Pasionat de meșterit? Află cum îți poți organiza eficient magazia de unelte

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Ai în magazia de scule  tot ce îți trebuie să meșterești singur în casă sau în grădină, dar nu găsești niciodată ce îți trebuie? Acest ghid este pentru tine.Te vom ajuta cu sfaturi pentru organizarea magaziei de unelte cu investiții minime, astfel încât munca ta pe lângă casă să fie mai practică, mai eficientă și mai plăcută.

O magazie de unelte organizată te ajută să lucrezi cu plăcere la proiectele de hobby, să găsești cea mai mică șaibă când ai nevoie de ea și să intervii rapid când apare o defecțiune.

Magazia o poți organiza într-o anexă a casei sau  poți construi sau cumpăra gata de asamblat o magazie din lemn, OSB, policarbonat, prelată sau tablă pe care să o ridici în curte. Pe piață există variate modele de magazii de unelte.

 

Cum organizezi eficient magazia de unelte 

Posibil să nu realizezi cât de importantă este o magazie de unelte bine organizată decât în momentul în care ai nevoie urgentă de un obiect anume și nu îl găsești. Aceasta pentru că, de obicei, în spațiile de depozitare de acest gen tinde să fie dezordine.

Idei pentru organizarea magaziei de unelte. Poza 342

Când îți aranjezi spațiul în funcție de utilitatea uneltelor și amenajezi rafturi pentru mici instrumente și accesorii de lucru, astfel încât să găsești cea mai mică șaibă imediat, chiar și pasiunea ta pentru meșterit devine mai plăcută.

Criterii de organizare a magaziei de unelte 

Unele unelte sunt mai importante decât altele și le utilizezi mai des.  Echipamentele electrice și accesoriile, mai ales cele de dimensiuni mai mari, ocupă spațiu și nu trebuie să intre în contact cu substanțele corozive. 

Amenajează rafturi pe verticală, pregătește-te cu cutii din diferite materiale și mărimi variate pentru scule, unelte, echipamente și accesorii. Organizează spațiul în funcție de frecvența cu care utilizezi anumite obiecte, în funcție de dimensiunea lor și din materialele din care sunt fabricate. Ține departe de surse de foc materialele sau substanțele inflamabile și protejează-le, depozitându-le în sertare închise, recomandat din metal.

Organizarea uneltelor în funcție de frecvența utilizării acestora

Sunt ustensile pe care le folosești frecvent și pe care îți este mai practic să le agăți pe un perete, precum foarfeca de grădinărit, patentul, cele mai utilizate chei etc.  

Trusele sau cutiile de scule trebuie să fie la îndemână, bine organizate pe dimensiuni și pregătite pentru intervenții. Amplasează mai aproape de ușă uneltele pe care le folosești des, depozitează cât mai în spate ustensilele pe care le utilizezi rar.

Organizarea uneltelor în funcție de scopul utilizării acestora

Repartizează rafturile cu scule, ustensile și accesorii pe categorii de activități și pune etichete pe fiecare zonă, astfel încât atunci când te ajută cineva la diverse lucrări, să găsească simplu ce ai nevoie. De asemenea, lipește la vedere o listă cu ce conține fiecare cutie și  sertar închis. Amplasează cât mai ușor accesibil trusa de scule și șuruburi, nituri și șaibe de uz general.

Când amenajezi magazia de gradină ține cont de hobby-urile tale. Dacă te preocupă meșteritul, în față vor sta ferăstrăul, șurubelnițe (electrice sau convenționale), aparatul de sudură etc. În cazul în care pasiunea ta e grădinăritul, în apropierea intrării vor sta motocoasa, grebla, drujba și toate ustensilele de care ai nevoie în mod uzual.

Organizarea uneltelor în funcție de dimensiunea lor

Obiectele grele sau de mari dimensiuni sunt depozitate pe rafturi sau direct pe sol (spre exemplu mașina de tuns iarba), cât mai accesibil și la nivelul corpului pentru a fi ușor de manevrat. Uneltele și accesoriile voluminoase, dar ușoare pot fi așezate și pe rafturile superioare. În acest caz, gândește-te să dotezi magazia de unelte cu o scară pliabilă.

Șuruburile, șaibele, niturile și toate elementele de prindere vor sta pe rafturi joase.  Le depozitezi în cutii mici, pe categorii și dimensiuni, iar asta te ajută să lucrezi mai practic și transformă stresul de a căuta în plăcerea de a meșteri.

Organizarea uneltelor în funcție de materialul din care sunt confecționate 

Uneltele din metal sunt depozitate separat de cele din plastic sau de echipamentele electrice. Acestea vor fi amplasate departe de recipiente care le-ar putea expune la umiditate sau coroziune. 

Idei pentru organizarea magaziei de unelte. Poza 341

Spații de depozitare pentru unelte, scule și accesorii mici

Construirea rafturilor pe verticală din magazia de scule te ajută să eficientizezi spațiul. Când proiectezi rafturile ia în calcul diferite înălțimi, de la cele mai înalte pentru uneltele care încap în cutii de mari dimensiuni, până la rafturile de înălțimi reduse pentru instrumente și accesorii mici (dibluri, șuruburi, cutii cu siguranțe etc). Rafturile ajustabile pot fi practice, pentru că îți permit să modifici înălțimea pe măsura ce mai aduci noi obiecte în magazie.

Îți este mai simplu să găsești ce ai nevoie depozitând aceste mici obiecte în cutii separate pentru fiecare tip de nit, șurub sau șaibă. Pe piață există organizatoare sau cutii de șuruburi care îți fac munca mai ușoară. De asemenea, poți improviza din borcane din plastic sau cutii din metal.

Rafturi pentru unelte

Alege să montezi rafturi  fabricate din materiale rezistente care să susțină diferite greutăți. Astfel, dacă schimbi destinația raftului, nu trebuie să cumperi alt dulap de scule sau alt blat. Rafturile cele mai practice și cele mai ușor de întreținut pentru căsuța din grădină pe care o folosești drept magazie de unelte sunt cele metalice.

Evaluează greutatea pe care urmează să o depozitezi și poți chiar cântări trusa de scule sau cutiile cu șuruburi. Mai bine consumi timp estimând corect, decât să se rupă blatul cu tot ce ai pe el.

Sisteme de agățare, și suspendare pe perete a uneltelor

Pe peretele din apropierea ușii poți amplasa un panou prevăzut cu benzi magnetice și sisteme de prindere sau agățare. Aici poți pune uneltele pe care le utilizezi cel mai des, precum șurubelnițe, foarfece, patent etc.

Poți să cumperi un panou pentru scule sau la fel de bine poți improviza cu materialele de care dispui.

Cutii pentru unelte

Folosește cutii speciale pentru uneltele pe care le utilizezi, mai ales dacă te implici frecvent în diverse proiecte. Spre exemplu, investește într-o geantă de scule pentru electricieni sau instalatori dacă acestea sunt activitățile în care te implici.

Idei pentru organizarea magaziei de unelte. Poza 344

În cazul în care meșteritul este ocazional, doar când este nevoie, cumpără-ți doar  truse sau cutii cu chei tubulare, fixe sau lăzi pentru scule metalice pe care le folosești în treburile tale. 

Dulapuri închise pentru unelte

Dulapurile metalice închise sunt practice pentru uneltele și sculele sensibile, precum cele electrice, sau pentru a depozita bidoane cu substanțe care pot fi inflamabile (acetonă, benzină etc.).

Dulapurile închise din lemn, prevăzute cu rafturi, pot fi practice pentru a-ți depozita hainele de lucru (nu le închide niciodată murdare în dulap!) sau echipamentele de protecție.

Idei inedite pentru depozitarea uneltelor în magazie

Poți să transformi o mulțime de obiecte casnice, sau care au altă destinație, în organizatoare pentru uneltele și accesoriile tale. Un suport de pixuri poate fi practic pentru a ține setul de burghie, în funcție de lungimea acestora sau îți poți confecționa propriul suport din resturi de țevi din PVC sau PPR. 

Poți utiliza umerașul sau un suport de rolă de hârtie pentru bucătărie sau toaletă pentru a depozita rolele de bandă adezivă.Doar uită-te în jur și vei găsi o mulțime de soluții practice de depozitare cu obiectele de care deja dispui!

Obiecte reciclate pentru depozitare

Din pet-urile de 500 ml și din borcanele din plastic poți face organizatoare de șuruburi. În cutiile mari din plastic de la materialele de construcții (spre exemplu, de lavabilă)  îți poți depozita hainele dacă nu ai un dulap.

Din resturile de conducte din PVC poți face singur un organizator pentru scule mici. Practic, poți refolosi  pentru organizarea uneltelor o mulțime din obiectele pe care în mod obișnuit le aruncai.

Cum se asigură accesul rapid la uneltele din magazie

După ce ai amplasat cele mai importante unelte cât mai aproape de ușă, gândește-te cum faci să identifici rapid de ce ai nevoie dintr-o privire.

Cutii transparente de depozitare, etichete pentru diferitele tipuri de scule și  pentru fiecare recipient opac, panoul la vedere cu scule pe care le folosește permanent sau rafturi deschise pentru uneltele de care ai avea nevoie în timpul lucrului sau grădinăritului sunt doar câteva idei de bază.

Idei pentru organizarea magaziei de unelte. Poza 343

Etichetarea zonelor de depozitare

Alocă zonele de depozitare pentru diferite scule, accesorii și materiale și pune etichete vizibile. Dacă ai inclusiv dulapuri cu sertare, fă o listă scurtă cu toate uneltele pe care le-ai depozitat înăuntru.

Spații de depozitare transparente

Spațiile transparente de depozitare te ajută să scanezi dintr-o privire uneltele de care ai nevoie chiar mai bine decât în cazul etichetelor, pentru că nu mai consumi timp citind. 

Poți să alegi cutii transparente de diverse mărimi pentru depozitarea uneltelor sau să alegi dulapuri cu geamuri pentru echipamente. Pentru accesoriile mărunte, precum șuruburi,  este foarte util să ai cutii sau recipiente transparente pentru a le identifica rapid.

Uși de sticlă 

Ușile din sticlă  la dulapurile din magazia de scule îți pot economisi timp, mai ales dacă ai unelte variate și în dulapuri cu sertare.

Pe același principiu, de a identifica repede unealta de care ai nevoie, poți alege cutii de scule cu capac transparent.

Sticle sau alte recipiente de plastic pentru mărunțișuri

Scriam mai sus despre sticle din plastic (PET-uri) pe care le poți folosi pentru depozitarea cuielor, niturilor sau a mărunțișurilor similare.  Materialele transparente îți permit să identifici nu doar ce accesoriu ai în interior, dar și mărimea aproximativă.

O alternativă mai comodă este să cumperi organizatoare din plastic cu sertare sau lăzi de scule cu capac transparent.

Așezarea uneltelor în ordinea mărimii

Găsești mai repede unealta potrivită atunci când le ai așezate pe mărimi. Cheile tubulare și fixe sau burghiele ar trebui amplasate crescător.

Astfel așezate, după o perioadă va deveni deprindere și vei lua cheia potrivită doar cunoscând unde ai pus-o, fără să mai verifici dimensiunea.

Depozitarea pe verticală

Cea mai simplă modalitate de a avea acces imediat la ce ai nevoie este să îți cumperi un organizator de scule de perete. De altfel, poți să îți faci propriul panou din lemn amplasat pe perete, amenajat din diferite sisteme de prindere sau de agățare. Cu o placă de lemn, o rolă de sârmă, cuie sau șuruburi și multă imaginație poți face un panou de scule doar cu materialele de care dispui.

În cazul în care căsuța este folosită în mod deosebit pentru grădină, pe perete poți amplasa sisteme de susținere pentru greblă, sapă, cazma și alte unelte înalte, prevăzute cu coadă. 

Benzi magnetice

Benzile magnetice îți permit să depozitezi la vedere cele mai importante unelte, să ai acces la ele,  să le poți lua fără efort de pe perete și la fel de simplu să le pui înapoi (nu trebuie să deschizi capace sau să le sustragi dintr-un suport).

Suport cu buzunare 

În suportul cu buzunare poți ține chei de diverse dimensiuni, șurubelnițe, cheia franceză sau unelte de care ai nevoie în timpul lucrărilor tale. Poți să montezi pe perete un suport cu buzunare sau, dacă meșterești în afara curții, te poți orienta către o geantă de scule cu separatoare.

De ce este necesară organizarea magaziei de unelte

Fie că meșterești sau te ocupi de grădinărit din pasiune, fie îți dorești să economisești din spațiul util al casei, o magazie de unelte bine organizată te ajută în ambele cazuri.   

Mai mult chiar, având sculele în căsuța de depozitare din grădină, păstrezi uneltele în siguranță, ferite de umiditate, praf sau rozătoare și le prelungești durata de viață.

Facilitarea accesului la unelte

Organizând eficient magazia ai acces la uneltele și la echipamentele electrice raportat la prioritatea lor în activitățile tale. Prin etichetarea și amplasarea cât mai vizibilă pe panoul de scule, găsești tot ce ai nevoie rapid,  eficientizezi procesul de lucru și economisești timp.

Rafturile din magazie îți permit depozitarea organizată a tuturor instrumentelor, inclusiv a  celor pe care le folosești rar. Folosind organizatoare de dulapuri sau lăzi de scule speciale, vei găsi tot ce ai nevoie fără stres.

Inventarierea rapidă a uneltelor existente sau necesare

Folosind cutii sau organizatoare de scule și accesorii, știi în permanență ce ai și ce îți lipsește. Acest lucru te ajută să ai control asupra sculelor pe care le deții sau să evaluezi dacă trebuie să mai investești în altele noi.

Organizatoarele pentru șuruburi, cuie și alte mărunțișuri te ajută să constați dintr-o privire ce ai nevoie.

Protejarea uneltelor față de intemperii sau rozătoare

Când ții uneltele în magazia de scule, acestea sunt protejate de umiditate, de ploaie, de vânt și nu sunt expuse coroziunii (majoritatea sunt din metal sau au componente metalice), așadar te folosești de ele pentru perioade îndelungate de timp. 

Magazia de scule din grădină te ferește și de efectele dăunătoare ale rozătoarelor care pot strica componentele din plastic ale ustensilelor. Dacă ai suspiciuni că șoarecii ar putea pătrunde în interior, poți depozita toate obiectele care îți par mai sensibile în sertare închise sau în cutie metalică de scule.

Evitarea unor posibile accidente

Multe dintre uneltele, sculele, accesoriile și echipamentele pe care le folosești la meșterit pot provoca accidente, mai ales dacă sunt implicați copiii. Prin depozitarea lor într-un loc în care au acces doar adulții, poți evita evenimente neplăcute.

În plus, în magazia cu unelte depozitezi și vopsea, solvenți și alte materiale inflamabile, ținându-le departe de casă.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2020
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO