Cum iti construiesti un sistem de irigatii in gradina

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro
Vezi produsele recomandate

A venit vara și aveți  nevoie să udați grădina regulat pentru a menține vegetația sănătoasă mai ales în perioadele secetoase. Un sistem de irigații vă simplifică munca și, în același timp, vă poate ajuta să reduceți consumul de apă.

În acest articol vă descriem diferite tipuri de sisteme de irigații,  modul de construire al acestora, dar și avantajele și dezavantajele aduse de fiecare dintre acestea.

 • Tipuri de sisteme de irigatii – avantaje si dezavantaje
  • Tipuri de sisteme de irigatii pentru gradina, in functie tipul de montare
  • Tipuri de sisteme de irigatii pentru gradina in functie de modul de udare
  • Tipuri de aspersoare
 • Construirea unui sistem de irigatii pentru gradina
  • Alegerea tipului de sistem de irigatii potrivit
  • Unelte necesare pentru construirea unui sistem de irigatii pentru gradina
  • Materiale sie chipamente necesare construirii unui sistem de irigatii in gradina
  •  Etapele construirii unui sistem de irigare in gradina
 • Beneficiile sistemelor de irigatii
  • Uniformitatea si regularitatea udarii
  • Economia de timp si apa
  • Facilitarea accesului printre plante in gradina
  • Filtre de autocuratare
  • Cresterea productivitatii prin fertirigare
  • Obtinerea unor culturi mai sanatoase

Tipuri de sisteme de irigații – avantaje și dezavantaje

Există mai multe tipuri de irigații, clasificate pornind de la modul de montare sau sistemul de udare. Fiecare tip este potrivit unui anumit tip de grădină și aduce avantaje și dezavantaje, raportat la vegetația udată sau la costuri.

Irigațiile sunt de suprafață (suprateran) sau de subteran, din acestea derivând mai multe tipuri de sisteme, clasificat după modul de distribuire a apei pe care le vom descrie individual.

cum construiesti un sistem de irigatii. Poza 337

Tipuri de sisteme de irigații pentru gradină, în funcție tipul de montare

Sistemele de irigație se montează în pământ sau deasupra (suprateran), existând diverse tehnologii pentru fiecare dintre acestea.

Modalitatea de irigare se alege în funcție de cultură/ vegetație, de volumul de apă necesar pentru respectiva cultură, modalitatea de alimentare cu energie pentru funcționare, consumul și de sumele de care dispuneți pentru implementare.

Sistem de irigație subteran

Sistemul de irigație subteran este des ultilizat în lucrările peisagistice și în grădinile mici sau medii. În funcție de modul de distribuire a apei (spray sau rotativ) sistemul de irigație poate uda suprafețe variate. În plus, acest sistem este îngropat în pământ și este ferit de îngheț.

Sistemele automatizate (de regulă pentru aspersoare de irigat) completează umiditatea naturală a solului, cu un minim de intervenție al factorului uman.  Acestea sunt prevăzute cu controlere și senzori de umiditate a solului, care udă automatizat cu un volum de apă potrivit.

Sistem de irigații suprateran

Un sistem de irigații suprateran poate fi dintre cele mai ieftine, cea mai ieftină modalitate de a uda fiind cea cu furtunul. În această situație singurele investiții sunt furtunul și pompa de apă. Pentru sisteme mai complexe se poate adăuga bandă de picurare sau aspersoare (profesionale sau standard) care cresc prețul sistemului de irigație.

Pentru lucrări ample de irigații se pot folosi sisteme mobile, alimentate electric sau prevăzute cu motoare alimentate pe carburant.  Și pentru acestea există modele cu aspersoare sau sunt prevăzute cu kituri de irigare prin picurare.

Sistem de micro – irigare

Sistemele de micro-irigare sunt folosite pentru un număr redus de plante și se utilizează mai ales pentru udarea jardinierelor.

Sunt automatizate, prevăzute cu sisteme rotative sau picurătoare pentru a uda o varietate de plante, în funcție de specificul acestora.

Tipuri de sisteme de irigații pentru gradină, în funcție de modul de udare

Există două mari clase de sisteme de irigații pornind de la modalitatea de dispersie a apei:  cu aspersor sau prin picurare, fiecare cu avantajele și dezvantajele sale.

În timp ce sistemele de irigare cu aspersor pot uda suprafețe mai mari, udarea prin picurare asigură un consum scăzut de apă. Alegerea tipului de instalație de irigare ține de cultura pe care o aveți în grădină și de resursele de care dispuneți.

Sistem de irigație cu aspersor

Sistemul de irigare cu aspersor distribuie apa similar ploii, reușind să acopere   suprafețe mari. Este o instalație de udare ideală pentru irigarea gazonului, dar și în agricultură.  Există două tipuri de aspersie: fină sau aripi de ploaie.

Instalațiile fine de irigație cu aspersor sunt folosite pentru culturile de legume, întrucât asigură o irigare uniformă a plantelor, pământul odată uscat nu prinde crustă și poate fi alimentat la surse limitate de apă. Sunt formate din aspersoare, furtune (sau conducte) și automatizări.

Instalațiile de irigații tip aripi de ploaie sunt echipamente de udat pe care le mutați voi pe suprafețele care trebuie udate. Sunt simplu de folosit, sunt practice pentru arii mari și relativ ieftine.

Sistem de irigații prin picurare

Sistemele de irigații prin picurare sunt dintre cele mai recomandate de specialiști, din două motive: eficiența în udare și consumul scăzut de apă.  Concret, aceste instalații udă la rădăcina plantei și asigură  volumul de apă necesar creșterii.

Această instalație de udare prin picurare este relativ simplu de proiectat, implică investiții reduse, asigură un consum redus de apă și ferește plantele de boli asociate umidității crescute.

Tipuri de aspersoare

Instalațiile de irigații cu aspersoare sunt mult mai rentabile decât udarea cu furtunul, distribuie apa uniform chiar și pe suprafețe mari, iar sistemele pot fi automatizate astfel încât puteți avea o grădină frumoasă sau productivă cu intervenție minimă. Un potențial dezavantaj constă în investiția și în lucrările inițiale, mai ales pentru instalațiile de irigare  îngropate.

Diferite tipuri de  sisteme de irigații cu aspersoare sunt folosite pentru culturi,  plante sau suprafețe diferite.  Există doua categorii majore de aspersoare: rotative și cu spray.

Aspersoare rotative

Aceste echipamente de irigații au  rază de dispersie a apei pe suprafețe extinse și sunt utile pentru grădini medii și mari.  Suprafața circulară de udare depinde de dimensiunea turbinei rotative și poate acoperi arii cu diametrul cuprins între aproximativ 5 m și 15 m.

Unghiul de distribuire a apei poate fi reglat, astfel încât să ude grădina în mod optim. Sunt utilizate drept aspersoare pentru irigații agricole (cele cu turbine mari) sau pentru gazon și amenajări decorative.

Aspersoare spray

Aspersoarele de tip spray sunt utile când doriți să udați suprafețe punctuale precum aranjamente de flori, tufișuri sau plante similare. Aspersorul este fix (nerotativ) și acoperă suprafețe  cu diametru mic ( 0,6 m- 5,5 m).

Sunt mai degrabă utilizate pentru grădini de flori și amenajări florale decorative decât pentru agricultură.

Construirea unui sistem de irigații pentru gradină

Construirea unui sistem de irigații pentru grădină începe cu stabilirea necesității de udare și proiectarea unei instalații specifice acestor nevoi de apă. Recomandarea noastră este ca de proiectarea și montarea instalațiilor să se ocupe specialiștii, aceștia având cunoștințele necesare pentru a vă oferi schema și montajul unui sistem de irigare potrivit (cu picurător sau aspersor).

cum construiesti un sistem de irigatii. Poza 336

În funcție de suprafața deservită și complexitatea automatizărilor, un sistem de irigație poate costa peste 1000 euro. În continuare vă ajutăm cu necesarul de componente și echipamente pentru  propria instalație de irigație.

Alegerea tipului de sistem de irigații potrivit

Pentru a alege tipul potrivit de irigații trebuie să luați în calcul:

 • scopul ( agricultură, irigarea unor plate specifice sau udarea gazonului);
 • suprafața irigată;
 • tipul de cultură/ plantă;
 • distanța față de sursa de apă;
 • bugetul alocat.

Ca o idee generală,  sistemele de irigații cu picurător sunt utile pentru cultivarea plantelor (irigațiile cu picurător sunt folosite pentru roșii, vinete, castraveți etc.) sau pentru micro-irigații ce ajută la udarea jardinierelor, în timp ce aspersoarele sunt utile în proiecte variate, inclusiv la udarea gazonului.

Sistemele de irigații proiectate pot fi de diferite niveluri de complexitate:  simple (linii de irigații  care funcționează în paralel), cu mai multe linii conectate prin sisteme de distribuție (2 sau 4) sau valve de reglare și închidere, prevăzute cu sisteme de automatizare.

Unelte necesare pentru construirea unui sistem de irigații pentru gradină

Necesarul de unelte pentru construirea unei instalații de irigație depinde inclusiv de tipul de sistem pe care îl montați.

 Uneltele și componentele necesare depind de tipul de sistem de irigație implementat - cu aspersoare (îngropat) sau cu picurătoare (suprateran).  În principiu vă sunt necesare:

 • cazma, greblă, săpăligă;
 • instrumente de tăiat conducte și de înfiletat fitinguri ( foarfecă de tăiat conducte, cheie plată, cheie franceză);
 • instrumente de găurit și înfiletat (burghiu și surubeliță manuală sau electrică).

Materiale și echipamente necesare construirii unui sistem de irigații în gradină

Pentru fiecare tip de irigații sunt necesare componente și piese specifice sistemului de irigație.

Pentru  sisteme de irigații cu aspersoare aveți nevoie de:

 • cămin de vizitare;
 • aspersoare ( simple sau telescopice);
 • racorduri (unghiulare sau în T);
 • electrovalve;
 • conducte și fitinguri (reductoare, manșoane, adaptoare);
 • furtun pentru apă;
 • sistem de automatizare (programator);
 • sursă de energie electrică (electrovalva poate fi alimentată la 12V, trebuie totuși o sursă de alimentare și pentru programator);
 • cabluri electrice, conectori.

Pentru irigații cu picurător, minimul de componente este format din:

 • furtun / conducte/ bandă de picurător;
 • mufe;
 • ștuț.

Programator

Există mai multe variante de programatoare, complexitatea acestora dictând și prețul de achiziție. Cel mai simplu model de programator de udat deservește o singură linie și se poate monta direct la robinet.

Modelele complexe de programatoare pentru sisteme de irigații sunt sisteme de automatizări care pot funcționa fără fir și deservesc un număr multiplu de linii, fiind programate în funcție de numărul de zile și cicluri de udare zilnic.

Electrovalve

Electrovalvele (electrovane) pentru irigații au rolul de se a închide și a se deschide pentru a furniza apă pe tronsoane specifice.  Acestea sunt interconectate cu programatorul (controlerul) și sunt programabile. Tensiunea obișnuită de alimentare este de 24 V.

Există modele de programatoare portabile care permit montarea direct pe electrovalvă.

Sursa de apă și hidrofor

Accesul la o sursă de apă (puț, sistemul centralizat de apă sau iazuri/piscine - pentru unele culturi) este esența unui sistem de irigații. Pentru a asigura debitul de apă necesar irigării este nevoie ca apa să fie “împinsă” de un sistem hidrofor sau o pompă de apă.

Țineți cont că presiunea funcțională pentru unele sisteme de irigații este de 1-4bar, în timp ce pentru furtunele de picurare se lucrează la presiuni mult mai mici (este recomandat pentru fiecare produs în parte)

Senzor de ploaie și umezeală

Montarea unui senzor de ploaie și umiditate vă asigură că irigarea nu va fi  abundentă.  În cazul în care începe ploaia, sistemul de irigații se oprește automat, iar ciclurile de udare sunt reluate după ce solul se usucă.

Senzorul de ploaie este conectat cu sistemul de automatizări, iar existența acestuia reduce consumul de apă și vă asigură că plantele nu vor putrezi de la prea multă umiditate.

Țevi și fitinguri

Există o varietate de conducte, cu diametru diferit, care sunt conectate cu fitinguri, coturi, coliere și teuri de dimensiuni potrivite (dimensiunea lor este în inch, exemplu 1”).

De asemenea, în funcție de sistemul de irigare ales și  de materialele din care sunt produse țevile pentru irigații sunt variate. Acestea pot fi din aluminiu sau diverse materiale fabricate din mase plastice (polietilenă, PVC - cele mai utilizate).

Duze și aspersoare

Sistemele de irigații cu picurător sunt prevăzute cu duze de picurare de diametre variate. Pe piață se comercializează și tuburi/ furtune ( benzi) de picurare cu duze incorporate, duzele fiind prevăzute la distanțe egale. Furtunul de picurare  este ieftin, cu prețuri de 1-2 RON/ m. Când achiziționați o bandă de picurare, în afară de preț, analizați volumul apă/ oră/ picurător, distanța dintre picurătoare și consumul per metru liniar (litri per oră).

Dimensiunea, diametrul și modelul duzelor (cu arc, simple etc.) asigură udarea uniformă a grădinii și în cazul unui sistem de irigații cu aspersor.

În funcție de tipul de sistem de irigație  aspersoarele pot fi simple sau telescopice. Primul model se folosește la sisteme de irigații supraterane, în timp ce  modelul telescopic este practic pentru udarea gazonului sau a grădinii de flori, acesta retrăgându-se în pământ, fără să afecteze estetica amenajării.

cum construiesti un sistem de irigatii. Poza 335

Cabluri electrice

Pentru sistemele de irigații se folosesc cabluri electrice cu dublă izolare ( de 24V) cu 3-13 fire conductoare din cupru.  Acesta se comercializează la rolă, cel mai mic preț fiind de aproximativ 2 ron/m de cablu pentru irigații.

Piese auxiliare

Piesele auxiliare sunt, de fapt, componente importante care fac sistemul funcțional.  Într-un sistem de irigație este necesară o boxă pentru căminul de vizitare

Mufele, teurile, robineții, banda izolatoare cu teflon și coturile  sunt componente care ajuta la asamblarea sistemului de irigații. Pentru sistemul electric al unui sistem de irigații sunt necesari conectori impermeabili.

Etapele construirii unui sistem de irigare în gradină

Faza pregătitoare poate fi mai consumatoare decât construirea propriu-zisă. Aceasta începe prin planificarea și întocmirea unei scheme a sistemului de irigații, continuă cu săpăturile și montarea fiecărei piese a instalației de irigații.

Proiectarea sistemului

În faza de proiectare a sistemului de irigații trebuie să luați în calcul:

 • suprafața;
 • delimitările zonale ( poate este necesar să amplasați instalații de irigații în fața și în spatele casei, de exemplu);
 • delimitarea aleilor;
 • posibilele obstacole;
 • amplasarea sursei de apă;
 • poziționarea sursei de energie electrică;
 • poziționarea căminului de vizitare;
 • numărul de linii;
 • presiunea și debitul apei;
 • tipurile de aspersoare utilizate ( spray/ rotative sau combinarea  aspersoarelor spray- rotative)
 • amplasarea plantelor sau a gazonului.

Saparea șanturilor

Șanturile pentru sistemul de irigare subterană trebuie să aibă o adâncime de 30 cm - 40 cm. Puteți apela la o mașină se săpat care va ușura munca pentru implementarea sistemului de irigații.

Recomandarea noastră este ca de proiectarea și poziționarea liniilor să se ocupe un specialist, pentru a vă asigura că  întreaga grădină va beneficia de sistemul de irigații în mod echilibrat.

La stabilirea liniilor luați în calcul și raza de distribuire a apei astfel încât aria de irigare între aspersoare să se suprapună pentru o udare uniformă.

Așezarea cablurilor și a țevilor

Începeți lucrările cu delimitarea  zonelor și proiectarea în colțuri a aspersoarelor (încercați amplasarea acestora în formă dreptunghiulară). Liniile laterale trebuie să fie unite de o linie dreaptă, care să reprezinte cea mai scurtă distanță între cele două puncte paralele ale grădinii.

De la zona aspersoarelor până la vană se va amplasa o conductă în linie dreaptă, perpendincular pe conductele ce unesc aspersoarele. Conducta principală este cu o dimensiune mai mare decât cea a țevilor laterale.

Dimensionarea următoarei conducte va ține cont de suma debitelor celor două țevi și va lua în considerare debitul și presiunea apei din linii. Țevile folosite în general pentru sisteme de irigare cu aspersoare și sunt din PVC sau polietilenă. Cablurile sunt montate în paralel cu iniile de conducte.

Conectarea electrovalvelor la tevi, programator si senzori

Fiecărei zone trebuie să îi corespundă  o electrovalvă care va fi montată într-un cămin, amplasat cât mai accesibil posibil, preferabil în interior se vor utiliza fire de culoare diferite pentru conectarea vanelor ( de aici necesitatea cablurilor cu fire multiple).

Din controlerul automat pornesc cablurile electrice ( care urmează liniile de țevi),  senzorul de umiditate și valvele. Conectarea firelor la electrovane se face prin conectori rezistenți la udare.  Recomandarea noastră este ca partea electrică, conectarea cablurilor, să fie executată de către un electrician.

Montarea aspersoarelor

Distanța dintre aspersoare o calculați considerând presiunea de lucru și debitul tuturor aspersoarelor.  Le dispuneți în grădină astfel încât aceasta să fie irigată în mod echilibrat.

Pentru fiecare zonă, considerați amplasarea aspersoarelor în formă de  dreptunghi/ pătrat și începeți montarea aspersoarelor din colțuri, proiectând ca acestea să ude într-un unghi  de 90 de grade (partea acoperită de gazon/ cultură). Proiectați ca raza de acțiune (udare) dintre două aspersoare să se întrepătrundă pentru a ajunge la un nivel uniform de umiditate.

Conectarea la sursa de apă

Pentru conectarea la sursa de apă se poate utiliza un teu de compresiune, indiferent de materialul din care este fabricată conducta (PVC, polietilenă, cupru). În cazul în care punctul de conectare este amplasat într-o zonă în care apare temperatura de îngheț, la punctul de conectare se va adăuga o vană de golire pentru a scoate apa din instalația de irigații pe timpul iernii.

Când apa provine dintr-un iaz, piscină sau puț trebuie să montați o pompă de apă, care poate fi prevăzută cu o supapă de aspirație ( ca echipamentul să rămână amorsat). Monitorizați presiunea cu un manometru și instalați o vană automată de control pe conducta de scurgere pentru a echilibra debitul în sistem.

Verificarea și remedierea sistemului de irigații la suprafață

Înainte de a monta în pământ sistemul de irigație, puteți face teste la suprafață folosind un număr mic de aspersoare, un teu pe care le conectați la electrovalvă și să faceți un mini- test cu acest ansamblu, înainte de a introduce componentele în pământ.

După ce ați montate toate componentele sistemului de irigații pe amplasament, faceți o testare înainte de a acoperi cu pământ și remediați eventuale disfuncționalități.

Astuparea șanturilor

Vanele vor fi amplasate în cutii de vane (rotunde sau pătrate) și nu se îngroapă în pământ, pentru a păstra accesul liber în caz de reparații.

Puneți pământ (fără pietre) până la jumătatea șanțului, apoi tasați-l pentru a-l nivela. Completați cu pământ, luând în calcul înălțimea stratului de gazon, astfel încât nivelul grădinii să fie egal după plantare.

Fixarea și reglarea aspersoarelor

Pentru fixarea aspersoarelor există mici componente  de racordare (spin, îmbinare/ cuplă în T) care susțin duza pe conductă.

Arcul de udare poate fi reglat într-un unghi mai mic sau mai mare, în mod individual pentru fiecare rotor. Utilizați o șurubelniță de irigații și urmați semele “+”/ “-” pentru a mări sau  a micșora zona de irigații.

Beneficiile sistemelor de irigații

Imediat după revoluție, sistemele de irigații au devenit Cenușăreasa agriculturii, fiind lăsate în paragină sub motivul că ar consuma prea multă energie. S-a revenit progresiv la sisteme de irigații, altele mai moderne și mai performante, întrucât fără apă nu există nici culturi și nici grădini  cu gazon frumos.

Sistemele de irigație s-au dovedit cu atât mai folositoare în ultimii ani, fiind loviți de secete grele și perioade lungi cu temperaturi ce depășeau constant 30 grade Celsius.

Uniformitatea și regularitatea udării

O instalație de irigații permite udarea uniformă, echilibrată și la intervale ciclice. Noile sisteme sunt prevăzute cu automatizări complexe, care permit ca udarea grădinii (respectiv irigarea gazonului) să fie făcută chiar și în lipsa factorului uman.

Aceste automatizări permit, de asemenea, reglarea de cicluri zilnice/ orare în funcție de fiecare anotimp în parte.

Economia de timp și apă

Faptul că aveți grădina udată fără ca voi să depuneți efort, vă ajută să vă valorificați timpul pe care l-ați fi consumat cu udatul, implicându-vă în alte activități. Puteți să plecați și în vacantă fiindcă veți avea gazonul proaspăt udat la întoarcere.

Pe de altă parte, udând grădina cu furtunul veți consuma mai multă apă decât cu un sistem de irigare. Sprinklerele distribuie apa uniform în stropi mici, care acoperă necesarul de apă al plantelor. Pământul nu prinde crustă, iar plantele primesc umiditatea necesară.

Facilitarea accesului printre plante în gradină

Sistemele de udare prin picurare repartizează apa fiecărei plante în parte, în mod uniform și în volumul necesar pentru ca această să își păstreze sănătatea.

Un sistem de irigare a gazonului, pe de altă parte, prin amplasarea corectă a aspersoarelor asigură udarea întregii suprafețe în mod uniform.

Filtre de autocurățare

Sistemele moderne de irigații cu aspersoare sunt prevăzute cu filtre de autocurățare care filtrează impuritățile de dimensiuni minuscule ( de până la 125 microni). Acest lucru presupune o economie de bani și timp ( nu mai cumpărați alte filtre și nici nu dedicați timp montării lor).

Lipsa consumabilelor se dovedește o adevărată economie în timp.

Creșterea productivității prin fertirigare

Feritirigarea (irigarea și fertilizarea în același timp) este posibilă într-un sistem de udare prin picurare. Concret, la baza plantei picură atât fertilizator, cât și apă, ambele menite să asigure o recoltă bogată.

Există două modalități de fertirigare: prin tancuri fertilizatoare ( cu îngrășăminte lichide sau solubile și este o metodă ultilizată într-o instalație de irigații prin picurare) și injectoare venturi.

Obținerea unor culturi mai sănătoase

Plantele, indiferent de natura lor, sunt mai sănătoase pentru că primesc aportul de apă necesar creșterii. Lipsa apei cauzează uscarea acestora, în timp ce prea multă apă (cum se întâmplă când udați cu furtunul) poate duce la apariția dăunătorilor sau la putrezirea rădăcinilor.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2020
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO