Call Center:
Contact

Energia alternativa – cele mai eficiente solutii

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

În timp ce consumul de energie (electrică, termică) creÈ™te, resursele de combustibil fosil scad È™i poluează atmosfera. Mai mult, la nivel internaÈ›ional energia convenÈ›ională este deÈ›inută de către un număr limitat de organizaÈ›ii, care dictează disponibilitatea È™i  preÈ›urile acestei resurse de importanță strategică. În acest context, energia regenerabilă, produsă de natură, este o soluÈ›ie salvatoare, ieftină È™i cu impact redus asupra mediului.

Energia alternativă

Energia alternativă înlocuieÈ™te energia convenÈ›ională în mod sustenabil, crescând independenÈ›a energetică È™i scăzând impactul negativ asupra mediului. În ultimele decenii, politicile publice au încurajat producÈ›ia de energie eco prin diverse stimulente. Marii producători au fost încurajaÈ›i să investească în acest domeniu primind certificate verzi pentru energia produsă, iar populaÈ›ia care a ales să îÈ™i doteze casa cu echipamente de producere a energiei verzi a primit finanțări.

Două dintre direcÈ›iile principale ale Parlamentului  European, în ceea ce priveÈ™te strategia în domeniul energiei, sunt: scăderea emisiei de noxe cu 20% până în 2020 È™i creÈ™terea pe termen lung a capacității, din surse de energie alternativă. Aceasta denotă importanÈ›a È™i sustenabilitatea producerii de energie alternativă.

Ce este energia alternativă ?

Energia alternativă, numită È™i energie verde,  este produsă prin sau de către surse neconvenÈ›ionale, regenerabile È™i care au un impact negativ scăzut asupra mediului (non-poluante).

O clasificare a principalelor tipuri de energie regenerabilă este făcută pornind de la sursa regenerabilă implicată în producerea de energie.

Astfel avem următoarele tipuri principale de surse alternative  de energie regenerabilă:

  • Energie eoliană -  se referă la energia produsă cu ajutorul turbinelor care transformă energia vântului (cinetică) în energie electrică. Turbinele eoliene pot fi utilizate în scop individual, într-o instalaÈ›ie eoliană casnică pentru alimentarea locuinÈ›ei cu energie electrică necesară iluminatului. Parcurile eoliene alimentează SEN (Sistemul Energetic NaÈ›ional) pentru ca energia să fie distribuită populaÈ›iei.
  • Energia solară - energia solară este utilizată pentru a produce energie electrică (prin fotovoltaice) sau termică (panouri solare). Energia solară este o sursă ieftină de energie pentru oricine uz, personal sau industrial ( cu condiÈ›ia unei bune expuneri la soare). Energia solară în România este exploatată în mod deosebit în sisteme casnice de alimentare cu energie electrică sau termică.
  • Energia hidro (hidraulică) - este energia produsă prin curgerea râurilor. Energia hidroelectrică rămâne o sursă principală de energie electrică în România la nivel macro (25% din energia produsă în România). La nivel individual, microcentralele nu reprezintă o sursă accesibilă pentru uz casnic.
  • Biomasa - este utilizată la producerea energiei termice prin reacÈ›ie chimică sau prin arderea deÈ™eurilor organice. Aceasta este o sursă primară alternativă la nivel global întrucât orice reziduu (plante, animalier, forestier, etc.) poate fi folosit drept biomasă.
  • Energia geotermală - producere energiei geotermale folosind pompe de căldură.

Potrivit Transelectrica ,  energia regenerabilă în România la nivel macro provine în primul rând din energie hidro, eoliana, solară si prea puÈ›in de biomasă.

Energia alternativă versus energia convențională

Energia alternativă reprezintă o variantă durabilă de dezvoltare, ecologică È™i ieftină (chiar gratuită, dacă excludem amortizarea investiÈ›iei!). Sursele de energie neconvenÈ›ionale sunt regenerabile, există permanent în natură È™i pot fi folosite pentru pentru producÈ›ia de curent electric acasă, pentru apa încălzită cu utilizare casnică, dar mai ales la nivel strategic, de È›ară.

Energia regenerabilă în România  se bucură de susÈ›inere prin programe de încurajare a investiÈ›iilor. Legislativul stimulează producÈ›ia de energie regenerabilă, obligând furnizorii de energie să achiziÈ›ioneze o cotă de certificate verzi (Legea nr.134/2012) sau finanÈ›ând prin programul Casa Verde  consumatorii care achiziÈ›ionează  sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă (panouri solare pentru încălzirea apei, fotovoltaice, pompe de căldură).

Energia convenÈ›ională este reprezentată de utilizarea combustibililor fosili  (hidrocarburi, cărbune, petrol È™i gaze naturale) pentru producÈ›ia de energie termică sau electrică. Este o modalitate  poluantă, care înrăutaÈ›eÈ™te efectul de seră, costisitoare ( existând costuri uriaÈ™e pe două paliere: extragerea combustibilului fosil, iar ulterior producerea de energie) È™i cu resurse epuizabile.

Cum se calculează eficiența unei surse de energie

EficienÈ›a unei surse de energie o reprezintă raportul dintre energia produsă pentru uzul consumatorului raportat la energia consumată de respectivul sistem pentru producerea energiei. Un alt mod de a verifica eficienÈ›a unei surse de energie este să luaÈ›i în calcul costul pentru 1 kW de energie produs versus amortizarea investiÈ›iei.

 Există formule variate pentru a evalua producÈ›ia de energie È™i eficienÈ›a respectivei surse, în continuare vă furnizăm unele exemple.

O formulă generală de calcul pentru eficienÈ›a unui sistem de energie solară este (Energia generată sub formă de curent alternativ)/ (RadiaÈ›ia totală incidentă pe suprafață înclinată a a panourilor fotovoltaice) - sursă ISB.

Pentru energie hidroelectrică, performanÈ›a unei turbine este raportul dintre puterea furnizată de turbina hidraulică ÅŸi puterea absorbită (puterea hidraulică echivalentă cu debitul măsurat sub căderea netă). Pentru a estima eficienÅ£a generală, eficienÅ£a turbinei se înmulÈ›eÈ™te cu eficienÅ£ele multiplicatorului de viteză ÅŸi a alternatorului. Energia hidro are cel mai bun randament dintre toate resursele de energie regenerabilă.  (sursă, Ener Supply).

EficienÈ›a energiei eoliene se calculează drept raportul între puterea turbinei versus puterea absorbită pentru a produce energie electrică. Puterea generată de turbină eoliană este dată de formula   P = ρ2cpηAv1³, unde ρ este densitatea aerului, cp coeficientul de putere, η randamentul mecanic/electric, v1 - viteza vântului, iar A aria discului rotoric. ProducÈ›ia anuală de energie este variabilă È™i se raportează la viteaza vântului (care se evaluează cu softuri specifice de standardizare - Wasp).

Utilizarea energiei electrice prin rețeaua electrica clasică

Necesarul de energie electrică pentru consum casnic poate fi asigurat prin panouri fotovoltaice în două moduri. Pe de o parte, sistemele fotovoltaice mici pot fi utilizate pentru a asigura o parte din energia electrică a casei, reducând costurile la furnizorul tradiÈ›ional. În acest caz locuinÈ›a este conectată la reÈ›eaua convenÈ›ională de energie electrică SEN.

În acest caz  energia electrică este fie consumată direct fără a fi stocată, fie se înÈ›eapă reÈ›eaua naÈ›ională È™i furnizează energie electrică în reÈ›eaua naÈ›ională. A doua opÈ›iune este birocratic greoaie È™i necesită echipamente specifice costisitoare.

Se pot utiliza panouri fotovoltaice monocristaline sau policristaline on-grid, accesibile È™i uÈ™or de întreÈ›inut. Un kit pentru sistem fotovoltaic de 3 kW are un preÈ› de aproximativ 4500 euro.  Pentru un calcul panouri fotovoltaice,  puteÈ›i vizita website-ul Departamentului de Energie al SUA.

Utilizarea energiei electrice ca sistem independent

Pentru locuinÈ›ele care nu pot fi conectate la reÈ›eaua electrică de energie, se poate alege panoul solar electric off-grid, care asigură independenÈ›a locuinÈ›ei, producerea curentului fiind gratuită. Energia electrică produsă este stocată în acumulatori solari È™i utilizată pentru consumul casei.

Întrucât este singura sursă de energie electrică a casei, dimensionarea consumului este esenÈ›ială. Un sistem fotovoltaic pentru o casă independentă poate costa în jur de 15-20 mii de euro, în funcÈ›ie de necesarul de energie electrică, iar investiÈ›ia se poate amortiza în aproximativ 15 ani.

Sistemul de iluminat stradal cu panouri fotovoltaice este un alt exemplu de utilizare a energiei electrice ca sistem independent.

Sistemele hibride de energie

Sistemele hibride de energie sunt implementate pentru case off-grid, independente energetic. Întrucât energia solară de captată de panourile fotovoltaice poate fi insuficientă pe timp de iarnă, se poate apela la un sistem hibrid de energie.

Acesta poate fi format dintr-un sistem de panouri fotovoltaice È™i o turbină eoliană mică, împreună acoperind necesarul anual de energie electrică.  Se poate instala un generator automat care porneÈ™te la detectarea unui consumator electric, fără montarea unor sisteme de înmagazinare, care să suporte întreaga uzură. Varianta optimă este ca energia să fie stocată în acumulatori speciali È™i furnizată către consumatori.

Un alt sistem hibrid poate fi compus din panouri solare pentru încălzirea apei È™i panouri solare electrice.

Inmagazinarea energiei electrice alternative

În sistemele de energie verde off-grid cea mai bună soluÈ›ie pentru utilizatorii casnici este energia stocată în acumulatori solari È™i apoi utilizată de către consumatorii electrici din locuință prin intermediului unor invertori.

Avantajele instalării unor baterii de stocare a energiei constă în utilizarea întregii energii produse.

Caracteristici tehnice ale energiei alternative

Energia alternativă este stocată în baterii, care sunt la curent continuu. Pentru ca energia să poată fi utilizată la aparatura din locuință (230V, 50 Hz, Curent Alternativ- AC) este necesar un invertor.

Câteva caracteristici pe care să le consideraÈ›i la achiziÈ›ionarea  invertorului off-grid: puterea dimensionată potrivit consumului din casă (W), să aibă undă sinusoidală pură È™i trebuie verificată tensiunea de intrare (de la panourile fotovoltaice).

Utilizarea energiei electrice alternative

Energia electrică alternativă poate fi utilizată alături de energia furnizată de societatea locală. Astfel, reduceți costurile la furnizor și aveți propria sursă de energie.

Energia electrică din surse alternative poate fi utilizată strict pentru uz personal în case

off-grid care nu sunt conectate la un furnizor convențional. Pentru a eficientiza consumul versus producția de energie electrică, vă recomandăm să apelați la diverse modalități de economisire a energiei electrice, precum :

  • instalarea de becuri LED sau similare;
  • utilizarea din plin a luminii naturale;
  • evitarea consumatorilor casnici rezistivi (cu rezistenÈ›e);
  • utilizarea eficientă a electrocasnicelor mari consumatori;
  • utilizarea de sisteme de încălzire eficiente È™i economice, completarea sistemului de energie electrică cu panouri solare pentru încălzirea apei pe durata verii.

Tipuri de energie alternativă

Clasificarea energiei alternative porneÈ™te de la tipul de resursă utilizat pentru producerea energiei, respectiv: vânt, soare, apă È™i masă bio.  Concret, avem următoarele tipuri de energie regenerabilă:

  • Energie eoliană -  se referă la energia produsă cu ajutorul turbinelor care transformă energia vântului (cinetică) în energie electrică. Turbinele eoliene pot fi utilizate în scop individual, într-o instalaÈ›ie eoliană casnică pentru alimentarea locuinÈ›ei cu energie electrică necesară iluminatului. Parcurile eoliene alimentează SEN (Sistemul Energetic NaÈ›ional) pentru ca energia să fie distribuită populaÈ›iei.

  • Energia solară - energia solară este utilizată pentru a produce energie electrică (prin fotovoltaice) sau termică (panouri solare). Energia solară este o sursă ieftină de energie pentru oricine uz personal sau industrial ( cu condiÈ›ia unei bune expuneri la soare). Energia solară în România este exploatată în mod deosebit în sisteme casnice de alimentare cu energie electrică sau termică.
  • Energia hidro (hidraulică) - este energia produsă prin curgerea râurilor. Energia hidroelectrică rămâne o sursă principală de energie electrică în România la nivel macro (25% din energia produsă în România). La nivel individual, microcentralele nu reprezintă cea mai permisivă sursă de energie de uz casnic, din cauza inaccesibilității la cursul de râu.
  • Biomasa - este utilizată la producerea energiei termice prin reacÈ›ie chimică sau prin arderea deÈ™eurilor organice. Aceasta este o sursă primară alternativă la nivel global întrucât orice reziduu (plante, animalier, forestier etc.) poate fi folosit drept biomasă.
  • Energia geotermală - producere energiei geotermale folosind pompe de căldură.

Cele mai eficiente surse de energie alternativă

EficienÈ›a unei surse de energie alternativă depinde de poziÈ›ionarea locului de consum pe glob. Spre exemplu, în România cea mai eficientă sursă de energie (È™i principala sursă) este hidroenergia. Concret, acum când scriem acest articol se produce în timp real energie repartizată astfel:

  • 28.89%  Hidro - 2692 MW
  • 22.29% Hidrocarburi - 2077 MW (n.a. convenÈ›ional)
  • 22.04% Cărbune - 2054 MW (n.a. convenÈ›ional)
  • 14.97% Nuclear - 1395 MW
  • 10.96% Eolian - 1021 MW
  • 0.62% Biomasa - 58 MW
  • 0.24% Foto - 22 MW

Sursă - Transelectrica

Biomasa este de mare succes în restul Europei, dar nu È™i în România. Olanda se bucură de energie fotovoltaică (on- È™i offshore), iar zonele deÈ™ertice din lume au drept sursă primară de energie alternativă soarele.

Pentru consumul casnic, energia fotovoltaică (în mod deosebit sisteme de panouri fotovoltaice la înălÈ›ime, instalate pe case) este o sursă eficientă È™i disponibilă tot anul. EficienÈ›a unui sistem alternativ de energie este dat de prezenÈ›a sursei respective, iar acesta este un prim criteriu de selecÈ›ie pentru alegerea sursei potrivite ( de panouri fotovoltaice în zonele însorite, iar turbinele de vânt în zonele de coastă).

Energia eoliană

Energia eoliană prinde avânt în România, fiind următoarea sursă de energie alternativă după hidroenergie È™i energie nucleară. Energia eoliană este eficientă în zonele de coastă sau de deal. Dezavantajele acestui tip de energie sunt date de lipsa vântului din zonele de È™es, vânt de mare viteză în regiunile muntoase.

Pentru a face o investiÈ›ie corectă în ceea ce priveÈ™te generarea de curent electric acasă trebuie estimat potenÈ›ialul eolian È™i trebuie dimensionată corect turbina, raportat la viteza vântului. Turbinele eoliene casnice pot fi instalate într-un sistem hibrid.

Un kit de turbină eoliană pentru casă are un preÈ› începând de la aproximativ 10.000 euro ( la o putere de  3 kW, la viteza vântului 11 m/s).  Există pe piață È™i generatoare de energie eoliană ieftine, produse în China ( care este de altfel, un mare producător de energie alternativă, aÈ™adar sistemele lor sunt testate).

Energia geotermală

Energia geotermală  este utilizată pentru încălzirea directă, când temperatura apei este mai mică de 90 grade Celsius ( pentru temperaturi mai mari de 13 grade Celsius, energia geotermală este utilizată pentru producerea energiei electrice).

Când temperatura este mai mică de 40 de grade Celsius, apa termală este utilizată pentru încălzirea sau răcirea interioarelor prin intermediul pompelor de căldură. Pompele de căldură sunt diferite de pompele submersibile de 12V, acelea fiind proiectate doar pentru extragerea apei la suprafață.

EficienÈ›a pompei de căldură este dată de raportul dintre puterea de încălzire a acesteia ÅŸi puterea electrică absorbită de la reÅ£ea pentru producerea energiei termice.

Sistemele geotermale de mare temperatură sunt folosite pentru generarea energiei electrice, la 10 kg de abur producând o unitate (kWh) de electricitate. Lucrările geodezice pentru identificarea sursei geotermale sunt costisitoare.

Hidroenergia

Pentru România, hidroenergia este principala sursă de energie regenerabilă, graÈ›ie bogăției țării în cursuri de râuri È™i a centralelor de mare capacitate (PorÈ›ile de Fier 1,2, Lotru, Râul Alb, Stânca).

Energia Hidro în România reprezintă peste 20% din producÈ›ia totală, ridicând astfel È›ara noastră în clasamentul european pentru energie alternativă.

Energia nucleară

Energia nucleară este o sursă eficientă de producere a energiei electrice, doar într-un mediu reglementat  È™i bine monitorizat. În România, Centrala de la Cernavodă este realizată în sistem CANDU, cu reactoare cu uraniu natural È™i apă grea.

La ora actuală sunt în funcÈ›iune reactoarele I È™i II care produc peste 14 % din energia electrică a României.

Energia solară

Energia solară este energia radiantă eliberată de soare.  Energia electrică este  produsă prin captarea energiei solare prin colectoarele specifice (panourile solare). EficienÈ›a unei instalaÈ›ii fotovoltaice este dată de regiunea în  care  este montat sistemul fotovoltaic (intensitatea soarelui) È™i poziÈ›ionarea panourilor. În România, zona de coastă a Mării Negre are cea mai mare intensitate solară, propice atât pentru centralele fotovoltaice, cât È™i pentru energia eoliană.

Energia solară în Europa este între 100W/mp (zi înnorată) È™i 1000W/mp. EficienÈ›a unui kit fotovoltaic este dată de materialul utilizat pentru colector, intensitatea energiei solare, poziÈ›ionarea panoului solar raportat la unghiul de azimut È™i unghiul de înclinare la orizontală.

Alte surse de energie alternativă

Pe măsură ce a crescut consumul de energie electrică, s-a apelat la noi surse de energie alternativă. A început să fie utilizată apa mărilor È™i a oceanelor, japonezii au creat sisteme de energie electrică generată de miÈ™carea corpului, iar sălile de fitness au început să genereze propria energie în sălile de cycling. În era Internet, căldura generată de servere este reutilizată în sisteme de energie alternativă.

Provocarea pe care o lansează oamenii de È™tiință este ca până în 2052 planeta să fie alimentată doar din energie regenerabilă, iar această provocare stimulează inovaÈ›ie.

Energia valurilor

În ultimii ani, oamenii de È™tiință au dezvoltat captoare pentru a transforma energia valurilor în energie electrică. Valurile poartă energie cinetică ( datorită vitezei cu care se propagă spre mal).

Astfel s-au inventat trei tipuri de sisteme de captare a energiei: conducte sub presiune, pornind de la ascensiunea lichidului la mal și sistemul pistonului lichid (pomparea apei). Dezavantajul acestor noi tehnologii este faptul că afectează microclimatul marin de la mal.

Energia obținută din algele marine

Algele marine sunt dezvoltate în sisteme care se înmulÈ›esc la energia solară în mod controlat în larg, unde nu poate fi afectată viaÈ›a de la țărm. Microalgele sunt utilizate pentru purificarea apei È™i în culturi pentru biocombustibil.

Avantajele utilizării algelor ca sursă de combustibil este multiplă: zero impact negativ asupra mediului, este o sursă curată de biocombustibil, iar culturile cresc rapid fără să implice consumul altor resurse de energie convențională.

Bioenergia

Bioenergia sau energia produsă din biomasă ocupă un loc important în strategiile globale de dezvoltare din resurse alternative. Biomasa este de două tipuri: de cultură energetică sau din reziduu vegetal, forestier, animal din ferme, inclusiv deÈ™euri urbane. În România prinde teren, dar nu este exploatat la maximum.

Există mai multe moduri de a genera energia din biomasă ,în principal prin reacÈ›ie chimică sau ardere. Un exemplu recent de utilizare a biomasei în mod inedit, este dat de utilizarea zaÈ›ului de cafea pentru autobuzele londoneze etajate.

Energia generată de mișcarea corpului

Prin mișcare corpul generează energie, iar cercetătorii japonezi au exploatat acest lucru prin inventarea pavelelor care generează energie la fiecare pas al trecătorilor.

Oamenii de È™tiință doresc să obÈ›ină o modalitate mai directă de atât, montând dispozitive menite să capteze energia produsă de fiecare miÈ™care a corpului.

Fuziunea nucleară

Fuziunea nucleară este provocarea oamenilor de È™tiință încă de la descoperirea energiei obÈ›inută din fisiune (energia nucleară). La reactorul german de fuziune nucleară Wendelstein 7-X , oamenii de È™tiință au testat în 2016 producerea energiei obÈ›inută din fuziune nucleară.

La baza aceste noi energii stă fuziunea nucleară a atomilor de hidrogen, similar modului în care se produce energia solară.

Capturarea și depozitarea carbonului din zonele industriale

O companie islandeză producătoare de energie a dezvoltat un sistem de captare a dioxidului de carbon, pe care ulterior îl injectează în roci bazaltice.

În urma injectării în sol a dioxidului de carbon se dezvoltă noi minerale. Astfel se reduce impactul negativ asupra mediului. Un proiect similar se încearcă a fi dezvoltat în România la Complexul Energetic Turceni.

Tehnologii spațiale pentru captarea hidrogenului

Cercetătorii de la Harvard au reuÈ™it în 2017 un experiment incredibil. De-a lungul cercetării care a durat 100 de zile au reuÈ™it să transforme hidrogenul în metal. Acest nou material rezultat are proprietăți conductoare puternice È™i ar putea fi utilizat în aplicaÈ›ii variate (trenul care levitează sau computerele ultra-performante, industria aeronautică, etc).

Experimentul a fost făcut în laborator, în condiÈ›ii similare celor din spaÈ›iu. Preocuparea oamenilor de È™tiință este că acest metal nu poate fi stabil la nivelul de presiune natural, existent pe Pământ, dar cercetările continuă.

Surse de energie alternativă cu investiții minime

Pentru consumatori,  panourile solare pentru apă caldă, sistemele fotovoltaice cu preÈ› accesibil, eolienele casnice, rămân o sursă de de energie alternativă la îndemână.

Prin programul Casa Verde clasic oferă solicitanÈ›ilor finanÈ›are de până la 3000 de lei pentru panouri solare nepresurizate (panouri solare pentru încălzirea apă), 6000 de lei pentru panouri presurizate È™i până la 8.000 pentru pompe de căldură.

Energia eoliană pentru consum propriu

Energia eoliană pentru consum propriu este o soluÈ›ie în zonele în care vântul este o resursă importantă È™i constantă. Pentru ca o turbină eoliană pentru casă să producă energie, viteza vântului trebuie să fie între  6-10 m/s (la 11 m/s se atinge vârful de putere). Există persoane care È™i-au construit eoliene mici pentru casă, dar există unele reÈ›ineri în ceea ce priveÈ™te standardizarea măsurătorilor, siguranÈ›a stâlpului turbinei È™i  acurateÈ›ea funcÈ›ionării unui astfel de sistem improvizat.

Turbina eoliana casnica off-grid poate fi utilizată în sistem hibrid cu panouri fotovoltaice È™i prevăzut cu baterii panouri solare. Pentru asigura deplin energie verde pentru casă, se poate instala un sistem de pompe solare pentru apă, format din vas de cumulare, pompă submersibilă de 12V È™i panouri fotovoltaice mici. 

Panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice rămân principala opÈ›iune pentru a furniza energie electrică în mod independent. Cele mai bune panouri solare sunt fotovoltaice monocristaline (sunt bune colectoare de energie solară).

Pentru a vă face o imagine asupra costurilor implicate vă dăm unele repere de preÈ› pentru kiturile de panouri fotovoltaice de diferite capacități.  Un kit fotovoltaic de 2 kWh / zi are preÈ› de aproximativ 2500 de euro; un sistem fotovoltaic de 3 kw are pret aproximativ de 4000 de euro (3 kW sunt suficienÈ›i pentru o locuință mică sau medie, iar într-o instalaÈ›ie intră 12 panouri de 250 W);   un sistem fotovoltaic de 10 kW are preÈ› de aproximativ 20.000 de euro (intră 40 de panouri fotovoltaice pentru colectare).

Microhidrocentrale

Microhidrocentralele pot fi o sursă alternativă de energie când proprietatea este traversată de un pârâu, energia hidro fiind cea mai eficientă sursă. Pe piață există companii constructoare de astfel de sisteme. TotuÈ™i, la nivel micro, hidrocentralele pot fi costisitoare, dificil de exploatat, iar amplasarea unui astfel de sistem pe cursul apei se poate împiedica de activiÈ™tii de mediu (chiar dacă este ecologic).

Cursul de apă pentru energie verde necesită dezvoltarea unei centrale termice pe cursuri de apă. În 2012, Hidroelectrica a încercat privatizarea microhidrocentralelor din portofoliu, dar proiectul nu a avut succesul scontat, întrucât  acestea necesită costuri mari de reparaÈ›ii È™i întreÈ›inere.

Avantajele si dezavantajele energiei alternative

Avantajele È™i dezavantajele energiei alternative continuă să fie subiect de analiză, uneori de dispută. Este evident că sursele regenerabile de energie sunt varianta ecologică È™i nelimitată. Un studiu întocmit în 2009 arăta cum diferite tipuri de combustibili convenÈ›ionali vor intra în declin în perioada 2020-2050.

Așadar utilizarea timpurie de resurse verzi, inepuizabile, este o soluție evidentă. Energia solară va dăinui miliarde de ani, la fel și energia eoliană. Diversificarea surselor, valorificarea lor și fabricarea de echipamente cu un consum scăzut de energie electrică este parte dintr-un plan amplu, global, de a contribui fiecare la un mediu sustenabil.

Avantajele energiei alternative

  • Principala caracteristică a energiei alternative este sustenabilitatea. Se poate produce pe termen lung, fără să contribuie la efectul de seră È™i fără să costume resurse limitate.
  • Energia alternativa este regenerabilă, iar consumul de energie de către populaÈ›ie nu duce le epuizarea resurselor.
  • Ecologia- energia alternativă este verde È™i nu afectează mediul. Nu există emisie de noxe, aÈ™adar impactul asupra mediului este minim.
  • Costuri zero pentru resursele alternative. Vântul, soarele, apa geotermală È™i  energia cursului de apă sunt surse gratuite È™i, într-un eco-sistem sănătos, nelimitate.
  • ÎntreÈ›inerea uÈ™oară a panourilor fotovoltaice È™i a centralelor eoliene.

Dezavantajele energiei alternative

Dezavantajele energiei alternative sunt puÈ›ine, dar încetinesc dezvoltarea proiectelor verzi. Accesul la resurse regenerabile este zonal limitat. Nu peste tot se pot monta sisteme de panouri solare care să fie È™i eficiente. Turbinele eoliene sunt dependente de vânt constant, cu viteze de peste 6 m/s.

InvestiÈ›ia iniÈ›ială în energie verde este un alt impediment. Pentru un sistem fotovoltaic de 2 kW sunt necesare 8 panouri ( un calcul al panourilor fotovoltaice poate fi făcut simplu, împărÈ›ind puterea totală la puterea unui panou - 250W), invertoare È™i baterii. În plus, pentru sistemele de energie regenerabilă care înÈ›eapă reÈ›eaua sunt necesare avize È™i evaluări suplimentare, costisitoare È™i consumatoare de timp.

În ansamblu, dezavantajele surclasează mult dezavantajele, iar energia regenerabilă  rămâne o soluÈ›ie viabilă, sustenabilă È™i ieftină pentru viitor.

 
Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2023
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO