Totul despre Instalațiile PEX

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro
Vezi produsele recomandate

Siguranța unui sistem de încălzire sau sanitar depinde de conductele folosite. Instalațiile din PEX sunt utilizate cu succes într-o gamă largă de aplicații, precum încălzirea în pardoseală, răcirea locuinței, ansamble de degivrare, instalații de apă caldă sau rece, ca izolator pentru cabluri electrice de înaltă tensiune și altele. 

Este o opțiune de încredere pentru specialiști pentru că PEX-ul este material mai durabil decât PVC-ul și mult mai ieftin decât cuprul.  În plus se lucrează ușor și rapid, iar gama de dimensiuni și produse existente pe piață transformă acest tip de țevi într-o soluție de bază  pentru orice tip de instalație (termică, sanitară sau electrică).

În continuare discutăm despre  caracteristicile țevilor PEX, despre cum se montează și care sunt avantajele și dezavantajele aduse  de conductele din acest material.

Despre țevile PEX

Țevile din PEX  au devenit foarte populare datorită proprietăților pe care le au.  Robuste, rezistente la șocuri mecanice, temperaturi și presiuni mari, acestea reprezintă o soluție ieftină pentru realizarea de instalații termice și sanitare.

 

Cu o durată de viață lungă și fabricate pentru a fi utile în diverse aplicații, țevile PEX aduc și avantajul unui preț mic.

Ce este PEX-ul

PEX este denumirea prescurtată de la polietilenă reticulată, un polimer de calitate superioară.  HDPE  ( high density polyethylene),  un polimer plastic foarte rezistent, este topit și prelucrat pentru a produce țevile de PEX.

Astfel, materialul utilizat pentru conducte are o sumă de proprietăți care îl fac potrivit pentru utilizarea cu succes în fabricarea țevilor de PEX  sau în alte aplicații conexe construcțiilor, industriei de ambalaje și chiar în domeniul medical. 

Un tip aparte de conducte realizate din acest polimer sunt cele de pexal (PEX-AL) care îmbină calitățile acestui material de prelucrare cu proprietățile protecției de aluminiu, introdusă în interiorul conductei. Mai este cunoscut drept PEX - AL -PEX pentru a se evidenția structura multi-strat a țevii. 

Tipuri de țevi PEX

Din materialul de bază, polietilenă reticulată, au fost derivate diferite tipuri de țevi pex, fiecare cu proprietăți specifice.   Astfel,  țevile pex-a , pex- b, pex- c sunt realizate prin modalități industriale diferite.

O  clasă aparte o ocupă țevile PEX cu barieră de oxigen, care au proprietăți sporite ce le recomandă pentru utilizarea în sisteme termice și în mod special pentru încălzirea în pardoseală.

Țevi PEX cu barieră de oxigen

Țevile PEX cu barieră de oxigen sunt cea mai bună alegere pentru încălzirea în pardoseală. Dacă flexibilitatea PEX-ului face conductele ușor de montat, bariera nu permite moleculelor de oxigen să pătrundă în instalația de încălzire.

Ce este bariera de oxigen, din ce este făcută și care este rolul acesteia?

Bariera de oxigen este un strat protector aflat în interiorul structurii țevii. Aceasta nu permite difuzia oxigenului în apă, așadar nu permite formarea bulelor de aer în circuit. Aluminiul și EVOH (etilenă – alcool vinilic) sunt  materiale des utilizate drept barieră.

Prin montarea țevilor PEX cu barieră de oxigen:

 • Prelungiți viața echipamentelor, ținând departe oxigenul care corodează componentele metalice din circuit.
 • Evitați formarea de micro-organisme în circuitul de încălzire, așadar țeava PEX devine o opțiune pentru circuitul de apă potabilă.

Țeava PEX cu barieră de oxigen are un preț mic considerând proprietățile sale. Spre exemplu,  o rolă de 120 ml  de țeavă PEX cu barieră oxigen 16 x 2 mm costă mai puțin de 300 RON în magazinul online mereuprimul.ro

Țevi PEX fără barieră de oxigen

Rezistente, durabile și ușor de montat, țevile PEX fără barieră de oxigen se bucură de toate calitățile polietilenei reticulate și sunt o variantă ieftină pentru a realiza circuitele de apă caldă și rece. 

Țevile PEX sunt mai rezistente decât cele din PVC și mai ieftine decât cele din cupru, așadar sunt întotdeauna o opțiune pentru instalații sanitare.

PEX-A, PEX-B și PEX-C

Denumirea PEX-A, PEX-B și PEX-C au la bază polietilena reticulată, diferența este că modalitatea de producție are este deosebită.

 Care este diferența între materialul PEX A, B și C?

-       PEX-A ( sau PE-XA) este realizat cu peroxid  (metoda Engle sau “fierbinte”),

-       PEX- B este fabricat prin metoda cu silani (sau “moisture cure” - tratare prin umiditate)

-       PEX-C este obținut prin reticulare la rece (prin fascicul de electroni).

Așadar,  PEX A, B, C nu reprezintă standarde de calitate, ci doar procese diferite de obținere a polietilenei.  Producătorii de țeavă PEX folosesc una din aceste modalități, din acest motiv fiecare tip este asociat unei mărci. Spre exemplu, Rehau, Purmo, Dr. PEX sau Uponor sunt mărcile care utilizează metoda Engle, iar produsul lor este pe-xa.

De ce contează totuși cum sunt realizate cele două materiale? Pentru că fiecare metodă își pune amprenta asupra proprietăților țevii.

În cazul  PEX- C, legăturile nu sunt la fel de întretăiate,  mai puțin uniforme decât cele ale țevilor de PEX-A. Țevile PEX-C pot fi mai casante, în timp ce PEX- A tind să fie flexibile. Structura de polimeri realizată în țevile de tip PEX-B este cea mai rezistentă la soluții care conțin clor sau substanțe corozive.

Proprietățile țevilor PEX

Pentru că PEX-ul este produs dintr-un polimer de mare densitate, țevile din PEX sunt rezistente în diferite medii și la moduri de lucru. 

Caracteristicile țevilor PEX:

 • Au rezistență mecanică bună - nu crapă la lovituri
 • Sunt rezistente la temperaturi extreme - pretabile pentru instalații de încălzire și sanitare, prin care circulă apă caldă / rece;
 • Sunt rezistente la presiuni mari;
 • Sunt flexibile (întindere la rupere între 350-550%! ) din acest motiv țevile pex sunt folosite la încălzirea în pardoseală;
 • Nu reacționează cu acizi sau alcool, sunt non- corozive - caracteristici care fac acest material potrivit pentru instalații sanitare și termice;
 • Nu absorb apa, materialul fiind pretabil pentru toate tipurile de instalații, inclusiv electrice;
 • Sunt bune izolatoare electrice;
 • Se montează ușor în comparație cu țevile din cupru;
 • Țevile pex au un preț mic;
 • Au durată de viață îndelungată (sunt garantate peste 30 de ani).

Rezistența termică

Structura țevilor din polietilenă reticulată permite utilizarea îndelungată la temperaturi extreme,  plaja de temperaturi de lucru situându-se între -140 și 110 grade Celsius (pentru perioade scurte).  O țeavă PEX poate fi utilizată în condiții de temperatură maximă a apei de până la 90 de grade Celsius și la temperaturi constante de 70 grade Celsius  (apa dintr-un circuit de încălzire convențional).

 

Și mai important pentru o instalație termică, țevile PEX rezistă în condiții de  temperatură și presiune constantă. Conducta suportă presiune  de 10 bari, la 70 grade Celsius.

Rezistența UV

Pentru că PEX -ul rezistă la expunere la soare pentru perioade scurte, producătorii au prevăzut țevile cu un strat protector. Acesta asigură protecția la raze UV și proprietăți ignifuge. 

Dacă demarați lucrări de instalații în care lucrați cu  fittinguri și țeavă PEX, recomandarea noastră este să alegeți țeavă PEX cu protecție UV.

Coroziune

PEX-ul este un material non-coroziv. Structura polietilenei reticulată nu este afectată de substanțe oxidante.  Din acest motiv, țevile PEX sunt utile în sisteme termice care sunt tratate cu agenți de curățare.

Din acest punct de vedere, țevile de PEX prezintă un avantaj în fața cuprului.

Durata de viață

Odată instalate, țevile PEX vă țin toată viața. Garantate între 30 și 50 de ani, aceste conducte sunt opțiunea economică în locul cuprului.

În mod sigur, țevile PEX  asigură cel mai bun raport durabilitate versus preț.

Utilizări ale țevilor PEX

Proprietățile multiple ale  polietilenei reticulate recomandă țevile PEX pentru o varietate de aplicații practice:

 • Țeava  PEX este potrivită pentru circuitul de apă potabilă (inclusiv PEX fără bariere de oxigen).
 • Țevile PEX cu barieră de oxigen sunt utile într-o varietate de instalații casnice și industriale: sisteme de încălzire (în pardoseală sau cu radiatoare), răcire, pentru dezghețarea zăpezii în parcări.
 • Țevile  de PEX-AL au  memoria formei datorită inserției de aluminiu din interior, ceea ce le face practic de montat chiar și de o persoană cu mai puțină experiență.
 • Țevile din PEX sunt utile în instalații electrice.
 • Polietilena reticulată mai este utilizată în ortopedie pentru proteze sau în medicina stomatologică.

Instalațiile PEX 

Datorită proprietăților pe care le-am enumerat, instalațiile din PEX sunt stabile și durabile.  Pe de altă parte, pentru că sunt făcute dintr-un material plastic elastic și rezistent, trebuie scule speciale pentru montarea țevii PEX.

De asemenea, instalația se realizează din țeavă PEX și fittinguri aferente, potrivite doar pentru acest tip de lucrare. În continuare vă descriem uneltele speciale, folosite în instalații de încălzire și apă cu țeavă PEX.

Unelte necesare pentru a instala țevile PEX

Pentru a realiza simplu o instalație, sunt necesare scule speciale pentru îmbinarea conectorilor de țeavă PEX.   Acestea se utilizează la derularea, presarea, expandarea, fixarea (sertizarea) sau tăierea acestui tip de conducte.

Derulatorul - țeava PEX este comercializată în colaci cu lungimi de până la 600 m. Întrucât acest material nu are memoria formei, este necesar un echipament care să vă ajute să derulați PEX -ul.

Expandor țeavă PEX - este o ustensilă care ajută la expandarea, mărirea, diametrului țevii PEX, pentru a putea introduce fittinguri.

Cleștele pentru țeavă PEX  ( mai este găsit și drept clește de sertizare țeavă PEX) - este utilizat pentru a tăia și asambla componente ale unei instalații PEX ( fittinguri și țevi). 

Presă fittinguri - este un instrument de presare pe care instalatorii îl folosesc pentru îmbinarea și fixarea conectorilor și țevilor.

Aceste scule nu sunt ieftine, dar investiția merită dacă realizați mai multe lucrări de instalații sau sunteți instalatori. Spre exemplu, prețul unui clește de sertizare pentru țeavă PEX este de aproximativ 500 RON, în timp ce costurile unui expandor profesional pentru PEX ajunge la echivalentul a 2000 de EURO. 

Cum se montează instalațiile PEX

Montarea țevilor PEX este foarte simplă când aveți sculele necesare. Cu ajutorul expandorului se recalibrează (redimensionează) diametrul de la capătul conductei pentru a introduce fittingul potrivit cu cleștele sertizor.

Pentru montare se folosesc conectori precum bucșe cu garnitură O- ring, inele de strângere sau piulițe. Odată realizat sistemul de prindere de la capătul conductelor, acestea se asamblează foarte simplu.

Cum se repară instalațiile PEX

Una dintre cele mai fierbinți întrebări despre PEX pe forumuri este cât de greu se repară instalațiile, majoritatea fiind de acord că țevile PEX se schimbă ușor.

Datorită modului de montare prin asamblare, când o țeavă se fisurează, este suficient să montați fittingurile potrivite la ambele capete și să înlocuiți simplu conducta spartă cu una nouă.

Avantajele și dezavantajele instalațiilor PEX

Pe forumuri și între instalatori, avantajele și dezavantajele instalațiilor PEX sunt subiect de dispută. Unii argumentează pentru rezistența, aspectul și ecologia cuprului, alții pentru prețul mic al țevilor din PVC.

 

O comparație între țevile PEX versus cupru,  PPR și PVC este necesară pentru a clarifica toate punctele de vedere. 

Instalațiile PEX versus PPR

Instalațiile PEX sunt ușor de realizat și întreținut în caz de avarie. Țevile din PEX sunt flexibile și au un coeficient mare de dilatație, ceea ce le face potrivite pentru încălzirea în pardoseală. Un aspect în favoarea instalațiilor PEX este montarea rapidă și schimbarea ușoară a țevilor în caz de avarie.

PPR este un material rezistent și atractiv  ca preț.  Duritatea, rigiditatea și rezistența la temperaturi mari face instalația din polipropilenă o bună opțiune pentru instalații de încălzire sau de apă caldă menajeră. 

Dacă aveți de ales între PEX sau PPR, analizați tipul de aplicație și utilitatea fiecărui fel de conductă. Țeava PEX 16 este potrivită pentru încălzire în pardoseală sau la instalații pentru dezghețarea zăpezii în curți.  Țevile de PPR sunt des utilizate pentru circuitul de apă potabilă, alimentarea cu apă caldă sau rece.

Instalațiile PEX versus cupru

Alegerea între o instalație din PEX sau cupru este o dispută dusă între utilitatea fiecărui tip de țeavă versus aplicația pe care o realizați și prețul materialului. Fără niciun dubiu, instalațiile din PEX sunt mult mai ieftine decât cele din cupru.

O scurtă analiză a datelor tehnice a țevilor PEX transformă instalația din polietilenă reticulată un competitor al celei din cupru, chiar și în cazul încălzirii în pardoseală.

Cuprul este rezistent, 100% reciclabil, dur și durabil. Țevile din cupru sunt folosite cu succes în instalații de încălzire și apă potabilă, aducând în plus beneficiul estetic. Dezavantajul cuprului este prețul și montarea mai dificilă față de alte tipuri de conducte.

Pe de altă parte, țeava PEX și kiturile de fittinguri sunt practic de montat și reparat. Sunt flexibile, ușor de lucrat cu ele și se pretează foarte bine în lucrări de instalații îngropate, precum cele în pardoseală.

Nu este singurul mod în care acestea pot fi utilizate. Țeava PEX-A (cu barieră de oxigen) se poate monta într-un circuit termic, iar  PEX-B, spre exemplu, este  o țeavă potrivită pentru apa potabilă și menajeră, datorită proprietăților sale (rezistentă la substanțe corozive).

Instalațiile PEX versus PVC

Comparația între PEX versus PVC este una inegală. PVC-ul  este un material plastic realizat prin metode mai vechi. Este dur, dar nu rezistă la la fel de bine la șocuri, se lucrează mai greu decât PEX-ul și nu este deloc practic pentru instalații îngropate. 

Pe de altă parte, PEX-ul nu este la fel de potrivit pentru instalații exterioare cum este țeava de PVC, care  nu rezistă la fel de bine la raze UV și nu este utilă la instalații de exterior cu conducte de mare diametru.

Montarea țevilor din PEX este simplă și rapidă, la fel și repararea unei conducte sparte. Țeava PVC, pe de altă parte, este utilizată mai degrabă în instalații sanitare, inclusiv cele de exterior. 

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2023
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO