Instalație pe cupru sau pe PPR – Avantaje și dezavantaje

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

“Ce aleg: instalație pe cupru sau PPR (polipropilenă) ?care sunt avantajele și dezavantajele ?“ -  sunt primele întrebări care îți apar în gând atunci când vrei să îți renovezi casa. Este  un aspect important atâta timp cât de instalația sanitară și termică depind căldura, apa menajeră și confortul locuinței tale.

La aceste întrebări  îți răspundem în articol, descriind avantajele și dezavantajele fiecărui tip de țeavă, precum și aspecte pe care le iei în calcul când cumperi conducte și fitting-uri pentru instalația sanitară din casă. 

Alegerea instalației sanitare

Alegerea materialelor din care sunt fabricate țevile, coturile și fitting-urile  instalației sanitare este o decizie importantă, de care depinde durabilitatea, întreținerea, aspectul locuinței și randamentul unui circuit (de încălzire sau sanitar).

Instalație pe cupru sau pe PPR. Poza 245
 

Pe piața de instalații sanitare există variante diferite de conducte, clasificate în funcție de materialul din care acestea sunt fabricate, fiecare având caracteristici care le fac potrivite pentru diverse tipuri de circuite.  În magazinele de specialitate puteți alege conducte din metal (cupru, oțel, fontă) sau țevi din polimeri din mase plastice (PVC, PEX, PPR), fiecare material prezentând avantaje și dezavantaje.

În ultimii ani, cel mai des sunt alese conductele din PPR (polipropilenă) și cupru, fiind rezistente în condiții de temperatură și presiune ridicate, dar și pentru alte caracteristici pe care le vom analiza în continuare. 

Tipuri de instalații sanitare și particularitatile acestora

Instalația sanitară cuprinde întregul ansamblu de conducte dintr-un circuit de apă caldă - rece, care trebuie să respecte anumite standarde pentru sănătate.  În sistemele moderne apa este încălzită de către o centrală termică, parte a unei instalații termice. Aceasta include echipamentele de încălzire, caloriferele și țevile aferente.

La fiecare circuit (sanitar/ termic) trebuie să alegeți conducte potrivite pentru specificul instalației.

Țevi pentru instalația sanitară de baie și bucătărie

Durabilitatea și rezistența la temperaturi și presiuni mari sunt calități pe care să le considerați indiferent că țevile fac parte din circuitul de încălzire sau pentru apă menajeră caldă-rece.

Spre exemplu, conductele de cupru sunt rezistente și caracteristicile chimice ale acestora nu permit formarea de microbi. Într-un circuit de apă menajeră, păstrarea calității apei, fără să dezvolte bacterii, este esențial. În acest context,  conductele din acest metal sunt o opțiune datorită proprietăților anti-microbiene, cu condiția ca apa să aibă PH cuprins între 6,5 și 8,5 (Cu nu este recomandat să fie utilizat în mediu acid).

Pentru instalațiile de baie și bucătărie pot fi folosite țevi din cupru sau PPR, ultimele fiind varianta mai ieftină. 

Țevi pentru instalație de încălzire cu calorifere

Cuprul poate fi opțiunea pentru instalația sanitară de la baie, pentru conductele de apă rece, dar mai puțin potrivite pentru instalații cu calorifere din aluminiu sau oțel. Între componentele din  cupru și cele din  aluminiu apare o reacție electrochimică și în timp poate conduce la deteriorarea radiatorului.

Sunt mult mai eficiente țevile polipropilenă pentru calorifere din aluminiu. PPR-ul este ușor, rezistent, țevile de calorifere pot fi mascate într-o instalație aparentă în casă, materialul nu permite formarea de depuneri  (spre deosebire de oțel și fontă care sunt corozive) și nu reacționează electrochimic la materialul din care este produs caloriferul. Țevile din PPR sunt simple sau cu inserție din compozite sau de aluminiu și sunt potrivite pentru circuitele cu agent termic.

Astfel, instalația pentru centrală termică PPR este o opțiune bună când aveți calorifere din aluminiu sau oțel.

Țevi pentru instalația de încălzire în pardoseală

Cea mai bună bună țeavă pentru încălzirea în pardoseala este PE-X (cu barieră de oxigen (EVOH), care este flexibilă și ușor de montat,  rezistentă la temperaturi ridicate, la presiunea apei din circuit și greutatea șapei. În același timp, țevile PEX au un randament termic ridicat.

Țevile din polipropilenă sunt o altă opțiune pentru încălzirea în pardoseală, dar la fel de bine pot fi montate țevi din cupru. Când proiectați  instalația considerați proprietățile casante și termo-conductoare ale materialelor.

Pentru instalația în pardoseală sau instalații aparente se mai pot folosi țevi din cupru de 22 izolate sau PPR cu inserție.

Țevi pentru instalația de gaze

Țevile din cupru rezistă la presiuni mari, așadar sunt sigure pentru a fi utilizate într-o instalație de gaze. 

Ce trebuie sa iei în considerare la alegerea instalației sanitare

Criteriile pe care trebuie să iei în calcul când alegi din ce va fi făcută instalația sanitară sunt:

  • Durata de viață a instalației;
  • Robustețea materialului;
  • Proprietățile termoconductoare ale materialelor;
  • Ușurința la montaj în funcție de aplicația casnică;
  • Rezistența țevilor în condiții de temperatură și presiune extremă;
  • Expunerea la coroziune;
  • Nivelul de siguranță pentru apă menajeră (dacă materialul poate fi utilizat pentru instalație sanitară și un circuit de apă caldă menajeră în condiții de maximă siguranță, fără să permită formare de micro-organisme);
  • Criterii estetice - cum vor fi montate țevile de cupru sau PPR (îngropate, aparente);
  • Unde sunt montate țevile (calorifere, instalație de apă menajeră, circuite termice etc);
  • Bugetul alocat instalației sanitare/ termice.

Instalația pe cupru

Instalațiile pe cupru sunt cunoscute încă din epoca bronzului, fiind descoperite conducte din cupru pe Valea râului Indus care pot data din perioada 4000-3000 BC.  În anii 60, conductele din cupru erau intens folosite în construcții datorită rezistenței acestui metal și a proprietăților non-corozive.

Instalație pe cupru sau pe PPR. Poza 247
 

Odată cu dezvoltarea polimerilor progresiv mai rezistenți (PVC, PEX și PPR), aceștia  au devenit alternativa mai ieftină pentru instalații sanitare. De altfel, materiale plastice au prezentat unele caracteristici care le fac mai potrivite pentru anumite tipuri de instalații. Așa a apărut dilema ce este mai bun cupru sau PPR? Discuția este mai amplă, necesitând o comparație între cele două materiale. 

Proprietățile cuprului

Cuprul este un metal ușor, maleabil și bun conducător electric și termic, aflându-se în grupa a 11 a tabelului lui Mendeleev, alături de argint și aur.  Este rezistent la temperaturi mari, la foc și presiunea crescută dintr-o instalație sanitară.

Cuprul nu este un metal coroziv (spre deosebire de fontă și oțel), așadar este potrivit pentru sisteme de încălzire pentru calorifere. Cuprul are proprietăți bacteriostatice ( împiedică dezvoltarea bacteriilor), așadar este o opțiune sigură pentru circuitul de apă potabilă.

Metalul folosit în instalații sanitare din cupru (valabil și pentru gaze) are un procent ridicat de puritate. Este un metal de extracție, astfel  țeava de cupru are preț ridicat.

Avantajele instalației pe cupru față de polipropilenă

Deși ambele tipuri de țeavă se instalează la fel de repede și pot fi soluții de încredere, cuprul este superior PPR din mai multe puncte de vedere.

Cuprul este trainic, garantat 50 ani la coroziune. Este practic un produs cu durată de viață nelimitată, spre deosebire de propilenă a cărei valabilitate depinde de producător. Astfel, cuprul poate fi reutilizat sau reciclat pentru alte aplicații în aceeași formă, ceea ce nu este cazul în PPR. În plus este un material rezistent la lovituri și șocuri mecanice, cu îmbinări robuste, realizate prin sudură.

Țeava din cupru este moale, maleabilă, dar în același timp este rezistentă la șocuri, lovituri și temperaturi extreme. Cuprul se topește la peste 650 de grade Celsius, așadar face față focului.  Cuprul are proprietăți antibacteriene și este recomandat pentru instalații de apă menajeră/potabilă cu Ph mai mare 6,5.

Țevile din cupru sunt mai estetice decât cele din PPR și pot fi lăsate nemascate, arătând chiar interesant într-o amenajare interioară modernă.

De asemenea, instalațiile din cupru rezistă în timp inclusiv razelor ultra-violete, spre deosebire de materialele plastice.

Dezavantajele instalației pe cupru față de polipropilenă

Cel mai mare dezavantaj al instalațiilor din cupru este prețul mult mai mare. Pe de altă parte, se echilibrează prețul fitingurilor cupru versus PPR. Cea mai ieftină țeavă de cupru este cu cel puțin 20 % mai scumpă decât cea din  polipropilenă, considerând prețul per metru liniar.  De altfel, din cauza materialului utilizat la scară largă care înregistrează cotații în creștere pe piața internațională, nu se pot găsi țevi de cupru ieftine.

Cuprul reacționează  la agenții chimici de curățare folosiți pentru întreținerea centralelor termice. Din acest motiv, pentru sisteme de încălzire cu calorifere sunt recomandate țevi din PPR. De altfel, cuprul nu este o opțiune în instalații în care Ph -ul este mai mic de 6,5.

Aplicații în care se recomandă o instalație pe cupru

Țevile de cupru sunt folosite în lucrări de instalații sanitare, termice și pe gaz într-o plajă variată de aplicații.

Datorită calităților antibacteriene ale cuprului, țeava de cupru este recomandată în instalația sanitară (de apă menajeră). Pentru instalațiile de încălzire în pardoseală sau aparente se poate utiliza țeavă cupru 22 . Datorită randamentului termic scăzut (rată mare de transfer termic) pentru instalațiile de încălzire sau răcire (aer condiționat) se recomandă țevi de cupru izolate.

Se alege dimensiunea țevii în funcție de aplicație, considerând debitul și viteza apei. Spre exemplu țeava de cupru de 15 ar putea fi practică pentru instalația de apă caldă -rece din baie.

Țevile din cupru colac, moi, maleabile, se utilizează în aplicații de instalații sanitare și aer condiționat unde este necesară flexibilitatea conductei.

Țevile de cupru 22 ( 𝛟 ) sunt utile pentru aplicații în care debitul și presiunea apei este mai mare, precum instalații de încălzire. Țevile din cupru (15 sau 22,  𝛟 ) izolate se folosesc pentru instalații de încălzire, în pardoseală sau îngropate în perete.

Instalația pe polipropilena PPR

Instalația de polipropilenă (PPR) câștigă teren pe piața instalațiilor prin larga aplicabilitate a conductelor din PPR, a caracteristicilor tehnice, a prețului mic și a timpului de montaj redus, similar cu cel al oricărei alte instalații.

Instalație pe cupru sau pe PPR. Poza 246
 

PPR este rezistent, cu durată de viață până la 50 ani, practic și ușor de instalat. Conductele din PPR sunt fabricate sub diverse tipuri, utilizate în aplicații de instalații variate.

Ce este polipropilena si care sunt proprietatile acesteia

Ce este polipropilena, de fapt? Polipropilena, prescurtat PPR, este un polimer din plastic, rezistent la condiții ridicate de temperatură (punctul de topire al PPR-ului comercial se întinde între 160 și 166 grade Celsius) și presiuni crescute, care îl face potrivit pentru instalații sanitare, termice și de aer condiționat.

Acest polimer din plastic este rezistent la soluții acide, țevile din PPR fiind recomandate pentru sisteme de încălzire cu centrale termice.  Grație vastei utilizări, PPR-ul este al doilea material plastic ca volum de producție, după polietilenă.

PPR-ul se degradează la raze UV sau grupuri microbiene care cresc în prezența amidonului, spre deosebire de cupru care rezistă la soare și are proprietăți anti-bacteriene.

Tipuri de țevi din polipropilenă

Există mai multe tipuri de țevi din polipropilenă din punct de vedere al modului în care sunt fabricate. O altă clasificare este dată de culoarea conductelor PPR. 

Țevi PPR simple - nu au în componența lor inserție (care să îi scadă conductivitatea) și pot fi folosite la instalații de apă potabilă (rece).

Pe piața specifică există două tipuri de țevi PPR cu inserție de aluminiu, respectiv compozit. Acestea  au culori diferite (țeava ppr verde, gri, albastru și alb) și datorită inserției compozite care micșorează transferul termic, acestea sunt potrivite pentru sisteme de încălzire - răcire ( instalații de termice și aer condiționat).

Un alt mod de selecție este în funcție de diametrul țevii PPR. Pentru apa la viteze superioare se recomandă diametre mai mari. Diametru țeavă PPR încălzire este recomandat să fie minim 𝛟 22.

Avantajele instalației pe PPR față de cupru 

Un prim avantaj al unei instalații PPR este costul net scăzut față de țevile din cupru. Țeava PPR are un preț mai mic cu minim 20% față de conductele de cupru.

Țevile PPR nu sunt afectate de agenți de curățare folosiți pentru întreținerea sistemelor de încălzire cu centrala termică, întrucât nu există coroziune chimică și rezistă la contactul cu substanțe cu Ph mic (acide). O instalație de încălzire PPR nu provoacă reacții electrochimice când conductele sunt montate la calorifere din aluminiu, așa cum se întâmplă în cazul cuprului. 

Cuprul are un transfer termic ridicat, ceea ce îl face mai puțin eficient într-un sistem de încălzire decât țeava de propilenă. Prețul de manoperă pentru instalații sanitare PPR este similar cu cele realizate din conducte de cupru sau PEXAL, diferența investiției este crescută de costul materialelor.

Dezavantajele instalației pe PPR față de cupru 

Instalația PPR nu are aceeași durată de viață precum cea realizată din cupru. Țevile PPR sunt mai rezistente decât cele din PVC, dar nu vor ajunge niciodată la durabilitatea milenară a cositorului.

Polipropilena este afectată de expunerea la raze UV, deteriorându-se la soare. PPR este mai sensibil la lovituri și șocuri mecanice, spre deosebire de cupru. Cuprul rezistă la expunerea directă la flacără, PPR nu ar fi la fel de sigur în caz de incendii. 

Cuprul este ecologic, fiind un metal natural cu un grad ridicat de puritate. PPR-ul poate fi reciclat, dar nu poate fi refolosit  decât prin prelucrare.

Aplicații în care se recomandă o instalație pe polipropilenă

Țevile de propilenă și PEXal își găsesc o amplă aplicabilitate. Materialele din polimeri sunt ieftine, rezistente și ușor de montat, așadar sunt utilizate în instalații de încălzire, pentru circuitul de apă  menajeră (caldă - rece), în instalații de baie, de aer condiționat, agricultură (solare de pexal și irigații), construcții și altele. 

Cele mai cunoscute utilizări pentru țevile PPR rămân cele din instalații sanitare de baie pe PPR și circuite de încălzire cu centrale termice. Sunt folosite în sisteme de apă potabilă, aici fiind mai sigură din punct de vedere sanitar o instalație din cupru.

Pentru o instalație termică se mai poate monta țeavă de inox (flexibilă sau fixă, în funcție de schema de montaj a caloriferelor) sau propilenă. Pentru încălzirea în pardoseală se folosește țeavă PPR flexibilă, o variantă mai bună fiind țeava PEX-AL / A (EVOH).

Concluzie

Instalațiile pe cupru și PPR pot fi soluții pentru casa ta în egală măsură, în funcție de aplicația pe care dorești să o realizezi sau bugetul de care dispui. Cuprul este foarte rezistent, potrivit în multe instalații sanitare, PPR-ul aduce atuul unui preț scăzut și largă aplicabilitate în instalații de încălzire.

Dacă ai nevoie de ajutor în alegerea instalației potrivite, specialiștii noștri te pot ajuta. 

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2021
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO