Pasii ce trebuie urmati cand vrei sa faci o fantana in curte

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro
Vezi produsele recomandate

Apa este indispensabilă vieții, în activitățile zilnice, în agricultură, iar  fântâna din curte vă asigură  costuri reduse la  apă și independența față de furnizorii locali.

În acest articol vă ghidăm pas cu pas pentru a ști cum să alegeți locul, ce acte și ce ustensile vă trebuie  și cum să faceți propria fântână.

 • Construirea unei fantani
  • Alegerea pozitiei pentru amplasarea fantanii
  • Determinarea adancimii necesare pentru o fantana
  • Obtinerea autorizatiilor necesare pentru saparea unei fantani
  • Materialele necesare pentru realizarea unei fantani
  • Uneltele si aparatele necesare pentru realizarea unei fantani
  • Determinarea calitatii apei
  • Colectarea apei din fantana
  • Folosirea metodei clasice de colectare a apei
  • Folosirea unei pompe de apa
 • Tehnici de realizare a unei fantani
  • Construirea unei fantani prin sapare
  • Saparea unei fantani in cheson deschis
  • Construirea unei fantani prin foraje de adancime
  • Fantani cu drenuri radiale
 • Etapele realizarii unei fantani de adancime mica in curte
  • Alegerea pozitiei pentru saparea fantanii in curte
  • Saparea putului de apa
  • Testarea debitului fantanii
  • Zidirea peretilor
  • Amenajarea marginilor fantanii

Construirea unei fântâni

Amplasarea și adâncimea fântânii sunt elemente importante, pe care este indicat să le cunoașteți înainte de a vă apuca de săpat. În funcție de acestea considerați modalitatea de săpare și uneltele pe care le veți folosi.

În continuare vă descriem totul despre fântâni:  tipuri de fântâni,  metode de a stabili locul și adâncimea, precum și instrumente care vă ajută să forați propriul puț.

Alegerea poziției pentru amplasarea fântânii

Determinarea existenței apei este esența săpării unei fântâni, iar la ora actuală există mai multe modalități de a alege locul în care să începeți lucrările.

O hartă a pânzei freatice din zonă este utilă pentru a  stabili potențialul și primul pas este să obțineți una de la primărie sau de la o firmă care se ocupă de foraje. La fel de utilă este o investigație printre vecini asupra adâncimii și calității apei.

Metode tradiționale

Apa se află în pânza freatică la diverse adâncimi, iar o hartă a amplasării propriu-zise  o puteți descoperi prin modalități empirice, de la analizarea solului și vegetației, până la metoda crengii de alun ( radiestezie).

Inclusiv pentru aceste metode tradiționale de găsire a locului optim pentru fântână trebuie experiență în domeniu, pentru că interpretarea acestor indicii nu este la îndemâna oricui.

Folosirea aparatelor moderne

Pe piață există aparate care detectează cavități de apă în subteran care, într-un fel, au la bază același principiu al radiesteziei. Avantajul este că acestea detectează apa până la adâncimi de 80 m, așadar sunt utile inclusiv pentru fântâni de mare adâncime.

Aparatul este prevăzut cu electrozi care se înfig în pământ și care ajută, de asemenea, stabilirea cât mai fină a rezervorului de apă.

Radiestezia

Radiestezia este cea mai veche modalitate de a evalua locul de amplasare a unui puț.  Modalitatea este una empirică, folosită încă din lumea antică și se dovedește a fi utilă și în zilele noastre.

Cum se folosește radiestezia pentru a determina amplasamentul unei fântâni? Se folosește o creangă de alun, cu  ramuri în formă de V. Este plimbată peste suprafața curții și se urmăresc mișcările, trepidațiile,  pe care aceasta le generează.  Chiar și cu această metodă veche trebuie să fie un cunoscător, întrucât ai nevoie de experiență pentru a prinde vibrațiile crengii.

Determinarea adâncimii necesare pentru o fântână

De adâncimea unei fântâni depinde modalitatea de forare, iar din acest motiv este important să evaluați dacă  vă ocupați singuri de săpături sau dacă va fi necesar să apelați la o firmă de forare.

Stabilind corect adâncimea fântânii puteți evalua atât volumul de muncă, instrumentele (dacă vă ocupați singuri),  cât și prețul pe care îl veți plăti unei firme de foraje puțuri.

Studiul hidrogeologic

Studiul hidrogeologic este modalitatea cea mai precisă de a stabili adâncimea fântânii, dar și amplasarea acesteia.  Acestea sunt făcute de către specialiști care, în baza studiilor anterioare, proiectează situația existentă la amplasament.

Un astfel de studiu include estimări asupra necesarului de apă potrivit PUZ-ului, oferă detalii despre adâncimea puțului și  oferă, de asemenea, informații despre calitatea apei. Firmele de profil oferă studii hidrogeologice la prețuri mai mici de 100 euro.

Determinarea adâncimii pe baza forajelor din vecinătate

O altă metodă practică de a stabili adâncimea puțului este să vorbiți cu vecinii despre propriile fântâni, despre modul în care au relizat săpăturile, la ce adâncime. Astfel aflați despre lucrările necesare, dar și informații despre calitatea apei în zonă.

Tipuri de fântâni în funcție de adâncime

Fântânile sunt clasificate după adâncimea de forare, respectiv, adâncimea acviferului. Astfel, există trei tipuri de puțuri: de mică adâncime, de adâncime medie sau puțuri de mare adâncime.

Dacă puteți realiza singuri fântânile de mică adâncime , pentru forările adânci aveți nevoie de echipe specializate.

Fântâni de adâncime mică

Fântânile de adâncime mică, de mai puțin de 10m-15 m ( această adâncime este relativă, specialiști clasifică diferit) pot fi făcute prin săpare sau forare chiar în regie proprie.

Avantajele fântânilor de mică adâncime sunt costurile mici și timpul scăzut de realizare și puteți avea fântâna gata în doar câteva ore. Dezavantajele sunt debitul relativ redus de apă  (mai ales în cazul puțurilor prin forare cu diametru mic) și calitatea apei, care poate fi afectată de poluarea solului și de impurități organice. Debitul de apă poate ajunge la 300 l/ oră, dar depinde de pânza freatică existentă.

Puțul prin forare (prin montarea unei pompe de apă) este o soluție pentru case monofamiliale sau poate deservi irigării unei grădini mici sau medii.  Prețul este de 75-150 RON/ metru liniar de foraj de mică adâncime și implică forare manuală sau electrică, diametrul puțului fiind mai mic de 20 cm și tubulatura (PVC) de 125 mm.

Puțuri de adâncime medie

Puțurile de adâncime medie se realizează prin forare, iar pentru un astfel de puț de apă, recomandat este să apelați la o echipă specializată care să foreze puțul de apă până la 60 de metri. Trebuie să țineți cont că puțurile pot fi realizate prin săpare până la o adâncime de maxim 20m.

Costurile de foraj ale  unei fântâni de adâncime medie poate fi mai mare, dar extrageți apă de calitate, fără riscul de a fi poluată sau de a fi contaminată cu impurități și într-un debit mai mare. Pentru construirea fântânii ( prin forare) se poate folosi tubulatură de ciment sau PVC.

Foraje de adâncime mare

Alegerea unui puț de mare adâncime (60m-300 m) intervine când apa din zonă este de o calitate redusă, cand trebuie săpat în rocă dură sau când pânză freatică se află la adâncimi considerabile.

Forajele de mare adâncime  se execută cu echipamente speciale de mari dimensiuni. Există două modalități de foraj: hidraulic rotativ cu circulație de fluid sau uscat cu ciocan. Echipa de specialiști pe care o angajați vă furnizează cea mai bună soluție.

Obținerea autorizațiilor necesare pentru săparea unei fântâni

Săparea unei fântâni implică obținerea unor autorizații specifice, care sunt reglementate prin prin Hotărârea Guvernului nr. 974/2004. Concret, aveți nevoie de:

 • cerere tip;
 • act de identitate/ CUI;
 • extras de carte funciară;
 • plan de situație și de încadrare în zonă (1:2500);
 • certificat de Urbanism;
 • autorizație pentru construirea puțului;
 • studiu hidrogeologic;
 • referat hidrogeologic de expertiză;
 • elaborarea documentației tehnice;
 • contract de vidanjare la faza de autorizare.

Materialele necesare pentru realizarea unei fântâni

Am stabilit că modalitatea de săpare a unei fântâni depinde de adâncimea acesteia. În continuare vă enumerăm materialele minime necesare pentru a aduce apa în casă sau în grădină, indiferent de tipul puțului:

 • Tubulatură (beton sau PVC);
 • pompa de apă (manuală sau electrică) sau hidrofor + sursă de alimentare electrică;
 • furtune și conducte de aspirație.

Uneltele și aparatele necesare pentru realizarea unei fântâni:

 • echipamente de săpat/ forat ( pentru o fântână de mică adâncime poate fi burghiu de forare sau chiar țeavă galvanizată, baros și sare grunjoasă - varianta în regie proprie);
 • echipamente profesionale în cazul unei echipe de specialiști, acestea sunt macarale, trolii, elevatoare etc.;

săpare în regie proprie, la puțuri de mică adâncime, prin metode tradiționale -  găleți, sistemul de scripete (roata) fântânii pentru săparea manuală a unei fântâni tradiționale în curte. Să nu uităm de o bună condiție fizică!

Determinarea calității apei

Calitatea apei potabile trebuie evaluată de către firme abilitate. În București, analiza apei se poate face la Apa Nova, Laboratorul Național București, la Prospecțiuni SA sau la Unilab, în Ilfov. Există firme abilitate în toată țara, iar prețul testelor de apă potabilă este de aproximativ 300 RON.

Colectarea apei din fântână

Apa se colectează, tradițional, din fântână sau cu ajutorul pompei.

Apa se transportă la temperatură de 6-10 grade Celsius, iar flaconul cu mostra de apă trebuie însoțit de o fișă de colectare în care se specifică scopul, de unde și când s-a colectat, precum și caracteristici particulare ale lichidului și ale locului de unde a fost luată proba.

Folosirea metodei clasice de colectare a apei

Apa se recoltează în recipiente transparente din sticlă, direct din jetul eliberat de pompă, după ce pompa a funcționat aproximativ 20 minute pentru a elimina reziduurile de pe conducte.

Folosirea unei pompe de apă

În cazul unei fântâni tradiționale, apa trebuie colectată  pentru analize fizico - chimice de la o adâncime de minim 10 cm de la suprafață. Puteți face acest lucru folosind un batometru sau, mai simplu, scoateți apa cu găleata păstrând adâncimea colectării.

Tehnici de realizare a unei fântâni

În  funcție de tipul de adâncime a fântânii, a scopului pentru care o construiți  și a soluțiilor propuse de specialiști (când este cazul) există mai multe modalități de forare/ săpare a unei fântâni.

Cea mai comună, cel mai mic preț și efortul redus îl implică săparea manuală a unei fântâni de mică adâncime.

Construirea unei fântâni prin săpare

Construirea unei fântâni prin săpare rămâne o metodă tradițională, săparea manuală. Are beneficiile ei, fiind mai ieftin de realizat, dar este mai de durată și, în mod evident, se poate săpa doar la mică adâncime.

Sunt puțuri ieftine, pentru că nu implică prea multă tehnologice, nici expertiză. Răspundem și la o întrebare comună: cât costă un puț de 20 m. Luați în calcul că metrul liniar de săpat începe de la 75 RON, adăugați  prețul pentru tubul din beton pentru fântână (necesarul pentru cei  20 ml)  și aveți un răspuns.

Aceasta este practică pentru o fântână de grădină sau pentru o gospodărie de mici dimensiuni.

Săparea unei fântâni în cheson deschis

Acestea sunt cele mai vechi surse de apă cunoscute, în zilele noastre sunt o soluție pentru gospodării mici sau irigarea unor grădini de dimensiuni reduse.  Sunt de mică adâncime, au diametrul mare și se pot realiza prin săparea manuală a fântânii.

Procedura este empirică. După ce s-a ales locul fântânii, se amplasează roata acesteia care va fi folosită drept scripete pentru a scoate pământul pe durata construirii, pentru a coborî tubulatura și ulterior pentru a scoate apa. Se sapă o groapă circulară până se ajunge la a adâncimea acviferă și ulterior se amplasează tubulatura din beton armat.

Construirea unei fântâni prin foraje de adâncime

Aceste fântâni sunt cele mai uzuale la ora actuală și se realizează rapid prin mijloace mecanice (manual sau mecanic cu burghiu rotativ- foreza manuală pentru pământ). Este o metodă care se folosește inclusiv la puțuri de mare adâncime.

Diametrul puțului este mic, dar debitul crescut este adus la suprafață cu ajutorul unei pompe de apă.

Fântâni cu drenuri radiale

Puțurile realizate cu această metodă  au adâncimi cuprinse între 7-9 m, cu diametrul de până la 5 m și din care se realizează alte drenuri radiale suplimentare.  

Prin această modalitate crește volumul de apă captată.

Etapele realizării unei fântâni de adâncime mică în curte

Construirea unei fântâni începe din etapa de autorizare. În aceste articol ne concentrăm asupra lucrărilor pe care le implică activitatea în teren, efectiv ce implică amplasarea și construirea fântânii .

Alegerea poziției pentru săparea fântânii în curte

După ce ați ales locul fântânii, există câteva legi de bază pentru amplasarea fântânii:

 • cea mai apropiată construcție să fie mai departe de 2m;
 • în interior se construiesc doar fântâni acoperite cu capac ( de preferință grele, din beton).

Săparea puțului de apă

După cum arătam anterior, săparea puțului este o modalitate simplă, care nu necesită foarte multă îndemânare sau expertiză. În funcție de experiență și forța fizică, lucrările de săpare a căminului fântânii în curte pot dura câteva zile.

O altă modalitate manuală de executare a fântânii este similară forării, o modalitate folosită prin Moldova. Se folosește  o țeavă găurită la distanțe egale care este bătută în pământ până se ajunge la acvifer.

Testarea debitului fântânii

Cea mai simplă modalitate  de a testa debitul fântânii săpate manual de voi este să afundați găleata și să evaluați adâncimea la care se scufundă dincolo de luciul apei. Luați în calcul că mostrele de apă se colectează de la adâncimi mai mari de 30 cm.

Pentru fântânile obținute prin forare care au pompe de apă montate, se pot amplasa aparate de măsurare a presiunii/ debitului. Existența nisipului în apa pompată indică un debit scăzut al izvorului ( denisiparea fântânii periodic este absolut necesară în această situație).

Zidirea pereților

După săpare, tuburile de beton se lasă unul câte unul în subteran, cu ajutorul roții de la fântână ca sistem ajutător de scripeți.

Tuburile grele vor fi mutate prin rostogolire și poziționate la nivelul săpăturii, apoi le amplasați și zidiți în interiorul fântânii.

Amenajarea marginilor fântânii

Marginea (împrejurimea) fântânii este recomandat să fie finisată cu  gresie și rosturi ignifuge, pe o lățime de minim 1 metru de  la bază.

Marginea fântânii trebuie să aibă o înclinație minimă de 2% pentru a asigura scurgerea apei în jurul fântânii.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2022
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO