Call Center:
Contact

Avantaje si dezavantaje in utilizarea generatoarelor de curent

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Rolul lor este sa ofere o sursa alternativa de energie electrica, in situatii neprevazute precum oscilatiile sau intreruperile de curent, care pot cauza diverse probleme, in special in activitatea comerciala. Un generator functioneaza autonom si poate fi utilizat in mod continuu, in spatii izolate,

Surse de energie folosite ca alternativa la furnizorul clasic de curent

Dintre sursele de energie folosite ca alternativa la furnizorul clasic de curentgeneratoarele sunt cel mai simplu de folosit si, in acelasi timp, cea mai accesibila optiune, dar exista si alte variante - unele dintre ele producatoare de energie regenerabila. Inainte de a alege cea mai buna solutie, utilizatorul trebuie sa stie care sunt diferentele dintre ele si ce avantaje sau dezavantaje aduce fiecare dintre acestea.

Generatoarele electrice

Generatorul este un echipament foarte asemanator cu motorul electric, care transforma energia mecanica in energie electrica, pentru a fi utilizata intr-un circuit extern.

Este usor de achizitionat, instalat si folosit, unele modele portabile, de mici dimensiuni, fiind chiar potrivite pentru a fi transportate in calatoriile cu masina sau atunci cand iesi la picnic si ai nevoie de o sursa de curent pentru diferite activitati - incarcarea telefonului, conectarea unui dispozitiv pentru ascultat muzica etc.

Generatoarele sunt de diverse tipuri, clasificarile fiind realizate in functie de tensiunea pe care o furnizeaza, tipul de pornire (automata, la cheie sau la sfoara), tipul de carcasa, de mobilitate si de dimensiunile acestora.

Putem vorbi astfel despre generatoare fixe (functioneaza cu baterie) si portabile (functioneaza cu combustibil), ambele variante avand o putere suficient de mare pentru a alimenta diverse echipamente electrice si electronice. Generatoarele mobile au de partea lor, in mod evident, avantajul de a fi usor de transportat si depozitat.

O alta clasificare frecvent intalnita, care tine cont de tensiunea furnizata, imparte generatoarele in generatoare monofazice (de 230 V) si trifazice (230 si 400V). In sfarsit, mai putem vorbi despre generatoare cu baterie si generatoare care functioneaza cu combustibil (benzina sau motorina).

Panourile fotovoltaice

Termenul de fotovoltaic (PV) se refera la convertirea luminii solare in electricitate, folosind materiale semiconductoare. Sistemul fotovoltaic tipic este reprezentat de panourile solare, care pot fi instalate ca in imaginea de mai sus, pe acoperisul caselor.

 

Acestea sunt utilizate in intreaga lume si au devenit o solutie tot mai apreciata si in Romania, in ultimii ani, de catre consumatorii casnici si cei industriali (ferme, silozuri), nu doar datorita beneficiilor care tin de protectia mediului - pe care fiecare sursa de energie regenerabila le ofera - dar si datorita faptului ca instalarea unui sistem de panouri solare asigura costuri mai mici si un mai bun control al facturilor la utilitati, pe termen lung, mai ales ca panourile pot fi folosite si pentru incalzirea apei din locuinta.

 

In tara noastra,achizitionarea panourilor solare la nivel rezidential se poate realiza prin intermediul programului de ajutor de stat Casa Verde, care acopera o parte din costuri.

 

 

Turbinele eoliene

Sistemele eoliene, sau morile de vant moderne, reprezinta o tehnologie de energie alternativa care functioneaza autonom, fara a fi conectata la alte surse de energie. Turbinele se monteaza de obicei pe stalpi introdusi in fundatii de beton si, odata pornite, se pun in miscare imediat si se opresc singure, fara a fi necesara vreo interventie.

 

Avantajul major pe care il ofera aceasta tehnologie este faptul ca reprezinta o solutie ecologica, prin care se evita epuizarea unor resurse precum combustibilii fosili. Proiectata in mod corect, poate fi utilizata pentru a acoperi nevoile utilizatorilor casnici, insa sistemele eoliene isi dovedesc cu adevarat eficienta in sectorul industrial.

 

Numeroase tari au ales sa foloseasca sistemele eoliene pe scara larga, insa utilizarea lor este mai degraba intalnita in sectorul industrial. Sistemele eoliene pot asigura necesarul de electricitate pentru locuinte, daca sunt corect proiectate si pozitionate, insa nu sunt cea mai accesibila solutie pentru utilizatorul individual - necesita spatiu suficient, un proiect si costuri destul de ridicate pentru echipament si montaj.

 

Cu toate acestea, unele tari in curs de dezvoltare au gasit in aceasta tehnologie solutia de a furniza electricitate satelor si locuintelor aflate in zone izolate.

 

Comparativ cu un generator de curent, insa, turbinele eoliene raman o varianta mai greu accesibila.

Microhidrocentrala

Microhidrocentralele sunt hidrocentrale de dimensiuni reduse comparativ cu cele industriale, cu o putere cuprinsa intre 5kW si 100 kW, utilizate pentru alimentarea cu energie electrica a consumatorilor casnici (gospodarii mari sau ansambluri si grupuri de locuinte) sau a celor cu activitate comerciala sau turistica - pensiuni, hoteluri. Modul de functionare al acestora este fie automat, fie prin conectarea la sistemul national de energie.

 

Comparativ cu montarea unui generator electric sau chiar a panourilor solare, aceasta solutie este insa mai complicat de instalat si intretinut - presupune un proiect si o evaluare realizata de catre o firma specializata si necesita prezenta unei surse de apa curgatoare (parau) in spatele casei, care are insa nevoie de amenajare, pentru a asigura un debit corect. Costurile se ridica, in cele mai multe cazuri, la cateva mii de euro.

UPS-urile

UPS-ul (adica Uninterruptible Power Supply) este un dispozitiv care functioneaza cu baterie si care poate fi conectat intre reteaua locala de alimentare si computere, servere, echipamente medicale sau televizoare, asigurand o sursa de energie neintrerupta.

 

Avantajul unei astfel de solutii alternative este ca protejeaza consumatorii de oscilatiile si intreruperile existente in reteaua de alimentare cu energie electrica, evitand astfel evenimente ca distrugerea diverselor echipamente electronice si electrocasnice din locuinta.

 

Cu toate ca reprezinta o solutie foarte utila in situatii neprevazute, un UPS nu este cea mai indicata varianta pe termen lung.

Avantajele si dezavantajele generatorului electric fata de alte surse de energie

Cu toate ca variantele mai sus mentionate au propriile avantaje, generatorul electric ramane sursa alternativa de energie cea mai accesibila, fiind in acelasi timp o investitie pe termen lung pentru orice locuinta, firma sau institutie.

O a doua optiune poate merge spre panourile solare, din ce in ce mai populare si mai accesibile si in tara noastra, inclusiv la nivel rezidential, in timp ce sistemele eoliene si microhidrocentralele raman in plan secund pentru consumatorii casnici, dar o solutie viabila in sectorul comercial.

Avantajele generatorului electric

  • Poate fi depozitat oriunde, cu conditia sa il protejezi de frig si umiditate, generatoarele fiind disponibile in variante cu dimensiuni foarte variate - inclusiv modele pe care le poti transporta cu tine atunci cand mergi la picnic;

  • Protejeaza aparatura electrica conectata la el, indiferent de situatie, ceea ce inseamna ca o pana de curent nu va afecta in niciun fel frigiderul, daca acesta era deja legat de generator;

  • Viteza de raspuns este foarte buna, in cazul generatoarelor, acestea functionand la parametri optimi imediat dupa pornire (cateva minute);

  • Este simplu de pornit si oprit - indiferent ca ne referim la modelele care pornesc automat, sau la cheie;

  • Autonomia unui generator este ridicata si poate ajunge pana la 13 ore de activitate continua;

  • Activitatea generatorului nu este afectata de oscilatiile de temperatura, fiind un dispozitiv care poate fi utilizat in orice anotimp, in special daca este vorba despre un generator pe baterie;

  • Nu are nevoie de intretinere speciala, cu conditia sa fie respectate instructiunile producatorului;

  • Costurile accesibile pentru astfel de modele de 500 lei

Dezavantajele generatorului electric

  • Nivelul de zgomot ridicat, in cazul anumitor modele de generatoare;

 

  • Unele variante au un randament scazut - este cazul generatoarelor pe benzina cu pornire automata, care se pot „ineca”;

 

  • Nu toate generatoarele prezinta un grad ridicat de autonomie - unele modele pe motorina sunt recomandate mai degraba in situatiile de avarie, decat pentru utilizarea in mod continu

Generatorul electric pe benzina versus generatorul electric pe motorina – avantaje si dezavantaje

Generatoarele de curent electric sunt echipate cu motoare alimentate cu benzina sau cu motorina (generatoare diesel), fiecare varianta prezentand avantaje si dezavantaje.

Generatoarele pe benzina sunt disponibile la preturi accesibile, comparativ cu cele pe motorina, au un aspect mai elegant, dimensiuni mai mici si o functionare silentioasa si sunt usor de transportat.

Nu sunt insa recomandate in varianta automatizata, care da un randament scazut, in special in situatiile in care generatorul este folosit doar ocazional.

Generatoarele diesel, utilizate frecvent in sectorul industrial, sunt considerate mai eficiente, avand un randament mai bun, dar au costuri ridicate fata de cele cu benzina, chiar si atunci cand vorbim despre aceeasi putere. Daca este folosit in mod frecvent, un generator pe motorina aduce insa economie la buget, fata de cel pe benzina, datorita diferentei intre preturile carburatilor.

Un generator diesel este extrem de fiabil si poate fi utilizat pe termen lung, insa are dezavantajul producerii unui nivel de zgomot mai ridicat.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2023
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO