Lucrări în gradină pentru a te pregăti de primăvară

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Grădina ta e oglinda stării tale de bine, e oază de culoare, liniște și mâncare naturală îngrijită cu propriile mâini. Fiindcă îți e drag să ai o grădină așa cum îți dorești, după jumătatea lunii februarie, odată cu topirea zăpezii, trebuie să începi lucrările de primăvară.

Sunt lucruri pe care le-ai pregătit în grădină din toamnă pentru această primăvară, dar grădina cere muncă organizată constantă. Prin acest articol te ajutăm să organizezi lucrările, etapele pe care le vei parcurge și perioadele în care poți face lucrări în livadă, în grădina de flori și de legume.

 • Cum pregatesti gradina pentru sezonul de primavara
  • Repararea gardurilor
  • Curatarea gradinii
  • Impartirea si repartizarea zonelor in gradina
  • Redesenarea si refacerea aleilor de trecere
  • Drenarea zonelor umede
  • Repararea instalatiilor de irigatie
  • Intocmirea listei cu seminte, rasaduri, puieti necesari
  • Pregatirea uneltelor pentru lucrarile de primavara
 • Lucrarile de primavara din gradina
  • Taierile de primavara ale plantelor
   • Taierea pomilor fructiferi
   • Taierea vitei de vie
   • Taierea trandafirilor
   • Taierea arbustilor ornamentali
  • Afanarea si saparea solului
  • Fertilizarea solului
   • Fertilizarea organica
   • Fertilizarea chimica
  • Insamantarea sau refacerea gazonului
 • Plantari de primavara
  • Plante ornamentale
  • Trandafiri
  • Zarzavaturi
  • Legume
  • Vița de vie
  • Pomi fructiferi

 

Cum pregătești gradina pentru sezonul de primăvară

Capriciile vremii de peste iarnă te provoacă în fiecare an să începi lucrările în grădină prin reparații, curățenie și amenajări. În fiecare an, în lunile februarie și martie, munca ta în grădină înseamnă reamenajare și planificare.

lucrari de primavara in gradina. Poza 296

Sunt etape importante pentru că de ele vor depinde recolta și explozia de culoarea a florilor de peste an. Fiindcă orice început e greu, îți venim în ajutor cu o serie de sfaturi care să îți ghideze primii pași pentru lucrările de primăvară din grădină.

Repararea gardurilor

Intemperiile de peste iarnă afectează gardurile din lemn, iar ulucele putrezesc sau se rup. Înainte ca soarele de primăvară să prindă forță, poți începe repararea gardurilor și schimbarea scândurilor rupte.

Este etapa în care poți tunde gardul viu sau să plantezi arbuști noi în locurile în care gardul a pierdut din desime. Dacă treci la plantat, ține cont că temperatura nu trebuie să scadă sub 2 grade Celsius noaptea și 10 grade Celsius ziua.

Curățarea grădinii

Începi lucrările de primăvară în grădină curățând curtea de gunoaie, nuiele rupte și de frunze uscate.  Greblează temeinic grădina înainte de a trece la fertilizarea și scarificarea gazonului, astfel redai un minim de ordine și te pregătești de lucrările serioase de grădinărit ce urmează.

Cel mai mare efort îl necesită lucrările de primăvară din livadă. Aici trebuie îndepărtate crengile moarte, iar dacă ați avut copacii protejați peste iarnă cu folii, acestea trebuie îndepărtate, solul trebuie curățat, urmând tăierile de primăvară.

Împărțirea și repartizarea zonelor în gradină

Primăvara este momentul optim pentru reorganizarea grădinii, pământul necultivat dându-ți lejeritatea de a amenaja noi alei, de a repartiza diferit grădina de legume, straturile de flori sau mobilierul de exterior.

Este important să faci planificarea grădinii încă de la începutul primăverii.  În  funcție de acesta vei delimita și amenaja zona de relaxare - zona de legume, vei scarifica și fertiliza solul.

În reorganizarea grădinii, ține cont de locurile în care ai plante perene și arbuști,  cărora trebuie să le asiguri lumina și apa necesară.

Planifică și grădina de legume, ținând cont de perioada de rotație a fiecărei specii.

Redesenarea și refacerea aleilor de trecere

După iarnă, aleile sunt afectate, se pot smulge dale, plăcile de deck pot ceda în timp, iar  pietrele se afundă în pământul umed. În această etapă poți reface aleile existente sau reconfigura altele noi.

Drenarea zonelor umede

Ploile în exces și topirea zăpezii pot crea adevărate bălți. Curăță sistemul de drenaj și verifică dacă sistemul de scurgere este funcțional, panta trebuind să permită evacuarea apei către colectorul de apă. 

lucrari de primavara in gradina. Poza 295

În cazul în care apa se adună într-un iaz în curte, o pompă de ape uzate vă ajută să evacuați excesul.

Repararea instalațiilor de irigatie

Peste iarnă aspersoarele se pot înfunda. Înainte de a începe lucrările propriu-zise de primăvară,  pot necesita curățarea sau înlocuirea.

Tot în această etapă, verifică dacă instalația de irigații este funcțională. Testează ca  aspersoarele și robineții să funcționeze corect, iar conductele să nu piardă apă. 

Întocmirea listei cu semințe, răsaduri și puieți necesari 

Planificarea te ajută să eficientizezi recolta. Întocmește liste cu semințe, răsaduri și puieți, pe etape de plantare. Noi îți dăm o mână de ajutor.

Sădirea timpurie a semințelor  de primăvară începe cu ceapă sau mazăre, ca mai apoi să poți continua cu salată, țelină, morcov și cartof. 

Dacă ai o mică seră, înainte de venirea căldurii, până în februarie, cumperi semințele pentru răsadurile timpurii de roșii și ardei.

Primăvara se plantează arbuști de fructe de pădure, precum mur, afin, cătină sau agriș.

Verifică starea gazonului și cumpără semințe pe care le vei planta în luna aprilie, în zonele afectate de frig. Nu uita ca pe lista de cumpărături, alături de semințe, să treci și îngrășământ pentru gazon.

Dacă ai ținut trandafirii înveliți peste iarnă, e timpul să îi scoți de la iernat și să decizi dacă vei cumpăra noi butași. Pe aceștia ar trebui să îi plantezi până la finalul lunii martie, dacă nu ai făcut acest lucru în toamnă.

Pregătirea uneltelor pentru lucrările de primăvară 

E practic ca odată ce te apuci de treabă să ai toate uneltele de grădinărit funcționale și pregătite. Câteva lucruri pe care să le bifezi  înainte de a te apuca de treabă:

 • Funcționarea drujbei (în livadă o drujbă ușoară, electrică, e foarte practică)
 • Testează motocoasa ( motocositoarea sau mașina de tuns iarba, după caz)
 • Să ai instrumentele utile în grădină: greblă, sapă, foarfecă de tuns via/ arbuștii etc.

Lucrările de primăvară din grădină

Lucrările de primăvara din grădină încep prin curățarea copacilor și a plantelor și prin fertilizarea și afânarea solului, acolo unde este nevoie.

lucrari de primavara in gradina. Poza 297

O parte dintre lucrări pot începe încă din iarnă, în ianuarie sau februarie, dacă vremea permite.  În livadă, copacii se pot mineraliza încă din ianuarie sau februarie, iar semințele de arpagic sau varză pentru răsad  se plantează încă din ianuarie. Similar, în solar se plantează  prima cultură de primăvară încă de la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lunii februarie. Calendarul grădinii de legume în solarii începe întotdeauna timpuriu, din iarnă, pentru a avea rod la timp.

Tăierile de primavara ale plantelor

Tăierea de primăvară este un proces de igienizare și însănătoșire a plantelor. Se taie crengile uscate, putrezite sau cele care nu permit altor crengi sănătoase să crească. 

La plante se taie frunzele moarte și mugurii care nu s-au dezvoltat.

Tăierea pomilor fructiferi

Când tai crengile pomilor fructiferi, vei ține cont de coroana de bază a copacului. Acesta tinde să crească astfel încât să își asigure lumină, apă și loc de rod, după cum îi dictează amprenta sa biologică.

După ce vei elimina uscăturile, vei tăia crengile ca pomul să dezvolte o ramificație sănătoasă, cu ramuri solide și aerisite. Odată cu încălzirea vremii se aplică primele tratamente fitosanitare sau se văruiesc tulpinile.

După ce ai tuns, hrănește copacul. Cele mai bune îngrășăminte pentru pomi fructiferi sunt cele naturale, compostul, gunoiul de grajd sau de păsări și turba.

Tăierea viței de vie

Vița de vie se taie anual pentru că, în caz contrar, creșterea acesteia nu mai permite dezvoltarea rodului decât spre vârfuri. Prin tăiere redai forma inițială a butașilor și permiți unor noi crengi să crească și să dea rod.

Înainte de tăierea viței de vie, verifică să ai araci solizi, bine înfipți în pământ. Via poate fi legată înainte de tăierea crengilor. Vița de vie se taie în uscat, iar în aprilie se sapă și se leagă lăstarii.

Vița de vie are nevoie de 4 tratamente fitosanitare anual, iar pe primul îl faci când lăstarii au doar până la 8 frunze.

Tăierea trandafirilor

Trandafirii se taie de două ori pe an, toamna și primăvara. Trandafirii se tund primăvara pentru a lăsa noi ramuri sănătoase să crească.

Se înlătură toate ramurile bolnave (negre sau roșii) și se lasă doar câteva verzi,  de 23-30 cm, pentru a permite tufei să crească armonios.

Tăierea arbuștilor ornamentali

Arbuștii ornamentali se taie pentru întinerire, eliberând planta de ramurile îmbătrânite sau de cele care nu permit creșterea, potrivit soiului. Sunt tăieri de întreținere care se fac doar ca o măsura pentru a păstra copacul sănătos și nu trebuie efectuate anual.

Majoritatea arbuștilor ornamentali care cresc în România înfloresc primăvara, tăierile putând fi făcute toamna sau vara.

Afânarea și săparea solului

Săparea și afânarea solului  primăvara sunt importante pentru ca pământul să se aerisească, să se hrănească cu sterilizatori (preferabil naturali) și să tragă apa în profunzime. Acestea asigură hrănirea plantelor și un rod bogat. După intrarea plantelor în perioada de vegetație prin săpare scapi de buruienile nedorite. Săparea se face în adâncime, cel puțin 25 cm, afânarea are menirea de a aerisi pământul.

Săparea și afânarea se pot face manual cu sapa sau se pot folosi prăsile mecanice care afânează solul mai eficient.

Fertilizarea solului

Fertilizarea asigură elementele nutritive de care solul are nevoie pentru ca plantele  (legumele, pomii fructiferi și flori) să se dezvolte armonios. Un fertilizator conține macroelemente (azot, fosfor, potasiu și sulf, în cantități specifice) și microelemente (bor, crom etc.).

Îngrășămintele sunt de natură organică sau rezultate din procesare chimică. 

Fertilizarea organică

Fertilizarea organică ajută plantele să crească armonios și, în același timp, tu te bucuri de hrană sănătoasă, când îngrășământul e administrat corect. Îngrășământul organic este o opțiune pentru grădini mici și medii, cum este și a ta. 

Macroelementele sunt importante pentru plante, iar acestea se găsesc și în îngrășăminte organice. Turba, compostul, paiele, mranița și gunoiul de la găini și de grajd sunt folosite drept fertilizatori naturali pentru pomi fructiferi și legume.  Compostul poate fi pregătit din toamnă, din frunzele din grădină.

Fertilizarea chimică

Fertilizarea chimică vă asigură dozarea corectă a macroelementelor și  a microelementelor, pentru binele plantelor, iar efectul acesteia este mai rapid decât cel al variantei organice.  Îngrășământul chimic este practic pentru orice plantă, de la cea de ghiveci, până la macro-agricultură.

Îngrășământul chimic nu este benefic mediului și nu este cea mai bună variantă nici pentru oameni, întrucât elementele chimice pătrund în sol și în pânza freatică.

Însămânțarea sau refacerea gazonului 

De gazonul afectat de îngheț te poți ocupa la finalul lunii martie sau în aprilie, când vremea este constant călduță.

Plantarea gazonului se face primăvara, iar însămânțarea propriu-zisă se face pe terenul nivelat, tasat și fertilizat. Când firul de iarbă crește, prima tăiere este făcută la înălțimi de 3-5 cm.

Plantări de primăvară

Primăvara este un anotimp aglomerat în lucrări agricole. Atunci se mută butașii plantați din  toamnă și se pun pomii fructiferi. Ai de treabă, iar noi te ajutăm spunându-ți când se cultivă legumele primăvara.

În grădina de legume poți planta încă din martie ridichi și salată, ca în aprilie sa ai rod. Apoi sădești răsadurile de roșii și ardei. Dar citește în continuare ca să afli tot ce trebuie să știi despre calendarul grădinarului.

Plante ornamentale 

Primăvara este timpul să scoți planetele ornamentale din ghiveci afară, la soare. Primăvara împrospătezi pământul (pământ cumpărat din magazine specializate sau pământ de pădure) și muți planta într-un ghiveci mai mare. 

lucrari de primavara in gradina. Poza 298

În martie poți începe deja să replantezi bulbii plantelor perene în pământ (într-un articol anterior îți descriam modul în care se depozitează peste iarnă).  Între acestea sunt, în primul rând, flori de primăvară (zambile, narcise și altele) care în scurtă vreme îți înfloresc în grădină.

Trandafiri 

Trandafirii se plantează de obicei toamna, dar dacă nu ai avut timp poți face acest lucru și primăvara în luna martie, când vremea e bună. 

Tot în martie poți dezmușuroia trandafirii și mută în grădina de flori puieții pe care i-ai plantat din toamnă.

Zarzavaturi

Primele zarzavaturi de primăvară fură startul, pentru că plantarea ridichilor, a arpagicului, a pătrunjelului, a salatei și a morcovilor începe din februarie și se termină la mijlocul lui martie. 

Spre mijlocul lunii martie începi să plantezi ridichi de lună, să le ai de Paște, iar abia în aprilie poți pune și sfecla roșie.

Legume

În prima lună de primăvară începi să te ocupi de răsadurile de tomate, de vinete, castraveți și ardei, plantându-le în răsadnițe la distanțe mai mari (repicatul răsadurilor). Martie este o lună aglomerată dacă ai solarii, fiindcă atunci plantezi legumele timpurii de primăvară.

În aprilie începi sădirea celor mai multe dintre legume. Atunci pui dovleceii, sădești răsadurile de roșii și castraveți și plantezi cartofii, varza sau mazărea târzie. 

Vița de vie

Vița de vie, precum pomii fructiferi, este de preferat să o plantezi toamna. Dacă ai ratat momentul, butașii de viță de vie se pot planta și primăvara, din martie, la temperaturi pozitive,  până în aprilie când planta intră în vegetație. Tăierea e timpurie, începând cu martie, iar de altoiul viței de vie te ocupi în  aprilie folosind coarde obținute anul anterior, pe care le-ai ținut la rece. 

Pentru plantarea viței de vie se sapă gropi adânci de 50 cm, iar planta cu rădăcina fasonată (din care au fost tăiate firele de rădăcină moarte sau bolnave) se pune în pământul mocirlit. Se acoperă rădăcina, având grija ca aceasta să intre în contact cu solul. 

Pomi fructiferi

Pomii fructiferi se plantează primăvara (martie sau aprilie, în funcție de vreme) sau toamna, iar modul de plantare este similar cu cel al viței de vie.  Se fasonează rădăcinile, rămânând rădăcina vie, și se acoperă cu pământul scos din groapă tasând ușor. Copacul plantat se udă din abundență la final.

Pomii fructiferi (majoritatea lor) se tund primăvara devreme când nu au intrat în starea de vegetație. 

Acum ne rămâne doar să îți urăm spor la treabă!

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2020
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO