Cum alegi gardul ideal pentru viitoarea ta casa - Ghid practic

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro
Vezi produsele recomandate

Gardul este probabil ultima etapă în construcția casei. Alegerea sa este însă importantă nu doar pentru amenajarea curții, ci și pentru a defini estetic întreaga ta locuință. De aceea, noi îți vom prezenta tipurile de gard folosite în construcții pentru ca tu să îl alegi pe cel mai potrivit nevoilor și gusturilor tale.

Cum alegi gardul în funcție de nevoile tale

Pe lângă funcția evidentă a delimitării spațiului, sunt trei elemente majore de care trebuie să ții con atunci când alegi un gard:

  • intimitate
  • siguranță
  • design

Importanța lor variază în funcție de nevoile fiecăruia.

Unii oameni se simt în siguranță în zona în care locuiesc sau consideră că sistemele de securitate ale casei sunt suficient de eficiente încât gardul nu le mai poate oferi protecție în plus.

Alții consideră amenajarea grădinii mai importantă decât intimitatea, astfel că aleg un gard care să lase curtea la vedere.

În fine, sunt și oameni pentru care estetica unui gard vine în urma siguranței și încrederii, așa că aleg un gard cât mai rezistent, înalt (de minimum 2,5 metri) și opac, pentru a-i proteja de eventualele pericole, dar și de ochii străinilor.

În oricare dintre aceste categorii te-ai încadra, există soluții care îți pot satisface toate exigențele.

Tipurile de gard

Dacă ai stabilit deja criteriile de selecție, acum e momentul să afli ce tipuri de gard ai la dispoziție.

Gardul din lemn

Ca orice construcție din lemn, și gardul realizat din acest material pare o opțiune mai „prietenoasă”. Fiind un material natural, lemnul este o alegere estetică bună și oferă o senzație în plus de confort pe care nu o regăsești la alte materiale.

Poți folosi gardul din lemn pentru a da casei un aspect rustic, deși există numeroase soluții estetice și pentru locuințele moderne. Scândurile pot fi amplasate vertical sau orizontal, fie la distanțe egale, fie lipite între ele pentru a spori intimitatea.

Dacă dorești un plus de siguranță, poți alege clasicele scânduri verticale, ascuțite în vârf, care vor fi mult mai greu de escaladat. Chiar dacă lemnul nu este la fel de durabil precum betonul sau metalul, asta nu înseamnă că gardurile făcute din acest material nu sunt rezistente.

 

Bradul, molidul, pinul, dar și stejarul, mesteacănul sau salcâmul sunt folosite pentru fabricarea gardurilor. Opțiunile sunt practic nelimitate; poți alege chiar un gard făcut din nuiele sau poți căuta esențe exotice mai tari.

Montarea unui gard din lemn este mai ușor de realizat decât în cazul altor materiale, iar rezistența sa poate fi întărită cu o fundație de beton. Prețurile pot începe chiar și de la 30 de lei pe metru, însă pot urca substanțial în funcție de modelul ales.

Gardul din beton

Deși este folosit de mai bine de un secol în construcții, betonul rămâne totuși cea mai modernă soluție pentru gardul tău. Calitățile ce îl recomandă sunt stabilitatea, rezistența la intemperii, dar și la uzura timpului. În plus, gardul din beton nu necesită o întreținere deosebită, ceea ce îl face o investiție avantajoasă și de lungă durată.

Desigur, betonul nu este, în mod implicit, o soluție elegantă, ceea ce nu înseamnă însă că nu se pot realiza și mici bijuterii de design. În construcția gardului din acest material, ai trei opțiuni, pe care le vom detalia în continuare.

  • Gardul turnat direct din beton - Este opțiunea clasică, cea mai rezistentă în timp, dar și cea mai greu de realizat. Oferta estetică este puțin limitată, motiv pentru care mulți optează pentru o combinație dintre beton turnat și alte materiale precum lemn, fier forjat, cărămidă sau țigle.
  • Gardul din panouri de beton prefabricate - Aceasta este soluția cea mai populară pentru realizarea gardului din beton, datorită timpului redus de montare și al designului mult mai elegant al panourilor. Dezavantajul este că, dacă nu sunt zidite corespunzător, plăcile pot aluneca, în timp.
  • Gardul din bolțari de beton   - Acest tip de gard se realizează prin simpla zidire a bolțarilor. Chiar dacă nu prezintă un design la fel de plăcut ca cel din plăci de beton, oferă o rezistență sporită în timp.

Prețul unui panou de beton începe în jurul sumei de 40 de lei și crește în funcție de design și de calitate.

Gardul din fier forjat

În construcția gardurilor metalice, fierul forjat este materialul cel mai des folosit. Chiar și atunci când designul implică cele mai simple forme geometrice, eleganța gardului din fier forjat este una greu de egalat.

Prin construcția sa, gardul din fier forjat lasă întreaga curte la vedere, așa că este mai degrabă preferat de cei care sunt mai preocupați de arta peisagistică decât de intimitate. Totuși, există o soluție și în acest sens; dacă dorești să-ți ferești grădina de ochii trecătorilor, poți planta vegetație bogată în imediata vecinătate a gardului.

Gardul din fier forjat poate avea însă un plus la capitolul siguranță. Dacă alegi un gard simplu, dar înalt și decorat cu țepușe, el se va dovedi un obstacol serios pentru hoții care ar vrea să-l escaladeze.

Fierul forjat are și o rezistență crescută în timp, însă reprezintă o investiție mai scumpă datorită muncii depuse pentru realizare. Prețul unui panou începe undeva în jurul sumei de 200 de lei.

Gardul din tablă

Dacă tot suntem la capitolul metal, de ce să nu avem în vedere și gardul din tablă? Este o variantă cât se poate de ieftină, prețul unui panou de tablă zincată fiind în jurul sumei de 30 de lei.

Deși este un material rezistent în timp, tabla se poate deforma ușor dacă este supusă unor impacturi puternice. În plus, zgomotul pe care îl produce sub acțiunea vântului sau al ploii poate fi foarte deranjant.

Din punct de vedere estetic, tabla zincată nu oferă mai multe opțiuni în afară de culorile în care poate fi vopsită. Totuși, panourile de tablă amplasată între niște stâlpi din beton sau din zidărie pot oferi un design plăcut ochiului.

Gardul din cărămidă

Aceasta este o soluție clasică de zidire a gardului și una foarte plăcută ochiului. Mai ales dacă ai o casă construită din cărămidă, această alegere devine obligatorie.

Totuși, mulți preferă estetica mai puțin impresionantă a gardului zidit din bolțari de beton, datorită rezistenței sporite a acestora. Cărămizile au rezistență scăzută la umezeală și trebuie protejate de ploaie printr-un mic acoperiși de țigle. De asemenea, gardurile din cărămizi nu sunt recomandate pentru a fi construite în zonele cu risc seismic mare.

Gardul din piatră

Alături de gardul din lemn, gardul realizare din piatră este soluția cea mai des folosită pentru cei care își doresc o locuință cu aspect rustic. Zidăria din piatră este mai rezistentă decât cea din cărămidă, însă mult mai complicată.

Poți alege să folosești pietre tăiate după anumite modele și dimensiuni sau pietre de râu neprelucrate. Prima variantă va oferi gardului un aspect mai modern; a doua variantă nu poate fi realizată decât de meșteri foarte pricepuți, însă vei obține un gard care va arăta de parcă a fost dintotdeauna acolo.

Există și o a treia opțiune care constă în ridicarea gabioanelor. Acestea sunt garduri din sârmă zincată umplute cu pietre. Deși gabioanele sunt destul de ușor de realizat, estetica zidului are de suferit din cauza sârmei.

Gardul viu

Ne îndepărtăm de teritoriul construcțiilor și intrăm pe teritoriul artei peisagistice. Gardul viu este o alegere cât se poate de naturală, benefică pentru sănătatea ta și o soluție decorativă cu adevărat spectaculoasă.

 

Fiind vorba despre un gard din plante, prețul unui răsad rar sare de suma de 20 de lei. Însă acest tip de gard nu este o soluție rapidă, din cauza timpului îndelungat necesar dezvoltării plantelor. De asemenea, plantarea trebuie făcută cu mare atenție, iar dacă nu îl îngrijești în mod constant, gardul viu se poate deteriora cu ușurință.

Crescuți și îngrijiți în mod corect, arbuștii nu sunt doar atractivi privirii, dar oferă și intimitate și siguranță. Printre plantele cel mai des folosite în realizarea unui gard viu se numără: lemnul câinesc, tuia și molidul.

 

Alte idei de garduri inedite

Desigur, nu trebuie să te limitezi la gardurile „clasice”. Iată și câteva idei inedite pe care le poți implementa și tu. Limitele țin doar de imaginație… și de buget.

  • Gard din „creioane colorate”


  • Gard din biciclete vechi


  • Gard din viniluri


Cum să protejezi și să întreții un gard

Din cauza faptului că sunt supuse în mod constant acțiunii intemperiilor, unele tipuri de garduri au nevoie de o îngrijire specială.

Îngrijirea gardurilor din metal

Chiar dacă metalul este unul dintre cele mai reziste materiale, el nu este imun la acțiunea agenților corozivi.

 

Atât în cazul tablei, cât și al fierului forjat trebuie să te asiguri că materialul a fost tratat cu vopsele sau grunduri speciale care previn apariția ruginii. În cazul în care aceasta își face totuși apariția, gardul trebuie curățat și vopsit din nou.

Îngrijirea gardurilor din lemn

Față de alte materiale, lemnul este mult mai pretențios când vine vorba de îngrijire, el fiind sensibil la acțiunea focului, a apei, a insectelor, a fungilor și, nu în ultimul rând a razelor ultraviolete.

Nu te lăsa însă descurajat de această lungă listă de sensibilități, deoarece majoritatea producătorilor pun la dispoziție lemn deja tratat împotriva acestor factori. În cazul în care ai totuși nevoie de o protecție sporită, există numeroase produse pe piață care, aplicate pe lemn, oferă mai multe tipuri de tratament (ignifug, hidrofug, antiseptic).

Îngrijirea gardului viu

Dintre toate gardurile, cele din plante necesită cea mai multă atenție. În primul rând, trebuie să te asiguri că nu îl plantezi într-un loc umbros, deoarece gardul are nevoie de lumină constantă pentru a se dezvolta. Nivelul de apă este și el foarte important; cel puțin în perioada creșterii, un gard viu are nevoie de udări zilnice.

Nu în ultimul rând, plantele trebuie tunse, pentru ca gardul să-și poată păstra aspectul. Munca cu foarfecele de grădinărit poate fi destul de laborioasă, mai ales în cazul plantelor de dimensiuni atât de mari. Pentru a-ți ușura munca, poți să folosești o mașină specială pentru tunderea gardului viu. Aceasta nu doar că îți va scurta în mod semnificativ timpul de lucru, dar te va ajuta să obții o tundere mult mai precisă

Acum, pentru că știi tot ce trebuie despre numeroasele tipurile de garduri pe care le ai la dispoziție, rămâne doar să-l alegi pe cel potrivit locuinței tale.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
0786.289.809
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
www.price.ro - your shopping expert Viziteaza site-ul Mereuprimul.ro pe ShopMania
Compari.ro - ghid autentic de shopping
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2022
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. 0786.289.809 Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO