Curatarea filtrelor aparatelor de aer conditionat: ghid, riscuri & sfaturi

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Aparatul de aer conditionat a devenit indispensabil in orice spatiu si este esential pentru a ne asigura confortul termic atat in zilele caniculare de vara, cat si iarna. Pe langa reglarea temperaturii din locuinta sau de la birou, aerul conditionat reduce si umiditatea care ne face sa resimtim diferit temperaturile si ne ajuta sa controlam mediul interior. Insa,durata de viata a aparatului de aer conditionat depinde si de cum il intretinem si cat de des ii curatam filtrele de aer. Iata tot ce trebuie sa stiti despre aceste lucruri.

Intretinere aparat de aer conditionat

Cat de important este sa curatam aparatele de aer conditionat periodic?

Cea mai importanta operatiune de intretinere a aparatului de aer conditionat este curatarea sau inlocuirea filtrelor de aer, de care depinde eficienta si performanta acestuia. Filtrele murdare sau infundate reduc capacitatea aparatului, pot expulza in aerul din locuinta particule periculoase pentru sanatate si pot creste consumul de curent cu pana la 15%.

Cand aerul din afara trece prin filtru, acesta retine particulele de praf si murdarie, dar si unii microbi sau bacterii. In timp, acestea se aglomereaza in filtru, reduc puterea de functionare a aparatului, iar cand alergenii, bacteriile sau microbii sunt eliberati in aerul din interior, pot cauza numeroase probleme, de la alergii pana la afectiuni respiratorii. De aceea, este important ca, in functie de aparat, filtrele sa fie curatate manual sau inlocuite la un anumit interval de timp.

Cat de des este recomandat sa curatam aparatul de aer conditionat?

Intretinerea aparatului de aer conditionat consta in operatiunile care verifica starea de functionare a acestuia, respectiv cele sezoniere, in care se verifica filtrele de aer. Frecventa cu care curatati filtrele depinde de cat de des este in functiune aparatul. De exemplu, pentru aparatele care functioneaza doar vara, este suficient un control anual, insa la cele pe care le folositi si iarna, pentru incalzire, controlul va trebui facut o data la sase luni. De asemenea, daca mediul in care locuiti este unul poluat sau cu mult praf (in special in marile orase), controlul se va face trimestrial.

Ce riscam daca nu curatam periodic aparatul de aer conditionat?

Aparatele de aer conditionat neintretinute, cu filtre vechi, se strica mai repede, nu mai functioneaza eficient, pot emana mirosuri neplacute si pot cauza aparitia unor probleme grave de sanatate.

In primul rand, inlocuirea unui aparat de aer conditionat este mult mai scumpa decat intretinerea celui pe care il aveti deja. In functie de firma producatoare, unele aparate pot avea o durata de viata de pana la 15 ani, insa acest lucru este strans legat de respectarea operatiunilor de verificare a aerului conditionat si de curatare a componentelor acestuia.

Un aparat vechi si neintretinut va consuma mai multa energie electrica, dar va fi ineficient. Astfel, va dura mult mai mult sa raceasca sau sa incalzeasca aerul, indiferent de temperatura pe care este setat, asa ca il veti mentine in functiune mai mult timp. In plus, aerul emanat poate avea un miros neplacut, care apare de regula in urma depunerilor de mucegai si a acumularii de acarieni, ciuperci sau bacterii in aerul conditionat.

Neigienizarea aparatului de aer conditionat poate provoca urmatoarele afectiuni (boli)

Bacteriile, alergenii, ciupercile si microbii sunt responsabili de cauzarea a numeroase afectiuni, de la alergii repiratorii sau iritatii la nivelul pielii, pana la grave probleme ale aparatului respirator.

Boala „legionarilor” este una dintre cele mai periculoase tipuri de pneumonii si este cauzata de bacteria Legionella. Aceasta se dezvolta mai ales in mediile calde si umede, cum ar fi un filtru de aer conditionat. Simptomele bolii includ migrene, febra, dureri in piept, letargie si greata, iar netratata, boala poate fi fatala.

De asemenea, bacteriile din filtrele murdare de aer conditionat favorizeaza aparitia bronsitelor, agraveaza simptomele astmului si raspandirea virusurilor si pot agrava rinita alergica. Si iritatiile aparute la nivelul pielii pot fi cauzate de expunerea prelungita la aerul conditionat necuratat.

Intretinerea aparatului de aer conditionat

Operatiunile de intretinere pot fi impartite in doua mari categorii: operatiuni normale si sezoniere. Operatiunile normale includ verificarea starii de functionare a urmatoarelor componente: starea filtrelor si prefiltrelor mecanice, starea evaporatorului (a bateriei) si starea generala a aparatului. La unitatea exterioara trebuie facuta periodic reumplerea circuitului cu freon, valorile de presiune, eficienta sigurantelor de protectie, valoarea tensiunii de alimentare, puterea absorbita, starea compresorului (a contactoarelor si a rezistentelor), presiunea de functionare, curatarea aripioarelor condensatorului, a palelor de ventilare si a tavitei de recuperare a condensului.

Operatiunile de intretinere sezoniera se fac de catre frigotehnisti, urmarind indicatiile din manualul de utiliare sau cartea tehnica a aparatului. Operatiunile simple, precum curatarea filtrelor de aer, pot fi facute si de proprietar, respectand indicatiile producatorului.

Intretinere aparat de aer conditionat.

Care este durata de viata a unui aparat de aer conditionat?

Durata de viata a unui aparat de aer conditionat variaza in functie de marimea acestuia, de pret, dar si de producator. Unele au o durata de viata de numai 5 ani, in timp ce altele pot rezista pana la 15 ani, cu conditia sa nu sariti peste operatiunile de intretinere.

Curatarea filtrelor de aer conditionat - Ghid pas cu pas

Operatiunea de curatare a filtrelor de aer conditionat este incompleta, daca nu va asigurati ca ati sters si igienizat intreaga unitate si componentele care vin in contact cu acestea. Doar asa veti distruge depunerile de bacterii sau mucegai din interior si ii veti reda puterea de functionare aparatului. Pentru curatare puteti folosi un spray sau un dezinfectant pentru aerul conditionat, dar puteti prepara si acasa o solutie de curatare a aerului conditionat. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati in acest sens:

 1. Scoateti aparatul de aer conditionat din priza. Pentru siguranta noastra, este mai bine sa decuplam aparatul de la sursa de alimentare cu electricitate, astfel incat sa il putem curata eficient.

 1. Curatati unitatea interna. Aparatele de aer conditionat au doua componente: o unitate externa, cea care se instaleaza in afara cladirii, si unitatea interna, cea montata in locuinta. Aceasta este expusa umiditatii din casa, motiv pentru care exista riscul sa se dezvolte mucegai pe interior. Unitatea interna se sterge bine cu o carpa umeda, pe care ati inmuiat-o intr-o solutie antimucegai. Nu porniti aparatul de aer conditionat pana cand toate componentele sunt perfect uscate.

 1. Curatati masca aparatului de aer conditionat. Unitatea externa este prevazuta cu o masca detasabila, pe care o puteti da jos pentru a curata temeinic. Incepeti prin a sterge masca din plastic cu o carpa umeda, pentru a indeparta praful, apoi spalati-o cu detergent, sub jetul de apa calda si dezinfectati-o cu alcool etilic. Puteti folosi si o solutie antimucegai, preparata in casa, din trei parti de apa, o parte de otet si un pliculet cu bicarbonat de sodiu. Lasati apoi masca la uscat si montati-o apoi la locul ei.

 1. Indepartati praful depus pe filtrele si prefiltrele mecanice. Filtrele de aer conditionat sunt, de regula, fabricate dintr-un plastic usor de curatat sau de inlocuit. Pentru a scoate filtrele, rabatati masca frontala a aparatului de aer conditionat si trageti filtrele in jos, pana cand se desprind complet. Acestea pot fi spalate cu apa calda si detergent, dar si cu o solutie de curatat aerul conditionat sau cu una antimucegai, care sa omoare bacteriile si ciupercile. Aveti grija sa indepartati praful cu delicatete, fara a deteriora filtrul aparatului de aer conditionat, si nu il montati inapoi pana cand nu este perfect uscat. Puteti folosi si un odorizant de aer conditionat, pentru a reimprospata aerul pe care acesta il arunca in locuinta.

 1. Verficati admisia si refularea aerului. Cand nu ati mai folosit aparatul de aer conditionat pentru mai mult timp, trebuie sa verificati daca admisia si refularea aerului functioneaza corect si nu sunt infundate. Daca observati ca aparatul nu mai functioneaza la parametri optimi de eficienta, este posibil ca acest lucru sa fie din cauza consumarii freonului. Firmele specializate sunt singurele care se pot ocupa de reumplerea freonului, o operatiune esentiala pentru buna functionare a aparatului.

Intretinere aparat de aer conditionat
 
 

Cum se realizeaza intretinerea unitatii exterioare de aer conditionat?

Unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat contine echipamentele care asigura functionarea sistemului de racire: carcasa, compartimentul compresorului, valva termostatica, bateria condensatorului si ventilatorul de evacuare a caldurii din aparat. Unitatea este montata, de regula, pe un perete exterior al locuintei sau pe acoperis, asa ca va fi nevoie sa chemati un specialist pentru a nu va pune in pericol siguranta cand curatati unitatea.

Revizia si mentenanta constau in :

 • Curatarea turbinei

 • Curatarea tavei de codens

 • Rematisarea tevilor izolatoare

 • Curatarea condensorului

 • Verificarea racordurilor

 • Verificarea presiunii

 • Verificarea drenajului condensului

 • Verificarea puterii de absorbtie

 • Verificarea tensiunii de alimentare

 • Reumplerea circuitului cu freon (cand este cazul)

 • Verificarea rezistentelor compresorului

 • Starea de curatenie a aripioarelor condensatorului

 • Curatarea palelor ventilatorului

Care sunt motivele pentru care un aparat de aer conditionat nu mai merge pe cald (nu mai sufla caldura) si ce putem face?

Aparatele de aer conditionat pot functiona pe cald pana la temperaturi exterioare de pana la -10 grade Celsius. Sub aceasta temperatura, protectia interna opreste functionarea compresorului si a circuitelor de comanda. Daca folositi aparatul de aer conditionat pentru a incalzi un spatiu, cand temperaturile se apropie de -10 grade Celsius, este posibil ca acesta sa functioneze la un randament mai scazut si sa incalzeasca mai incet.

Alte motive pentru care aparatul de aer conditionat nu mai sufla aer cald pot fi:

 • Consumarea freonului

 • Defectarea compresorului

 • Defectarea senzorilor ambientali

 • Defectarea turbinei interioare

 • Obstructionarea cailor de acces

Cum ne dam seama si ce facem atunci cand aparatul de aer conditionat nu mai functioneaza la capacitate maxima?

Daca vi se pare ca aerul conditionat nu functioneaza corect sau ca dureaza mai mult ca de obicei pana se raceste/incalzeste incaperea, iata ce aveti de facut:

Verificati daca aparatul de aer conditionat arunca aer pe intreaga suprafata a unitatii interioare. Daca descoperiti o zona in care jetul de aer este mai slab sau nu se simte deloc, aparatul are nevoie de o curatare temeinica.

Daca aparatul de aer conditionat doar ventileaza aerul dintr-un spatiu, verificati in primul rand ca setarile din telecomanda sa fie cele corecte. Daca functiile sunt setate corespunzator, urmatorul pas este sa verificati daca este pornit compresorul aparatului. Cel mai simplu mod de a va da seama de acest lucru este sa vedeti daca se aude zgomot de la unitatea exterioara, asemanator unui huruit, semn ca functioneaza compresorul. Daca acesta nu merge, va trebui sa apelati la o echipa de frigotehnisti pentru a rezolva problema.

Cand aparatul de aer conditionat nu mai functioneaza la putere maxima, este posibil sa se fi terminat freonul. Primul semn ca aparatul nu mai are freon este aparitia ghetii pe teava care pleaca de la robinetii din unitatea exterioara sau scurgerea apei din unitatea interioara.

Ce lungime maxima poate avea traseul unui aer conditionat?

Traseul frigorific pentru un aparat de aer conditionat are o lungime minima de 1-1,5 metri, insa acesta poate ajunge pana la 30 de metri, cu conditia sa fie completat cu freon, de la 5 metri incolo.

Daca respectati aceste reguli de intretinere a aparatului de aer conditionat, veti reusi sa ii prelungiti durata de viata, sa ii pastrati intacta capacitatea de functionare, dar si sa va protejati impotriva unor boli sau afectiuni cauzate de acumularea prafului si a murdariei in interiorul acestuia.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2021
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO