Lucrări de toamnă în grădină și în livadă

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Lucrările de toamnă în grădină și în livadă sunt baza recoltei din anul următor. Recoltarea cu grijă a ultimelor fructe, amenajarea și fertilizarea terenului sau tăierea pomilor fructiferi sunt doar o parte dintre muncile agricole pe care le puteți desfășura în grădină înainte de venirea sezonului rece pentru a vă asigura o cultură bogată în sezoanele următoare. 

Lucrări de toamnă în livadă

Lucrările de toamnă în livadă se concentrează pe culegerea fructelor târzii precum nuci, gutui și unele soiuri de mere și pere. După recoltarea și depozitarea roadelor se toaletează sau taie pomii fructiferi, iar în locurile goale se plantează puieți pentru întinerire.

După recoltarea roadelor se identifică copacii bolnavi și se curăță livada de frunze. Pomii bolnavi sau îmbătrâniți se taie sau se scot și se plantează puieți. Din deșeurile vegetale se prepară compostul pentru fertilizarea solului. La final pomii fructiferi se pun la adăpost împotriva înghețului și a rozătoarelor.

Lucrări de toamnă în grădină și în livadă. Poza 237

Culegerea  fructelor de toamnă

La mijlocul lunii septembrie se dă startul recoltării fructelor târzii de toamnă. Este o perioadă optimă pentru cules. Culegerea fructelor înainte de a fi pe deplin coapte sau după maturitate afectează calitatea, păstrarea și depozitarea roadelor pe termen lung. Perioada de cules nu trebuie să dureze mai mult de 25 de zile pentru ca fructele să nu treacă de maturitate.

E recomandat să opriți stropirea pomilor fructiferi cu aproximativ 14 zile înainte de cules. După recoltare, roadele se depozitează în mod specific (merele în lădițe, în locuri întunecoase; strugurii și perele se păstrează nespălate în pungi perforate; gutuile se pot ține la rece, departe de alte fructe).

Recoltarea merelor și a perelor târzii  poate fi făcută până la finalul lui octombrie, în timp ce nucile și gutuile pot fi culese până în noiembrie, în funcție de vreme.

Curățarea frunzelor din livadă

După tăierea și curățarea pomilor fructiferi se îndepărtează frunzele de pe sol. În cazul în care acestea sunt infestate, se ard asemenea copacilor bolnavi.

Este o lucrare importantă în livadă, întrucât în frunzele depozitate și în fructele mumificate care au căzut se pot aduna dăunători și pot pune în pericol următoarea recoltă.  După curățare se aplică tratamentele fitosanitare specifice.

Pregătirea compostului de toamnă

Resturile sănătoase de frunze se adună și se transformă în compost care se adaugă drept îngrășământ natural la rădăcina pomilor fructiferi.  Compostul din frunze este mai bun decât gunoiul de grajd, întrucât conține o cantitate mai mare de substanțe minerale care sunt mult mai bine absorbite de copaci.

Compostul din frunze uscate se prepară într-un loc aerisit, departe de pomii fructiferi (frunzele mucegăiesc și pot îmbolnăvi copacii). Pentru a crește temperatura în grămada de frunze, se folosește azot.

Dacă doriți să realizați îngrășământ organic întindeți un strat gros de 15 cm  de frunze și acoperiți cu un strat de 5 cm  de bălegar, gunoi sau iarbă verde ca sursă naturală de azot.

Toaletarea  pomilor fructiferi de toamnă

Toaletarea pomilor fructiferi de toamnă urmărește creșterea productivității de rod pe ramură. Prin tăierea ramurilor pomilor fructiferi veți elimina crengile uscate sau bolnave și veți redirecționa coroana pentru a fi expusă în întregime la soare.

Toaletarea constă în tăierea crengilor incomode pentru a permite creșterea altora roditoare. Există mai multe tipuri de tăiere: de întreținere, de corectare, de  rodire, de regenerare și de rearanjare a coroanei.

Tunderea pomilor fructiferi toamna are loc după ce cad frunzele și neapărat înainte de înmugurire. Veți permite  creșterea ramurilor care urmează să dea rod anul următor, tăind crengile neproductive. Se elimină  crengile răsucite și cele care ar îndesi coroana și ar îngreuna creanga cu fructe (acestea nu pot crește frumos dacă sunt prea dese). După curățarea crengilor sau a rănilor, zonele tăiate vor fi izolate cu mastic sau o substanță pe bază de uleiuri vegetale.

Lucrări de toamnă în grădină și în livadă. Poza 236

Tăierea merilor, perilor și a prunilor se face după uscarea frunzelor, în timp ce tăierea caisului se execută în perioada de vegetație pentru a ajuta la creșterea coroanei înainte de rod.

Tunderea ramurilor pomilor fructiferi primăvara, înainte de înmugurire, nu este la fel de recomandată, întrucât copacul va consuma din seva sa peste iarnă și în crengile care urmează a fi tăiate.

Tăierea pomilor neproductivi din livadă

Tăierea pomilor neproductivi din livadă este recomandată din două motive. În primul rând, aceștia pot fi bolnavi și pot infesta restul copacilor. În al doilea rând, în locul lor se pot planta puieți roditori.

Se taie pomii îmbătrâniți sau afectați de dăunători și se ard pentru a nu permite împrăștierea cauzei bolii în toată livada.

Plantarea pomilor  fructiferi toamna

Plantarea pomilor fructiferi toamna constă în mutarea puieților din pepinieră în livadă și are loc în trei etape. Prima, săpatul gropilor, se face cu câteva luni înainte de plantarea efectivă. Gropile pentru plantarea de toamnă se sapă din august, iar pentru plantările de primăvară se fac în zilele călduțe de iarnă (“ferestrele iernii”). Gropile vor avea dimensiuni mari pentru afânarea solului și ulterior pentru creșterea rădăcinilor ( suprafață de 1mp și adâncime de aproximativ 60 de cm).

Fasonarea rădăcinilor este cel de-al doilea pas al plantării. Acum se vor tăia rădăcinile afectate și vor scurta rădăcinile vii mai subțiri de 4 mm. Cea de-a treia etapă constă în mutarea pomilor tineri din pepinieră în livadă. 

Înainte de plantare, puietul este mocirlit într-o substanță apoasă cu balegă și pământ galben. Trebuie să fiți atenți ca rădăcinile să fie distribuite aerisit, iar pomul să fie amplasat ca în pepinieră, cu altoiul la o înălțime de 3 cm deasupra solului. Rădăcinile se acoperă cu pământ care se îndeasă cu grijă. La final se udă din abundență.

Tratamentul fitosanitar  al pomilor  fructiferi toamna, contra bolilor și dăunătorilor

Tratamentul fitosanitar al pomilor fructiferi este menit să preîntâmpine apariția dăunătorilor (păduchi, viermi sau molii), a putregaiurilor, a bacteriilor sau a unor boli (precum  rapăn sau pătări). Stropirea de toamnă cu substanțe ce conțin cupru  are un rol protector și împotriva înghețului.

Tratamentele fitosanitare pentru meri și peri se aplică în zile cu temperaturi de peste 6 grade Celsius, fără vânt sau precipitații.

Prunul poate fi afectat de monilioză. Pentru tratarea prunilor aceștia se stropesc de trei ori cu substanțe specifice, în perioada dintre înflorire și colorarea fructelor. 

Pregătirea pomilor fructiferi pentru sezonul rece

Pregătirea pomilor fructiferi pentru sezonul rece implică mai multe lucrările agricole care au rolul de a proteja tulpina de ger și de atacurile animalelor sau ale plantelor parazitare.

Văruirea pomilor fructiferi rămâne o măsură de protecție împotriva înghețului. Împrejmuirea copacilor cu sârmă, utilizarea de capcane sau utilizarea unor substanțe pentru îndepărtarea rozătoarelor sunt doar câteva dintre soluțiile utilizate pentru protejarea livezii iarna.

pregatirea pomilor de iarna

Protejarea pomilor fructiferi împotriva rozătoarelor și iepurilor

Pe durata iernii rozătoarele (șobolanii și șoarecii) și iepurii pot fi adevărați dușmanii ai livezii. Aceste creaturi se rod scoarța afectând sănătatea pomilor fructiferi. Pe piața agricolă există soluții speciale pentru protejarea pomilor de aceste animale. 

În afară de acestea există o mulțime de trucuri pe care deținătorii de livezi le folosesc. Puteți ține rozătoarele la distanță amplasând o substanță protectoare împrejurul fiecărui pom fructifer și săpând gropi de protecție. Tulpinile pot fi îmbrăcate în plasă, cartoane sau folii de plastic până la un nivel la care animalul să nu ajungă. Folia se fixează cu sârmă fără a strânge scoarța copacului.

Protejarea prin învelirea pomului fructifer în folie de plastic sau prin ungerea tulpinii cu o substanță urât mirositoare (balegă) poate ține iepurii la distanță. Mai nou se folosește folie de aluminiu alimentar pentru a împiedica iepurii să roadă scoarța. O soluție inedită și eficientă împotriva iepurilor este bandijonarea tulpinii cu untură de porc.

Protejarea pomilor fructiferi împotriva cornuților

Pomii fructiferi pot fi afectați de creșterea cornuților. Aceste plante care înfloresc toamna, cresc parazitar la rădăcina pomilor fructiferi și se hrănesc cu mineralele din sol.

Cornuții pot fi combătuți cu erbicide specifice, care se găsesc în magazinele fitosanitare.

Protejarea pomilor fructiferi împotriva gerului

Văruirea este o metodă veche și încă foarte eficientă pentru protejarea  pomilor fructiferi de ger. Copacii trebuie vopsiți la o înălțime cât mai mare pentru a feri tulpina de îngheț. 

Zăpada poate fi adăpost pentru pomii fructiferi, în schimb stratul abundent pe ramuri poate afecta coroana. Urmăriți să dați jos zăpada de pe crengi și să o distribuiți în jurul copacului. Puteți îmbrăca tulpina în pânză de sac, coceni sau un strat de paie, mai ales dacă este un ger uscat.

Fertilizarea pământului din livadă

Fertilizarea completă a pământului din livadă se face cu substanțe organice și substanțe produse industrial. Substanțele organice nu atrag costuri suplimentare și asigură o creștere sănătoasă a fructelor.

Compostul din gospodărie, balega și găinațul de găina pot fi utilizate cu succes drept îngrășăminte naturale în livadă. Un îngrășământ agricol des folosit este azotul. Înainte de sosirea iernii se pot pune fertilizatori cu un procent mai mare de fosfor și potasiu care cresc rezistența la îngheț și au un conținut mai mic de azot.

Lucrări de toamnă în gradina de legume 

Lucrările de toamnă în grădină au două mari etape: recoltarea celui

de-al doilea ciclu de recoltă și pregătirea terenului pentru primăvară.

Înainte de recoltare, legumele trebuie irigate, îngrijite, plivite și verificate de dăunători sau de umidificare excesivă.

Recoltarea legumelor de toamnă

Recoltarea legumelor de toamnă începe cu luna septembrie când se aleg roșiile coapte (tomatele) pentru semințe. Sezonul de cules se încheie în noiembrie când se termină recoltarea verzei, a gogoșarilor și a sfeclei roșii, care se folosesc la murături.

Fiecare legumă are specificul de recoltare. Spre exemplu, căpățâna verzei se taie în lung la nivelul cozii, lăsând câteva frunze pentru protecție și ajutarea creșterii unor frunze noi. Cultura de varză se rotește la 3-4 ani pentru a păstra calitatea solului. Sfecla de zahăr și toate rădăcinoasele se smulg din pământ și li se înlătură frunzele. Ardeiul se culege manual prin tăierea pedunculului. 

Tomata, ardeiul capia, gogoșarii, varza, sfecla roșie, gulia, cartoful, morcovul și ridichea sunt o parte dintre legumele care cresc toamna în grădina neacoperită. În sere și solarii cultura poate fi diversificată.

Curățarea grădinii

După ce au fost culese toate legumele și zarzavaturile se curăță grădina. Rădăcinile se smulg din pământ. După ce se strâng vrejurile plantelor, se greblează.

Plantele afectate sunt arse, iar cele care au fost sănătoase sunt folosite la compost.

Pregătirea  terenului pentru primăvară

Lucrările în grădină primăvara  trebuie  să fie cât  mai puține. Din acest motiv pregătirea terenului pentru primăvară are loc toamna, după recoltă.                                                      Toamna se sapă, se afânează și se fertilizează pământul ca să fie pregătit pentru culturile de primăvară.

Săpatul de toamnă

După ce s-au scos rădăcinile culturii de toamnă, pământul trebuie păstrat afânat.  Pământul se sapă adânc cu motocositoarea sau manual (cu sapa) pentru a pregăti terenul pentru primăvară.

Prin săparea grădinii se înlătură vegetația nedorită, resturile din cultura de toamnă și se pregătește terenul pentru fertilizare.

Fertilizarea solului în gradină

Fertilizarea solului în grădină toamna este mai adâncă față cea de primăvară (de la  20 cm, în funcție de ce urmează a fi plantat, față de 15 cm). Arătura adâncă se practică pentru că îngrășămintele chimice au rol și de protejare a viitoarelor culturi.

Se pot utiliza îngrășăminte chimice (din compuși ce conțin azot, fosfor, sulf, potasiu, calciu) și îngrășăminte naturale precum compost, balegă sau reziduuri vegetale.

Plantarea legumelor și a zarzavaturilor de toamnă

Există două perioade pentru plantarea legumelor și a zarzavaturilor de toamnă. În lunile iulie-august se cultivă roadele de iarnă ( varza, ceapa, cartofii, gogoșarii etc.; care se recoltează toamna târziu).

Dacă vă întrebați ce legume se cultivă toamna și pot rezista temperaturilor scăzute, răspunsul este că legumele sunt în general sensibile la frig.   Totuși soiuri mai noi de morcovi, conopidă sau varză pot rezista frigului dacă sunt protejate. Se pot folosi folii de plastic pentru a acoperi plantele, ca pentru sere.

Protejarea  plantelor  perene contra înghețului

Anotimpul rece în România este imprevizibil, existând ierni geroase fără zăpada care să aibă un rol protector asupra solului. Din acest motiv protejarea plantelor perene împotriva înghețului este o măsură de siguranță.

Rubarba, sparanghelul, hreanul și ștevia sunt legume care rodesc anual, fără să fie replantate.

protejarea plantelor de inghet

Căpșunii sunt pereni, dând rod mai mult de patru ani agricoli. Se poate planta simplu din răsad toamna, iar în primăvară să aveți fructe în grădină. Cultura e susținută cu îngrășăminte naturale și se poate proteja peste iarnă cu un strat de mulcire.

Lucrări de toamnă în grădina de flori 

Curtea poate fi o minune verde primăvara, dacă vă pregătiți cu lucrări de toamnă adecvate în grădina cu flori.  O parte dintre plante are nevoie de mai multă atenție pentru a înflori și anul următor, așadar sunt multe lucruri de făcut.

Pentru florile mai delicate va fi necesar să scoateți bulbii și să îi depozitați pentru a fi replantați în primăvară. Inclusiv florile perene din grădină au nevoie de protecție peste iarnă.

Și componentele grădinii trebuie întreținute la sosirea sezonului rece. Scurgerile trebuie să permită evacuarea apelor pentru anotimpului ploios și pe durata dezghețului. Ghivecele vor fi mutate pentru a le feri de inundații și îngheț.

Scoaterea și depozitarea bulbilor ce nu rezistă peste iarnă

Înainte de venirea primului îngheț trebuie să vă ocupați de scoaterea și depozitarea bulbilor care nu rezistă iarna. Bulbii de tuberoze, iriși și gladiole  se conservă pentru anul următor. Și bulbii de frezie se scot toamna, chiar dacă sunt flori care înfloresc primăvara devreme.

După ce s-au îngălbenit frunzele florilor, bulbii se scot din pământ, se scutură, se usucă bine și se depozitează într-o încăpere răcoroasă și uscată. Bulbii se așează aerisit, ca în cazul în care unul mucegăiește să nu îi contamineze pe ceilalți.

Plantarea bulbilor de toamnă 

Există bulbi  de flori care se plantează toamna. Aceste plante fac parte din vegetația perenă, care înflorește mai mulți ani la rând. Florile timpurii de primăvară se plantează de obicei în octombrie.  Bulbii de narcise se plantează la mijlocul toamnei, la fel se procedează cu bulbii de lalea. 

Plantarea bulbilor de zambilă are loc  toamna până în luna decembrie, cu condiția ca solul să nu fie umed-înghețat. 

O mare parte dintre bulbii de flori nu rezistă iarna în ger sub pătura de zăpadă, dar care primăvara sunt o explozie de culoare. Zambilele, lalele și florile de piatră sunt perene, dar și ele necesită grijă și trebuie protejate cu pături de crengi pe durata sezonului rece.

Plantarea arbuștilor, copăceilor și gardului viu

Arbuștii, copăceii și gardul viu cu rădăcina goală (fără pământ) se plantează în perioada septembrie - începutul lunii noiembrie să se poată prinde înainte de primul îngheț. Plantele ornamentale din ghiveci vor fi sădite și primăvara. 

Copăceii și arbuștii se plantează similar pomilor fructiferi. Se sapă o gaură generoasă, se poziționează planta ornamentală și se umple cu pământ care se tasează. Pentru a feri vegetația de ierburi parazitare, solul se  acoperă cu  mulci sau compost.

Protejarea plantelor pentru iarnă

Protejarea plantelor este o măsură obligatorie la începutul lunii noiembrie când are loc repaosul vegetativ. Florile cu bulbi se conservă, plantele perene trebuie adăpostite pe perioada iernilor friguroase cu o pătură protectoare din frunze sau vreascuri.

Deși sunt tufe rezistente,  dacă se anunță o iarnă geroasă e bine să vă ocupați de protejarea trandafirilor iarna. Aceștia se curăță, se îndepărtează florile ofilite și firele anemice înainte de intrarea în repaosul vegetativ (maxim finalul lunii octombrie) și se acoperă cu folie.

Trandafirul se acoperă în funcție de soi și de locul aclimatizării. Florile bine adaptate din România pot rezista la ger și pot fi acoperiți doar când temperaturile scad sub - 10 grade Celsius. Trandafirii cățărători se protejează împotriva vântului puternic prin ancorare.

Coniferele sunt rezistente la temperaturi de îngheț. De asemenea, iasomia de iarna este bine adaptată și nu necesită tratament special pe durata sezonului rece.

Curățarea gazonului și a spațiilor dintre flori 

Curățarea gazonului vă asigură că frunzele căzute nu vor mucegăi pe spațiul verde, infestând iarba. Se recomandă  până la intrarea în repaosul vegetativ menținerea gazonului  la o înălțime de maxim 5 cm. O motocoasă sau o mașină de tuns iarba accelerează lucrările de toamnă.

Pentru a păstra gazonul și aranjamentele de plante perene într-o stare bună de conservare, frunzele uscate se vor îndepărta cu o suflantă.

Curățarea gurilor de scurgere și a canalelor de drenaj

În timpul sezonului ploios se acumulează volume mari de apă care trebuie evacuate din curte. Curățarea gurilor de scurgere și a canalelor de drenaj vă asigură că ploaia sau dezghețul de primăvară nu vă inundă curtea, ci se va scurge prin canalizare.

În cazul care s-a înfundat canalizarea cu frunze uscate, folosiți pentru drenaj o motopompă de ape uzate.

Toaletarea gardului viu

Gardul viu trebuie tuns tot anul pentru a păstra o formă aspectuoasă. Toamna gardul viu, ca întreaga vegetație din grădină, are nevoie de lucrări de toaletare.

Gardul verde se tunde la o înălțime egală de maxim 1,2 m  și se îndepărtează crenguțele uscate cu ajutorul unei drujbe electrice cu acumulator.

Amplasarea căsuțelor și hrănitorilor de păsări

O grădină nu este completă fără ciripit de păsărele! Amplasarea căsuțelor și hrănitorilor de păsări vă aduce mai multă vitalitate în curte și ajută micile creaturi să supraviețuiască iernii.

Pe piață există o varietate de căsuțe din lemn, hrănitoare și recipiente de apă, dar puteți confecționa rapid locuințe pentru păsărele. Tot ce vă trebuie este placă din lemn, nituri, dibluri, un motoferăstrău hobby și șurubelnițe (convenționale și electrică).

Protejarea jardinierelor și ghivecelor de inundații

Florile plantate în ghivece sau în jardinieră sunt perene, cu durată lungă de viață. Majoritatea plantelor de ghiveci sunt de origine exotică, iar inundațiile de toamnă și temperaturile de îngheț le pot ucide.

Ghivecele și jardinierele de flori trebuie mutate în casă pe durata iernii. Dacă spațiul este restrâns, puteți improviza un suport estetic din lemn pentru a supraetaja plantele. Aveți nevoie de scânduri, dubluri și cu ajutorul unor scule uzuale (motoferăstrău electric, mașină de găurit-înșurubat) realizați scărițe estetice din lemn pentru depozitarea ghivecelor în casă peste iarnă. 

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2020
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO