Sfaturi pentru evitarea igrasiei

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro
Vezi produsele recomandate

Igrasia este una dintre cele mai comune probleme care apar în locuințe. Aceasta este cauzată  de nivelul ridicat de umiditate, fie din cauza unei izolații defectuoase, din condensul apărut în urma activităților desfășurate sau chiar din lipsa unei aerisiri eficiente. Dincolo de aspectul neplăcut pe care igrasia îl dă unei camere, efectele acesteia sunt mult mai periculoase pentru rezistența pereților, dar mai ales pentru sănătate. Pentru a fi sănătoși, nivelul de umiditate optim într-o încăpere este de 45%, prag care trebuie menținut pentru starea de bine a familiei.

 • Ce este igrasia
  • Cauzele igrasiei
  • Efectele nedorite ale igrasiei
   • Efectul nociv al igrasiei asupra sanatatii
   • Deterioarera materialelor afectate de igrasie
   • Aspectul inestetic dat de igrasie
  • Locuri si obiecte atacate de igrasie si mucegai
  • Pereti umezi versus pereti afectati de igrasie
 • Cum poti preveni igrasia
  • Solutii de hidroizolare
   • Placarea cu polistiren
   • Batoane congelate
   • Aparate electro-magnetice de unda lunga
   • Metoda electro-osmotica
  • Materiale de constructie antiigrasie si antimucegai
  • Controlul umiditatii in interior
   • Plante care absorb excesul de umiditate
   • Aparate care pot controla umiditatea
 • Cum poti scapa de igrasie si mucegai
  • Detectarea infiltratiilor si scurgerilor de apa
  • Solutii contra igrasiei si mucegaiului pe care le poti face in casa
  • Solutii profesionale impotriva igrasiei si mucegaiului
  • Controlul umiditatii pentru eliminarea cauzelor igrasiei

Pe piața de profil există substanțe pentru înlăturarea mucegaiului și substanțe anti-igrasie, care acoperă efectul și nu lasă umiditatea să pătrundă prin pereți. Cele mai eficiente soluții sunt cele care acționează pe termen lung, eliminând cauza igrasiei.  

evitarea igrasiei. Poza 288

În acest articol vă descriem cauzele, efectele și metodele de înlăturare a  igrasiei pe termen scurt și lung, furnizându-vă soluții pentru toate buzunarele.

Ce este igrasia 

Igrasia reprezintă umiditatea persistentă la nivelul pereților care, prin dezvoltarea de microorganisme, în timp creează mucegai.Igrasia deteriorează structura materialului de construcții din care este făcut peretele, mobilierul și tâmplăria din lemn.  

Eroziunea cauzată de apă îmbătrânește prematur zidurile și tot ce se află în camerele afectate.  Mai grav de atât, igrasia afectează sănătatea locatarilor, aceștia ajungând să dezvolte boli respiratorii, alergii și alte afecțiuni cronice. 

Cauzele igrasiei - izolații deficitare 

Există două moduri prin care igrasia apare în case: fie prin infiltrații, fie prin excesul de condens. În ambele situații, cauza generală este aceeași: izolația nu este corect realizată.

Infiltrațiile apar în urma fenomenelor meteo (ploi, ninsori) când  locuința nu este bine izolată și a  instalațiilor sanitare sau de scurgere a apelor pluviale defecte. Înlăturarea cauzei - repararea scurgerii de ape pluviale, spre exemplu, duce și la înlăturarea condensului.

O discuție mai largă apare în ceea ce privește condensul în exces. Vaporii se transformă în apă când ating o anumită temperatură. Când izolația casei nu este bună, anumite zone ale unui perete vor avea temperatura punctului de rouă, când vaporii ajung la saturație și se transformă în apă. Această situație apare inclusiv când există diferențe mari de temperatură între doi pereți interiori (spre exemplu, între camerele încălzite-neîncălzite din aceeași casă sau între voi și vecini, dacă locuiți la bloc).

Lipsa ventilației este un element suplimentar care favorizează apariția igrasiei, fiind motivul pentru care aceasta apare în băile fără geamuri sau în locuințele în care există uși și ferestre din geam termopan ( acestea nu permit un minim de ventilare naturală, precum lemnul). 

Efectele nedorite ale igrasiei

Igrasia și mucegaiul de pe pereți nu țin doar de estetic, deși este primul lucru pe care îl vedeți. Cel mai îngrijorător aspect este că apariția igrasiei și a mucegaiului de pe pereți afectează sănătatea

Mucegaiul este, de fapt, o cultură de microorganisme care se înmulțesc prin spori în prezența apei și a căldurii.  Acestea sunt inspirate și pot provoca afecțiuni.

Există mai multe tipuri de mucegai, în funcție de microorganismele care cresc: alb, negru, verde și albastru.  Cel mai des, în case, apare mucegaiul negru.

Efectul nociv al igrasiei asupra sănătății

Existența igrasiei în casă poate conduce la multe boli nedorite, în primul rând, la nivel respirator, precum: astm, boli pulmonare sau alergii. 

Efectele negative ale igrasiei asupra sănătății locatarilor sunt mult mai ample și mai severe. Persoanele care locuiesc într-o casă cu igrasie în timp pot suferi de diverse afecțiuni, de la cele gastro-intestinale, la depresii.

Deteriorarea materialelor afectate de igrasie

Igrasia afectează peretele în profunzime, într-un fel o puteți considera ca pe o boală cronică a casei.             

În timp peretele se erodează, vopseaua se exfoliază,  cade tencuiala sau faianța, iar parchetul se umflă. Structura peretelui își pierde din consistență și casa îmbătrânește înainte de vreme. 

evitarea igrasiei. Poza 289

Nu doar pereții sunt atacați, ci și obiectele din lemn, care cedează mai repede (mobilierul, parchetul și ușile din lemn). Din cauza umidității ridicate, inclusiv electrocasnicele pot ceda mai repede.

Aspectul inestetic dat de igrasie               

Igrasia se transformă într-un strat de mucegai negru, inestetic, pe pereți. Pe internet există, de asemenea, tot felul de sfaturi  cu privire la îndepărtarea mucegaiului. Soluțiile de bicarbonat de sodiu cu oțet, spre exemplu, vă ajută doar să îndepărtați pata de mucegai. 

Altă soluție la care românii apelează este acoperirea pereților cu vopsea lavabilă sau tratarea pereților cu substanțe antimucegai. În continuarea acestui articol vă descriem și alte metode, mult mai eficiente. 

Locuri și obiecte atacate de igrasie și mucegai

Igrasia apare cel mai des în zona din jurul ferestrelor și a balcoanelor, pe tavan,  pe pereții reci sau expuși la umiditate și la parterul imobilelor ale căror hidroizolații nu sunt corect executate.  Pe scurt, oriunde apar infiltrații sau apă în exces care provoacă umezeală pe termen lung.

Igrasia și mucegaiul se mai dezvoltă și în spațiile dintre mobilier și electrocasnicele mari (în spatele bibliotecilor, șifonierelor, mașinilor de spălat sau chiar a frigiderelor), formându-se un microclimat care favorizează formarea condensului și creșterea acestor microorganisme.

Mai mult chiar, igrasia poate apărea în sistemele de ventilație (unde, de asemenea, se formează condens), iar locatarii inspiră aerul contaminat cu aceste organisme microscopice.

Pereți umezi versus pereți afectați de igrasie

Pereții umezi nu sunt neapărat un semn al existenței igrasiei. Pereții umezi pot apărea și ocazional, spre exemplu, într-o zi în care se gătește  o perioadă îndelungată și se formează aburi. 

Pereții se șterg de apă, camera se aerisește și nivelul de umiditate scade imediat. În cazul igrasiei, umiditatea este în profunzime și se simte la atingere, chiar dacă peretele a fost șters.

Cum poți preveni igrasia

Cum o cauză primară a apariției igrasiei este existența unei izolații defectuoase, o măsură importantă pe care o puteți lua este să izolați pereții exteriori cu polistiren. 

În plus, pe piață au apărut soluții hidroizolatoare și de eliminare a umidității, mult mai evoluate și mai eficiente, care permit eliminarea apei pe termen lung.

De asemenea, pentru condensul care se formează în interior și care poate duce la apariția igrasiei puteți lua măsuri simple și eficiente, eliminând umiditatea înainte ca aceasta să fie o problemă.

Soluții de hidroizolare

Pe piața materialelor de construcții există soluții de hidroizolare care se aplică pe pereții din camerele cu un nivel ridicat de umiditate, precum băile, bucătăriile sau chiar pe pereții exteriori.

Acestea conțin rășini sau compuși chimici industriali care creează un strat izolator.

Produsele antiigrasie și antimucegai sunt disponibile într-o varietate de forme: tencuială (mortar), soluții care se aplică direct pe pereți sau vopsea lavabilă. 

Vopseaua lavabilă antiigrasie, igienizantă și antimucegai, este una dintre cele mai cunoscute produse de pe piața materialelor de construcții. Trebuie să rețineți că aceste soluții au doar rolul de a nu permite apei  să pătrundă prin perete.

Există și o altă clasă de produse, care tratează strict apariția mucegaiului. Sunt soluții care se pulverizează pe zona afectată, împiedicând formarea mucegaiului. Soluțiile antimucegai fără clor,  sau chiar oțetul, pot fi variante temporare de îndepărtare a mucegaiului.

Placarea cu polistiren

Izolarea pereților (interiori sau exteriori) cu polistiren este o soluție eficientă împotriva igrasiei, când aceasta este provocată de diferențele de temperatură care duc la formarea condensului.

Prin izolare, scade diferența de temperatura dintre aburii din interior și pereți, astfel nu se mai formează condens. Este o soluție pe termen lung, care, în plus, contribuie la sporirea confortului termic.

Batoane congelate

Batoanele congelate sunt, de asemenea, soluții hidroizolatoare pe termen lung împotriva igrasiei la casele vechi, din cărămidă sau beton.  Acestea sunt soluții de lungă durată, de până la 20 de ani.

Batoanele din siliconaţi de metil şi potasiu în soluţie alcalină se pun la congelat. Acestea au rolul de a elimina procesul de ascensiune capilară al apei, cel care provoacă igrasia. Se fac găuri la baza pereților afectați  păstrând o distanță de 11 cm între ele. Găurile se fac în plan orizontal, folosind burghie cu diametrul de 22 mm. În acestea se introduc aceste batoane în stare congelată. Pe măsură ce substanța se dezgheață, se propagă în pereții poroși din mortar, făcând imposibilă absorbția apei.

Aparate electro-magnetice de undă lungă

O modalitate modernă, dar și mai costisitoare, constă în aparatele electro-magnetice de undă lungă. Acestea se montează pe perete și elimină igrasia și efectele umidității în exces prin unde lungi. Sunt echipamente electrice cu un consum minimal de energie electrică. 

Aceste aparate împotriva igrasiei și a mucegaiului nu sunt ieftine, au un preț de aproximativ 1500 euro, dar reprezintă soluții de durată.

Metoda electro-osmotică

Această metodă modernă de a combate igrasia apelează la curenți electrici de mică tensiune, aplicați contra curenților existenți în peretele în care se produce igrasia.

Curenții au rolul de a cristaliza  mineralele din apă, oprind propagarea acesteia prin pereți.

Materiale de construcție antiigrasie și antimucegai

Pe piața de construcții există o largă varietate de materiale antiingrasie și antimucegai care pot fi utilizate în funcție de proiectul de amenajare.

Spre exemplu, puteți folosi glet antimucegai când montați faianță în baie și tencuială antiigrasie (și împotriva mucegaiului) pentru îndreptarea pereților pe care ulterior îi puteți acoperi cu vopsea lavabilă sau var.

Controlul umidității în interior

Condensul produs în mod regulat în interiorul locuinței duce la formarea igrasiei și a mucegaiului negru pe perete. Aceste probleme pot fi preîntâmpinate, luând măsuri simple, dar eficiente.

evitarea igrasiei. Poza 290

Aerisirea frecventă a locuinței, utilizarea de dezumidificatoare,  amplasarea de plante care absorb umiditatea din încăpere și încălzirea optimă a casei (aerul cald absoarbe mai multă umezeală, aerul rece în vecinătatea unei camere calde predispune la condens) sunt măsuri pe care le puteți lua pentru a preîntâmpina apariția igrasiei.

Plante care absorb excesul de umiditate 

Plantele sunt soluții naturale împotriva umidității din locuință. Sunt plante accesibile ca preț care, în plus, oxigenează aerul și le puteți folosi cu efect decorativ.

evitarea igrasiei. Poza 294

Plante precum crinul păcii (Spathiphyllum), iedera, feriga, palmierul pitic Chamaedorea sau Tillandsia absorb apa din aer și pot fi privite drept remedii antimucegai.

Aparate care pot controla umiditatea

Amplasarea de dezumidificatoare în mediul în care există un procent crescut al umidității, nu permite să se formeze condens și astfel evitați formarea de igrasie.

Există dezumidificatoare bune la prețuri începând de la aproximativ 500 ron. 

Cum poti scăpa de igrasie și mucegai 

Igrasia este pentru locuință precum o boală pentru case: poate fi vindecată dacă este tratată și se elimină cauzele. Cum în cazul igrasiei infiltrațiile și condensul sunt principalii vinovați, ar trebui să îi eliminați pe aceștia, ca mai apoi să scăpați de mucegai. Până la urmă, mucegaiul  este doar o consecință a umidității excesive.

Detectarea infiltratiilor și scurgerilor de apă

Tratând doar mucegaiul inestetic de pe pereți nu eliminați igrasia. Trebuie să găsiți cauza, făcând muncă de detectiv pentru a afla sursa infiltrațiilor sau a scurgerilor de apă.  Începeți prin verificarea instalației sanitare și să chemați un instalator dacă suspectați o defecțiune.

În cazul în care condensul excesiv este cauza (spre exemplu în baie sau pe  pereții către exterior) puteți monta o altă sursă de ventilație sau să izolați pereții, după cum vă descriam mai sus. 

Soluții contra igrasiei și mucegaiului pe care le poți face în casă

Abia după ce ați eliminat cauza umidității puteți să vă puneți întrebarea cu ce scoateți mucegaiul de pe pereți. Puteți opta pentru soluții antimucegai naturale, făcute în casă. Acestea sunt la îndemână, ieftine și nu sunt agresive pentru sănătate. 

Soluția de apă cu bicarbonat de sodiu pare un panaceu universal și este folosit cu succes și pentru îndepărtarea sporilor de mucegai.

evitarea igrasiei. Poza 293

Îndepărtarea mucegaiului cu oțet simplu sau alcoolul nerafinat sunt alte modalități ieftine pe care le practicau și bunicile noastre  pentru a elimină igrasia de pe pereți.

Una dintre cele mai cunoscute opțiuni contra mucegaiului rămâne soluție de curățat cu bicarbonat și oțet, diluată în apă călduță.  Aceasta o folosiți pentru curățarea peretelui afectat. 

Soluții profesionale împotriva igrasiei și mucegaiului

Pe piață există spray-uri antimucegai, la prețuri modice într-o gamă variată de mărci și compoziții. Recomandarea noastră este, mai ales dacă suferiți de alergii,  să alegeți soluții fără clor și fără miros. 

Controlul umidității pentru eliminarea cauzelor igrasiei

Pentru a evita formarea igrasiei și a mucegaiului pe pereți, de final vă dăm câteva sfaturi pentru a ține umiditatea sub control:

 • Aerisiți frecvent,  astfel echilibrați nivelul umidității și al temperaturii, fără a mai atinge “dew point” (punct de rouă - temperatura de condens).
 • În încăperile fără ferestre montați sisteme de ventilație suplimentare.
 • Verificați periodic starea de funcționare a sistemului de climatizare (aer condiționat, ventiloconvectoare). Acestea vă ajută să scădeți nivelul de umiditate. Mai mult, chiar și acestea trebuie întreținute și verificate să nu facă mucegai.
 • Dezumidificatoarele sunt soluții bune pentru a elimina apa în exces din încăperi.
 • Dacă aveți montate geamuri termopane, echilibrați “respirația” încăperilor montând uși din lemn.
 • Paza bună trece primejdia rea, spun românii! Puteți folosi vopsea lavabilă antimucegai pentru interior, chiar dacă nu ați sesizat că pereții ar fi predispuși la igrasie.
 • Plantele sunt sursă de oxigen, sunt estetice și atrag din umezeala din încăpere.
 • Încălziți camerele în mod echilibrat. Chiar dacă nu folosiți o încăpere pe perioada iernii, încălziți-o pentru a evita formarea de condens pe pereți.
 • Verificați periodic toate colțurile ascunse. Nu vă sfiiți să  trageți corpurile mari de mobilier, pentru că în timp puteți descoperi pete mari de mucegai. 
 • Verificați, preventiv, starea instalației sanitare, izolația acoperișului și tuburile de scurgere a apelor pluviale. Vă feriți de neplăcerea de a avea igrasie.

 

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2020
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO