectă și în preț.

Polistirenul expandat este un bun izolator fonic, împotriva umezelii, nu mucegăiește și nu este atacat de ciuperci sau dăunători. Totuși izolația din polistiren prezintă și dezavantaje. Fiind un material sintetic, nu lasă casa să respire și arde repede.

Izolarea pereților cu vată bazaltică

Vata bazaltică este un bun izolator termic și fonic natural care poate fi utilizată chiar și în condiții de temperaturi ridicate. Este fabricată din rocă de bazalt și, ca orice produs natural, permite pereților să respire. Este un material care nu arde, spre deosebire de polistiren.

Metode de a mentine casa incalzita. Poza 218

Pe de altă parte, tocmai pentru că este un material natural, tinde să absoarbă apa și nu este utilă pentru fundații.

Izolarea pereților cu plută

Pluta poate fi considerată cea mai bună izolație termică. Este naturală și ecologică, respiră, ține umezeala și zgomotul la distanță, arde greu, este estetică chiar dacă nu este acoperită cu lucrări de finisaj.

Lista de avantaje aduce dezavantajul greu al prețului, panourile din plută expandată fiind costisitoare.

Izolarea pereților cu vată minerală

Vata minerală are la bază lianți organici care asigură izolarea termică și fonică a locuințelor. Este flexibilă, ușor de montat, nu permite dezvoltarea de ciuperci sau micro-organisme și este mai rezistentă la foc decât polistirenul.

Un dezavantaj discutat de-a lungul timpului este dat tocmai de textura flexibilă a acestui izolator, care permite rozătoarelor să pătrundă prin vata minerală.

Folosirea foliei de aluminiu în dreptul caloriferelor

O altă modalitate de a menține căldura în interior este reflectarea acesteia prin diverse sisteme. Cea mai simplă metodă este amplasarea unei folii de aluminiu în spatele caloriferelor. Aceasta nu numai că împiedică peretele să absoarbă căldura, dar o și reflectă spre interiorul camerei.

Metode de a mentine casa incalzita. Poza 216

Pe piață există panouri cu folie de aluminiu, proiectate special pentru a menține căldura în interior. Mai simplu și mai ieftin este să lipiți pe perete folie alimentară mai groasă.

Tapetarea pereților interiori pentru a menține casa încălzită

Pereții  acționează ca suprafețe de transfer al căldurii în dublu sens. Peretele transferă aerul rece către interior, dar în același timp absoarbe aerul cald care se pierde către exterior.

Tapetarea pereților menține casa încălzită în două moduri. În primul rând, tapetul acționează

ca un strat izolator suplimentar. În al doilea rând, textura tapetului reflectă căldura spre interior, similar modului în care acționează folia de aluminiu.

Reducerea pierderii de căldură prin pardoseală

Confortul termic pentru corpul uman începe de la picioare, de aceea menținerea căldurii la nivelul pardoselii este important. Aceasta poate fi realizată prin izolații cu materiale speciale, realizate prin lucrări de construire specifice.

Când nu se poate izola podeaua se pot amplasa covoare sau carpete, în mod ideal, din materiale naturale.

Izolarea pardoselii cu materiale speciale

Similar pereților, pardoseala poate fi izolată cu materiale izolatoare specifice. Podeaua poate fi izolată cu vată minerală, polistiren extrudat sau folie de polietilenă spumoasă. În cazul în care bugetul vă permite, puteți alege panouri din plută care sunt bune izolatoare, respiră și nu permit formarea condensului.

Folia de polietilenă este folosită și pentru sistemele de încălzire în pardoseală, fiind eficientă termic și poate fi cumpărată la costuri modice.

Folosirea covoarelor sau carpetelor pe timpul iernii

Covoarele și carpetele nu sunt simple accesorii decorative. Amplasarea pe podea a covoarelor sau a mochetelor permite conservarea căldurii în casă.

Se recomandă covoarele naturale, groase, precum lâna. Aceasta este un bun izolator termic și asigură confortul tactil. Este un material non-toxic și ajută la păstrarea nivelului umidității în încăpere.

Reducerea pierderii de căldură prin tavan

Există doua modalități de a reduce pierderile de căldură prin tavan, ambele cu rol izolator. Realizarea unui tavan fals permite crearea unui tampon de aer între spațiul locuit și  plafonul propriu zis, care acționează ca izolator.

Tavanul mai  poate fi izolat cu materiale speciale, precum polistiren, spumă poliuretanică sau vată minerală.

Izolarea tavanului pentru reducerea pierderilor de căldură

Tavanul, în mod similar pereților, poate fi izolat cu materiale speciale de construcții. Vata minerală (bazalt sau de sticlă), polistirenul, lâna naturală sau celuloza (ultimele două materiale naturale) permit o bună izolare a plafonului (se recomandă și instalarea unui strat de folie ce acționează ca barieră de vapori).

Toate aceste materiale enumerate mai sus sunt eficiente termic, fiecare aducând avantaje suplimentare. Vata minerală este flexibilă și ușor de lucrat, vata de sticlă este sigură (neinflamabilă), lâna este ecologică, iar polistirenul ieftin și ușor de montat.

Montarea unui tavan fals pentru a crea o pernă de aer izolantă

Montarea unui tavan fals poate fi o soluție de termoizolație, aceasta acționând ca o pernă de aer izolantă. În cazul în care plafonul se află sub un pod rece este recomandat să montați un strat izolator de vată minerală (de bazalt, de sticlă) și folie din plastic drept barieră de vapori.

De asemenea, pe piață există panouri casetate din fibră minerală care, prin materialul din care sunt fabricate, sunt izolatoare.

Izolarea acoperișului

Până la 30% din căldura unei case se poate pierde prin acoperiș când acesta este izolat necorespunzător. Acoperișul poate fi izolat atât la exterior (cu polistiren extrudat), cât și la interior cu diverse materiale izolatoare.

Spuma poliuretanică poate fi dispersată egal pe interiorul acoperișului, pe orice fel de suprafață, chiar și în locurile mai puțin accesibile. Polistirenul este mai ieftin, dar trebuie considerată grosimea optimă pentru a asigura minima izolare.

Pulberea de celuloză este naturală, ecologică și poate fi distribuită egal, similar spumei poliuretanice. Un mare dezavantaj al celulozei este prețul ridicat.

Vata minerală, de sticlă sau bazalt, este o altă opțiune pentru izolarea podului. Este relativ accesibilă ca preț, maleabilă și eficientă termic. În plus, aceasta are proprietăți ignifuge, fiind sigură.

Alte metode de a menține un confort termic crescut cu un consum cât mai redus de energie

Pentru a menține un confort termic sporit, cu minim consum de combustibil, este util încă din faza de montare a instalației, să alegeți cel mai eficient sistem de încălzire raportat la zona în care vă aflați. Spre exemplu, alegeți o centrală termică în condensare dacă vă puteți racorda la rețeaua locală și centrală pe lemne dublată de puffere, pentru zonele de munte unde combustibilul solid este mai ieftin.

Economisiți bani când montați termostate de ambient și setați temperatura în camerele pilot la un nivel confortabil. Reglarea temperaturii cu un singur grad Celsius în minus vă poate aduce economii anuale la combustibil între 5 și 10%.

Izolarea optimă a casei și reducerea suprafețelor vitrate (sau acoperirea lor, după cum am arătat) pot economisi alte 30 de procente din consumul anual de combustibil.

Apoi există și alte metode de a economisi bani, prin mici trucuri pe care vi le descriem în continuare. Acestea țin de modul de amplasare a mobilierului din jurul  surselor de căldură, exploatarea resurselor existente, omogenizarea aerului cald și păstrarea unui nivel optim de confort.

Eliberarea spațiului din jurul caloriferelor și sobelor

Pentru a asigura distribuția căldurii prin încăpere, sursele de căldură, precum calorifere, trebuie să radieze optim. Din acest motiv, în jurul caloriferelor și a sobelor nu trebuie amplasate obiecte, cu atât mai puțin piese grele de mobilier.

Aerul din cameră se încălzește prin radiere și convecție. În cazul în care în vecinătatea sistemelor de încălzire sunt poziționate piese de mobilier, perdele etc, obiectele ar capta căldura, fără ca temperatura aerului să se schimbe prea mult.

Exploatarea luminii naturale pe timpul zilei

Când vine vorba despre ferestre și încălzire, există față și revers. Suprafețele de geamuri neizolate duc la pierderi de căldura, însă acoperirea ferestrelor cu perdele sau jaluzele reduce risipa.

În egală măsură, în zilele geroase dar însorite de iarnă, soarele este aliat. Soarele încălzește interiorul prin radiere. Este una dintre situațiile în care nu recomandăm tragerea storurilor de ferestre.

Folosirea ventilatoarelor pentru omogenizarea căldurii în casă

Direcționarea curenților de aer cald permite încălzirea unitară a locuinței prin echilibrarea temperaturii. Omogenizarea căldurii în casă poate fi făcută cu ajutorul ventilatoarelor.

Spre exemplu, într-o cameră temperatura este mai mare,  însă holul nu este prevăzut cu radiator, așa că este mai răcoare. Pentru a direcționa căldura spre zona mai rece se poate pune un ventilator în golul dintre încăpere și hol. Schimbați unghiul de amplasare al ventilatorului în funcție de cum simțiți distribuția curenților de aer.

Folosirea polițelor deasupra caloriferelor

Pentru a concentra și direcționa aerul cald în cameră se pot monta polițe deasupra caloriferelor. Aerul cald se ridică, ajunge la nivelul poliței și este radiat mai apoi spre încăpere.

Acestea sunt cu atât mai utile în cazul în care radiatorul se află sub fereastră, iar căldura riscă să se piardă pe la îmbinările tâmplăriei.

Păstrează cuptorul deschis după terminarea mâncării

Sună empiric, dar această metodă vă ajută să utilizați toată energia termică produsă în casă. În cazul în care pregătiți mâncare la cuptor,  după ce ați terminat de gătit deschideți larg ușa de la cuptor. Folosindu-l astfel, îl puteți considera  drept o sursă de căldură ieftină, care nu necesită consum suplimentar de combustibil (în afară de scopul său primar, pregătirea hranei).

Toată energia termică va fi radiată în bucătărie, încălzind spațiul. Dacă este prea cald, puteți redirecționa căldura spre holul aferent.

Închideți și izolați camerele neutilizate

În cazul în care aveți camere de oaspeți pe care nu le folosiți decât foarte rar, închideți acele încăperi. Plasați în dreptul ușii suluri izolante sau lipiți bureți izolatori.

Verificați periodic nivelul umidității. Diferența mare de temperatură între camere poate produce igrasie. Recomandat ar fi să montați un dezumificator în aceste încăperi.

Folosirea încălzirii în pardoseală

Montarea unui sistem de încălzire prin pardoseală asigură radierea căldurii în mod echilibrat, de jos în sus. Locatarii se bucură de confort termic optim, distribuția căldurii este unitară, așadar implică pierderi reduse de energie termică.

Prin instalarea de termostate de ambient în fiecare cameră, eventual prin montarea unor sisteme de control al temperaturii pe Internet, aveți maxim control  asupra consumului de combustibil. Puteți opri căldură din încăperile nefolosite sau porni sistemul de încălzire doar când este necesar.

Controlul umidității pentru creșterea confortului din casă cu un consum minim de energie

Confortul ambiental este dat nu doar de temperatură, ci și de nivelul de umiditate din aer. Umiditatea crescută creează acea senzație de aer irespirabil și poate provoca alergii sau chiar astm. Într-un mediu excesiv de umed se dezvolta mai repede bacteriile, favorizând o varietate de afecțiuni. Umiditatea între 40 - 60% (puteți măsura cu un higrometru)  este acceptabilă pentru organism, peste sau sub acest nivel corpul simte disconfortul termic.

Creșterea temperaturii nu este o soluție de a îmbunătăți confortul termic dacă umiditatea este crescută, ba dimpotrivă. Reducând nivelul apei din aer acesta devine mai respirabil și mențineți consumul de combustibil utilizat la încălzire sub control.

Pe durata iernii nivelul umidității crește, una dintre cauzele principale fiind condensul care se creează din cauza diferențelor de temperatură (interior- exterior). Pentru a păstra un nivel optim al concentrației de vapori în aer, instalați un dezumidificator.

Să conchidem! Există multe metode prin care puteți micșora pierderile de căldură din locuință, unele care nu necesită investiții, ci doar reorganizarea spațiului. Izolația casei este un criteriu important pentru confortul termic, la fel de important precum alegerea celui mai bun sistem de încălzire. Confortul termic nu depinde doar de temperatură. Din acest motiv, păstrați un raport temperatură - umiditate optim și nu aruncați banii pe fereastră prin slaba izolare a casei.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2021
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO