Cum montam corect centrale termice pe lemne clasice cu puffer sau fara puffer
Daca esti in cautarea unei centrale termice pe lemne fara gazeificare si vrei sa te documetezi cu privire la instalarea corecta a ei atunci acest articol te va ajuta.
Pentru economie si confort se poate instala impreuna cu centrala pe lemne si un puffer.
In primul rand, pentru a putea face mai usor de inteles articolul ce urmeaza, trebuie sa explicam ce este acela un puffer. Ei bine, un puffer este un stocator de energie termica produsa de centrala. Mai exact, acesta este un rezervor cu capacitati intre 500 litri si 5000 litri fabricat din otel si captusit la exterior cu o izolatie eficienta de aproximativ 10 centimetri
Schema de montaj centrala termica pe lemne fara puffer

Schema de montaj centrala termica pe lemne cu puffer

Avand in vedere ca in cazul centralelor termice pe combustibil solid (lemn sau carbune) nu putem controla stingerea si reaprinderea automata a flacarii din cazan in functie de temperatura ambientala ce o dorim in locuinta s-a ales aceasta solutie pentru stocarea agentului termic produs suplimentar de centrale pe lemne si de care nu avem nevoie in acel moment.
Functii indeplinite de puffer intr-o instalatie de incalzire cu centrala termica pe lemne :
Functia de protectie a centralei
- avand in vedere cantitatea mare de agent termic stocata, este putin probabil ca temperatura sa se ridice la o temperatura peste 95°C.
- centrala poate functiona la capacitate maxima tot timpul, fapt ce ii va prelungii considerabil durata de viata – unii producatori aleg sa dubleze perioada de garantie oferita atunci cand centrala este montata impreuna cu un puffer
Functia de economisire si crestere a eficeintei
- Centrala functionand la o capacitate nominala constanta de la alimentare pana la epuizarea intregii incarcaturi de combustibil, obtinem randamentul maxim ce il poate oferi centrala termica
- Cand in locuinta se depaseste temperatura de confort, in loc sa deschidem usa sau geamul pentru a mentine un climat placut, vom stoca in puffer agentul termic produs pana la stingerea flacarii din centrala
- Putem utiliza un puffer cu una sau doua serpentine pentru a conecta la instalatia de incalzire panouri solare rezultand aport la incalzire GRATUIT, dar si o centrala electrica pentru a mentine o temperatura antiinghet in perioadele in care nu se locuieste acolo – ex. In concedii.
Functia de confort
- avand in vedere ca agentul termic este stocat si izolat in rezervor putem alege, prin intermediul unei pompe si a unui termostat de abient montat in locuinta, cand apa fierbinte sa ajunga in calorifere / incalzire in pardoseala, deci putem mentine o temperatura constanta in spatiul incalzit.
- de aici rezulta si o autonomie crescuta pentru o incarcare completa. Nu mai este nevoie sa va treziti noaptea pentru a realimenta centrala termica.
Produse necesare montajului corect al centralei termice pe lemne
In cazul instalarii centralelor termice pe lemne atat in varianta cu puffer cat si cea fara puffer exista doua categorii de accesorii. Prima categorie este cea cu accesorii obligatorii, accesorii de care depinde functionarea corecta a centralei termice dar si indeplinirea unor conditii pentru acordarea garantiei.
Accesorii obligatorii pentru functionarea corecta si in siguranta a centralei pe lemne
Pompa de circulatie este un accesoriu obligatoriu pentru transportarea agentului termic de la centrala catre calorifere sau puffer. In cazul instalarii unui puffer este necesara o pompa suplimentara pentru circularea agentului termic de la puffer la calorifere.

Set olandezi pentru pompa – acesta este practic elementul de legatura dintre teava de incalzire si pompa si tebuie sa aiba o dimensiune specifica in functie de racordul pompei folosite

Termostatul de contact sau de imersie este necesar pentru comanda pompei/pompelor de circulatie doar atnci cand agentul termic depaseste o anumita temperatura, pentru a nu se ajunge la situatia in care pompa circula apa rece in calorifere.
Vasul de expansiune – este un element de protectie la suprapresiunea ce s-ar putea creea in interiorul instalatiei inchise de incalzire datorita cresterii temperaturii agentului termic si implicit cresterii in volum. Acesta preia diferentele de volum si de presiune mentinant valori relativ constante in interiorul instalatiei.

Supapa de siguranta de 3 bar – avand in vedere ca 3 bar. este presiunea maxima la care majoritatea sistemelor de incalzire functioneaza in parametrii normali si fara riscuri, aceasta supapa protejaza atat instalatia propriu-zisa cat si cazanul.
Termoventilul de amestec – atunci cand agentul termic ce se intoarce in centrala el trebuie sa aiba o temperatura cat mai apropiata de temperatura deja existenta acolo pentru a se evita formarea condensului si depunerea de gudron. Acest termoventil de amestec „citeste” temperatura agentului termic de pe retur si daca este prea scazut atunci deschide vanca cu 3 cai si directioneaza agentul termic din teava de tur pentru a incalzi agentul termic de pe retur, procedeu denumit by-pass. Pentru precizie maxima se poate utiliza o pompa comndata de un termostat de contact montat pe teava de retur.

Aerisitorul automat – acesta se foloseste pentru eliminarea aerului rezidual din instalatie. Existenta aerului in instalatie poate cauza mai multe probleme cum ar fi, coroziune datorita oxigenului, bule de aer in calorifere ce afecteaza randamentul si eficienta intregului sistem de incalzire.

Boiler termoelectric – se foloseste in cazul in care dorim sa producem apa calda menajera cu ajutorul centralei termice pe combustibil solid. Acesta dispune de una sau doua serpentine (in cazul boilerului bivalent) prin interiorul carora circula agent termic fierbinte, transferand caldura catre apa din boiler. Dupa cum ii spune si denumirea, acesta este dotat si cu o rezistenta electrica pentru perioadele cand centrala termica nu functioneaza. Cea de-a doua serpentina se foloseste pentru conectarea la panouri solare reusind astfel sa obtinem apa calda menajera fara costuri in perioada anotimpului cald.
Accesorii recomandate in montajul centralei pe lemne clasice
Filtrul „Y” pentru impuritati – trebuie montat inainte de fiecare pompa pentru protejearea acesteia de impuritatile din instalatie. Majoritatea filtrelor de agest tip sunt realizate din alama si au o sita de 400 microni ce trebuie scoasa si curatata la intervale regulate de timp. Un astfel de filtru trebuie montat pentru a evita depunerea de impuritati in corpl pompei si blocarea acesteia.

Supapa de sens / clapeta de sens – Intrucat pompele de circulatie sunt construite sa se roteasca intr-un singur sens, pentru o protectie suplimentara este necesara montarea unui astfel de dispozitiv. Supapa de sens se poate monta atat in pozitie verticala cat si orizontala, pe cand clapeta de sens trebuie montata doa in pozitie orizontala.
Robineti de trecere – se monteaza inainte si dupa pompe sau filtre pentru a le putea curata sau inlocui cu usurinta, fara pierderea agentului termic din instalatie.
Termometru, manometru sau termo-manometru – pentru a putea cunoaste temperatura si presiunea in diferite puncte ale instalatiei si prevenirea unei functionari defectoase recomandam montarea unor astfel de accesorii (la iesirea agentului termic din cazan, la baza puferului si in partea superioara a acestuia etc.)
Sursa neintreruptibila / UPS – un astfel de dispozitiv are ca si rol alimentarea cu energie electrica a pompelor de circulare si recirculare precum si a ventilatorului si automatizarii centralei termice pe lemne atunci cand exista intreruperi sau defectiuni ale sistemului electric. Alimentarea se face prin intermediul unui acumulator auto, sursa neintreruptibila avand rolul de invertor (transforma energia electrica de la 12V sau 24V la 230V). In functie de capacitatea acumulatorului auto si de tipul pompelor alimentate se asigura o autonmie intre 2 ore si 8 ore. Sura neintreruptibila / ups trebuie aleasa avand in vedere consumul pompelor din instalatie dar si consumul automatizarii sau ventilatorului centralei.

In cazul in care tensiunea din retea nu este stabila, acest accesoriu indeplineste si rolul de stabilizator de tensiune.
O a treia functie este aceea de redresor, incarcand automat bateria auto la care este conectat atunci cand revine alimentarea cu energie electrica in retea.
Un astfel de dispozitiv nu necesita combustibil sau mentenanta are dimensiuni reduse si se poate utiliza pentru alimentarea cu energie a oricarui aparat electric pe perioada unei pene de curent.
Riscuri la care ne supunem daca nu folosim un stabilizator de tensiune / UPS:
- Defectarea iremediabila a centralei termice pe lemne daca exista foc atunci cand apare intreruperea cu energie electrica, intrucat agentul termic din cazan nu mai este circulat in instalatie ajungand la temperaturi mari care au ca urmare fisurarea / spargerea centralei termice – eveniment ce nu este acoperit de garantie
- Pe perioada intreruperii cu energie electrica nu avem incalzire
Generatorul electric
Ccu functionare pe combustibil lichid (benzina sau motorina). Daca locuiesti intr-o zona unde reteaua electrica este instabila, intreruoerile sunt dese iar reparatiile dureaza mai mult de cateva ore atunci ai nevoie de un generator. Folosind acest echipament iti asiguri alimentarea cu energie electrica a pompelor si automatizarii centralei pe perioada nedeterminata. Pe langa aceasta un generator de o capacitate potrivita iti poate asigura alimentarea cu energie electrica a tuturor aparatelor electrice din locuinta ta.
Termostatul de ambient
Acest accesoriu isi are utilitatea doar daca centrala clasica pe combustibil solid este montata impreuna cu un puffer. Termostatul comandand de fapt pompa care circula agentul termic intre puffer si instalatia de calorifere sau incalzire in pardoseala. Termostatul de ambient poate fi unul cu fir sau unul cu unde radio, programabil sau neprogramabil. Acesta prezinta urmatoarele avantaje:
- Mentinerea unei temperaturi constante de confort in spatiul incalzit
- Economie de combustibil – deci eficeinta energetica intrucat agentul termic incalzeste caloriferele doar atunci cand este necesar evitand o risipa inutila a energiei termice.
Va recomandam si:
Centrala pe lemne si/sau carbune poate reprezenta o alegere inspitata mai ales in situatia in care imobilul pe care dorim sa il incalzim se afla intr-o zona unde distributia de gaze naturale nu este prezenta. Centrala pe lemne poate fi conectata de catre un instalator priceput la un sistem de incalzire cu calorifere, prin pardoseala sau mixt cu panouri solare etc.
RON 0.28 - 177000.00
