Tot ce trebuie să știi despre compresorul de aer. Cum să-l alegi pe cel potrivit pentru tine

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro
Vezi produsele recomandate

Compresoarele cu aer sunt folosite de mai bine de 200 de ani în scopuri dintre cele mai variate, de la umflarea unei roți de bicicletă la vopsirea ușilor sau pe scară largă în scopuri industriale.

De la modele mici care se pliază pe nevoile de portabilitate, la compresoarele de mari dimensiuni care te ajută să faci economie dacă ai un IMM, un astfel de aparat este util atât acasă cât și în industriile care se ocupă de manufacturare.

Ce este compresorul de aer?

Un compresor de aer este un aparat mai mic sau mai mare, care funcționează pe bază de energie electrică sau combustibil lichid (motorină sau benzină) și care te poate ajuta într-o mulțime de situații casnice sau industriale.

compresorul de aer. Poza 348
 

Principiul de funcționare este simplu. Compresorul de aer preia un gaz (în general aer atmosferic), îi reduce volumul și îi crește presiunea. Pentru acest lucru se folosește de energia eliberată de un motor electric, diesel, sau pe bază de combustibil. Diferența dintre un compresor de aer și o pompă de aer este că în cazul compresorului există un vas pentru “depozitarea” aerului presurizat.

De câte tipuri sunt compresoarele de aer?

Compresoarele de aer pot fi clasificate după două criterii. În funcție de structura internă, există compresoare volumice și compresoare dinamice. După scopul folosirii, compresoarele se împart în compresoare casnice, compresoare profesionale și compresoare industriale.

Compresoare volumice

Un compresor de aer volumic implică creșterea presiunii gazului până la 1000 bari și micșorarea volumului până când aerul atinge o anumită presiune, debitul volumic fiind în cazul acestor compresoare mai mic de 500 metri cubi pe minut.

Compresoarele de aer volumice se împart, la rândul lor, în compresoare cu piston, compresoare cu diafragmă, și compresoare rotative.

Compresoare cu piston

Compresoarele cu piston sunt recomandate mai ales în cazul unui debit volumic mic și a unei presiuni mari. În aceste condiții, comprimarea aerului este realizată în mai multe etape succesive.

Un compresor cu piston domestic necesită un singur cilindru în vertical (sau în V) în timp ce compresoarele cu piston destinate folosirii industriale necesită mai mulți cilindri orizontali.

Compresoare cu diafragmă

În cazul compresoarelor cu diafragmă, pistonul este înlocuit de o membrană flexibilă care intermediază acționarea unei tije și a unui mecanism cu arbore cotit. Presiunea și volumul aerului compresat depind foarte mult de gradul de flexibilitate al membranei.

Este bine de știut că membranele metalice (rigide) produc un volum mai redus de aer în timp ce membranele flexibile (din cauciuc) produc volume de gaz mari la presiune scăzută.

Acest tip de compresoare sunt, în general, folosite pentru comprimarea gazului natural și a gazelor pure (heliu, hidrogen, oxigen).

Compresoare rotative

Compresoarele rotative oferă debite volumice variate, sunt silențioase și nu necesită o întreținere specială. Compresoarele rotative se împart în compresoare cu șurub, compresoare cu palete în rotor și compresoare cu angrenaje.

Compresoare cu șurub

Compresoarele de aer cu șurub asigură deplasarea aerului cu ajutorul unui mecanism rotativ. Reprezintă un înlocuitor eficient pentru compresoarele cu piston mai ales când este nevoie de volume mari de aer la presiuni înalte sau în cazul folosirii industriale.

În general, acest tip de compresoare de aer sunt folosite în extracția petrolului, în industria submarinelor, în aplicații petrochimice, pomparea gazelor în conducte, acționarea anumitor unelte pneumatice, alimentarea turbinelor cu gaz. 

Compresoare cu palete în rotor

Compresoarele cu palete în rotor implică un stator cilindric și un rotor cilindric (plasat în cilindru) prevăzut cu șanțuri longitudinale care facilitează procesul de aspirație și de refulare. Răcirea este mediată de o serie de aripioare de răcire. În momentul folosirii, între rotor și cilindru se formează o cameră în care gazul este aspirat și apoi comprimat.

Compresoare cu angrenaje

Un compresor cu angrenaje (întâlnit și sub numele de compresor rotativ sau cu rotoare profilate) implică două rotoare profilate, fiecare cu câte doi sau trei lobi, introduse într-un stator, angrenarea realizându-se cu ajutorul unor roți dințate. În momentul rotirii, gazul este aspirat.

Forma elicoidală a rotoarelor ajută la reglarea debitului volumic și la reducerea zgomotului din momentul folosirii aparatului.

Compresoare dinamice 

Compresoarele dinamice, spre deosebire de cele volumetrice, constau în transformarea vitezei aerului aspirat cu ajutorului unui rotor paletat. Un astfel de compresor de aer poate furniza presiuni de până la 25 bari la debite foarte mari. 

Compresoarele dinamice se împart în compresoare centrifuge și compresoare axiale.

Compresoare centrifuge

În cadrul unui compresor de aer centrifug comprimarea gazului se realizează prin aplicarea forței centrifuge asupra gazului, în momentul în care acesta trece printr-un rotor.

În funcție de presiunea obținută după comprimare, compresoarele centrifuge pot fi clasificate în: ventilatoare pentru presiuni (mai puțin de 0,1 bari), turbosuflante (0,1-2 bari), turbocompresoare pentru presiuni mari (mai mult de 2 bari).

Un compresor centrifug poate obține maxim 2500 metri cubi pe minut.

Compresoare axiale 

Compresoarele axiale de aer sunt compuse dintr-o serie de coroane de palete mobile montate pe un tambur sau pe niște discuri sau dintr-o coroană de palete dispune pe carcasă (palete directoriale). Coroana de palete mobile și coroana de palete directoriale sunt esențiale în comprimarea aerului.

Un astfel de compresor de aer poate produce debite mai mari de 10.000 metri cubi pe minut.

Compresoare casnice 

Compresoarele de aer casnice sunt de mici dimensiuni, de multe ori portabile. 

În general, acestea sunt folosite pentru:

 • umflarea roților de mașină sau bicicletă
 • umflarea produselor gonflabile
 • curățarea cu aer (sub presiune) a spațiilor înguste care sunt inaccesibile unui aspirator, de exemplu
 • alimentarea unor unelte precum capsatoarele
 • vopsirea unor componente ale mașinii sau a cadrului de la biciclete - este nevoie de accesorii suplimentare

Compresoarele profesionale

Spre deosebire de compresoarele casnice, compresoarele profesionale sunt destinate folosirii în cadrul firmelor mici și mijlocii. Aceste aparate au dimensiuni mai mari și produc aer la presiuni mult mai mari și au o putere mai mare.

Compresoare industriale

Compresoarele de aer industriale sunt esențiale într-o fabrică de producție sau pe post de sursă de alimentare pentru platforme de extragerea resurselor (petrol, cărbuni, minereuri). De asemenea compresoarele de aer industriale mai sunt folosite în construcții, în service-urile auto dar și în stomatologie.

În general, compresoarele industriale sunt folosite pentru:

 • împrăștierea zăpezii artificiale
 • șlefuirea unor componente auto sau a unor piese de mobilier
 • alimentarea pistoalelor pneumatice folosite în montarea acoperișurilor
 • alimentarea pistoalelor pentru curățarea mașinilor
 • sablarea (finisarea suprafețelor) din atelierele de producție și din service-urile auto.

Prin comparație cu omoloagele sale electrice, uneltele alimentate cu aer presurizat sunt mai mai sigure și mai ușor de folosit.

Un compresor de aer este folosit la scară industrială pentru că asigură un flux continuu de aer comprimat, contribuie la îmbunătățirea eficienței, a performanței, și a fiabilității și, în același timp, asigură un consum energetic minim prin comparație cu alte aparate similare.

Cum alegi un compresor de aer? 

Folosite în jurul casei pentru întreținere sau pentru facilitarea unor activități relaxante (umflarea roților de bicicletă sau a unei bărci penumatice) sau pe scară largă la nivel industrial datorită fiabilității și siguranței de care dau dovadă, compresoarele de aer reprezintă o investiție pe termen lung care trebuie făcută ținând cont de câteva aspecte: tipul dispozitivului, tipul de pompă, caracteristicile tehnice, puterea, gradul de portabilitate, nivelul de zgomot, sursa de energie, funcționalitatea, și firma producătoare.

Tipul de dispozitivului

Alegerea unui compresor de aer depinde foarte mult de activitățile pe care le întreprinzi.

De exemplu, pentru activități casnice, este potrivit un compresor de aer ușor, fără rezervor.

Dacă vrei să îl folosești atât acasă cât și pentru mici reparații la garaj, vei avea nevoie de un compresor cu piston, potrivit pentru a comprima atât un volum mic cât și un volum mediu de aer (acest include și un rezervor). 

Pentru utilizări industriale, cele mai potrivite compresoare de aer sunt modelele rotative sau cele cu șurub, angrenaje, sau palete cu rotor. În cazul în care ai nevoie să comprimi gaze naturale, vei avea nevoie de un compresor cu diafragmă.

Tipul de pompă

Cele mai comune modele de compresoare de aer sunt compresoarele cu ulei sau cele fără ulei. Compresoarele cu pompă de ulei, de exemplu, sunt mai silențioase și ceva mai ieftine. Singurul neajuns al acestui tip de compresor este greutatea mare și timpul acordat întreținerii.

Dacă vrei să acorzi mai puțin timp mentenanței (și mai mulți bani) poți alege un compresor fără ulei. Este mai zgomotos, însă mult mai eficient, durata lungă de viață asigură amortizarea sa în timp.

Caracteristicile tehnice

Detaliile tehnice sunt foarte importante când vine vorba de un compresor de aer. Cele mai importante valori când alegi un astfel de dispozitiv sunt debitul volumic (cantitatea de aer comprimată) și nivelul presiunii aerului, odată trecut prin compresor.

 • Pentru folosirea domestică ocazională este suficient un debit de 50-150 litri și o presiune de 6 bari
 • Pentru folosirea frecventă acasă și la atelierul din garaj este nevoie de un compresor ceva mai puternic, cu un debit de 250-300 litri și o presiune cuprinsă între 10 și 12 bari
 • Pentru folosirea industrială este nevoie de un compresor de aer cu un debit de peste 350 litri și o presiune ce depășește 12 bari.

Puterea

Puterea compresorului este și ea importantă, valoarea indicată pe ambalaj fiind indicată în cai putere (CP) sau în wați (W).

 • Pentru folosirea casnică este suficient un compresor cu o putere între 1,5 și 3 CP
 • Pentru folosire frecventă în garaj sau în cadrul firmelor mici, puterea recomandată este între 3 și 6 CP
 • Pentru utilizare industrială, puterea compresorului trebuie să fie de peste 6,5 CP.

Gradul de portabilitate

Portabilitatea compresorului este esențială mai ales dacă alegi un dispozitiv domestic. În acest caz, compresorul trebuie să fie eficient și să ocupe puțin loc. Cele mai mici compresoare de casă au mânere pentru transport și cântăresc sub 10 kg. De asemenea, există modele casnice cu roți, acestea înlesnind mult transportul.

Pentru garaj poți alege un compresor mai greu, deoarece acesta nu va fi mutat dintr-un loc în altul. Asigură-te însă că este ferit de efectele vremii - soare, ploaie, îngheț.

Nivelul de zgomot

În funcție de locul în care îl folosești și de durată, nivelul de zgomot poate fi un element important în alegerea unui compresor, mai ales dacă vine vorba de un model pentru casă. De exemplu compresoarele cu pompă de ulei sunt mai silențioase decât cele fără pompă de ulei. Un compresor de mici dimensiuni face un zgomot cuprins între 60 și 87 decibeli. Este important de știut că trecerea de la 60 la 70 dB de exemplu înseamnă că dispozitivul este de două ori mai zgomotos.

Acest parametru contează mai mult dacă alegi un compresor pentru casă și garaj.

Sursa de energie

Unde vei folosi compresorul? Vei avea o priză mereu la îndemână? Dacă nu, va trebui să alegi un compresor pe bază de combustibil lichid (benzină sau motorină).

Funcționalitatea

În funcție de scopul compresorului ai de ales între un model cu mai multe funcții și unul de bază, între modele cu accesorii și modele clasice.

Dacă vrei să vopsești mașina, vei avea nevoie de un furtun lung sau de un pistol care să se potrivească la compresor.

Pe de altă parte, dacă alegi un model mai voluminos (dar cu o putere mai mare), va trebui să te asiguri că îl așezi în apropierea spațiului de lucru sau că are un furtun suficient de lung.

Firma producătoare

Topul compresoarelor de aer este condus de producători din Italia, Australia, Japonia, și Marea Britanie.

Produsele sunt la fel de variate precum prețurile. Important, când alegi un model în detrimentul altuia, este să te asiguri că atunci când vei avea nevoie de o piesă de schimb acesta este ușor de găsit și că există un atelier care poate rezolva eventualele reparații. Mai jos sunt câteva întrebări pe care ar trebui să (ți) le pui:

 • ai mai auzit până acum de acestă firmă producătoare?
 • se ocupă de fabricarea unei întregi linii de produse?
 • vând piese de rezervă sau accesorii pentru compresoare?
 • cât ai de mers pentru a găsi un service?
 • sunt cunoscuți pentru produse de calitate?
 • cât te va ține dispozitivul? - durata de viața este specificată în ani (1-2 ani de garanție) sau în ore de folosire (de la 100 la 5000 ore)
 • ce materiale au fost folosite în fabricarea produsului? - oțel, fier, aluminiu, plastic

Fie că alegi un compresor de aer pentru uz casnic, pentru folosirea ocazională la activitățile de la garaj sau pentru uz zilnic în regim industrial, acest dispozitiv te va ajuta să îți rezolvi treburile ușor, într-un timp cât mai scurt.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2020
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO