Call Center:
Contact

Cum aleg un aparat de sudura , tipuri de aparate de sudura

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro
Vezi produsele recomandate
Solicita informatii

Ghid informativ despre cum ne alegem primul aparat de sudura

Indiferent de nevoile noastre, la un moment dat suntem motivati sa ne cumparam un aparat de sudura. De ce sa apelam mereu la vecinul nostru sau la un necunoscut cand putem sa ne rezolvam singuri "problemele", mai ales cand avem pe piata o serie larga de echipamente moderne si sigure, atat pentru cei pasionati, cat si pentru profesionisti.

De cele mai multe ori cei care locuiesc la casa isi doresc un aparat de sudura pentru ca aproape saptamanal lucrurile necesita o imbunatatire (gardul, poarta, etc.), si nu-i asa ca trandafirii sunt mai frumosi cand se dezvolta pe arcada proiectata si sudata de noi?

Micul nostru ghid se adreseaza mai mult celor care sunt in cautarea primului aparat de sudura si nu stiu la ce sa se uite mai intai. Dar se adreseaza si celor deja trecuti de prima experienta si ei pot afla lucruri noi din articolul prezent, informatii precum - pentru aparatele invertoare Proweld exista un ansamblu de racire si protectie termica ce extinde durata de viata a echipamentului.

Pentru a lucra cu placere si in siguranta, trebuie sa ne interesam si de ce accesorii avem nevoie deoarece lumina puternica ce contine ultraviolete poate sa duca la afectarea grava a vederii, tocmai de aceea insistam si pe achizitionarea unei masti de sudura cu cristale lichide.

Procedee de sudare si aparate de sudura

Incercam sa clarificam unele dintre procedurile de sudare, unele gasite sub forma de acronim in ofertele de aparate.

 • Procedeul de sudare electrica pe arc  este o procedura de lipire prin topire in conditii de temepratura si presiune specifice. 
 • Sudarea cu  electrod invelit (SEI) este procedura clasica si foarte cunoscuta prin electrod.
 • MIG-MAG similar procedurii clasice pe electrod, la aceasta procedura se adauga in plus un gaz protector pentru baia metalica si arcul electric.
 • TIG ( sau WIG -Wolfram Inert Gas) -  in aceasta procedura arcul arde intre un electrod de wolfram si piesa care este sudata si este,  de fapt, o modalitate evoluata a sudarii clasice cu electrod. O procedura si mai inventiva derivata a TIG este sudura cu plasma.

De cate feluri sunt aparatele de sudura?

Nu este o noutate ca preturile aparatelor de sudura difera chiar daca toate se utilizeaza, teoretic, pentru aceeasi activitate. In primul rand, ceea ce le diferentiaza este tehnologia de care beneficiaza: Invertor sau Transformator. Un aparat care beneficiaza de tehnologie invertor este o inventie relativ noua, ce are o multime de avantaje in comparatie cu aparatele conventionale pe care le stim cu totii. Un transformator este, practic, cu un pas mai jos decat un invertor deoarece este nevoie de o tensiune inalta pentru ca arcul sa fie generat pentru sudura.

Aparate de sudura cu tehnologie invertor

Avantaje - Aparate cu tehnologie invertor

 • Deoarece puterea de iesire a invertorului este reglata electronic, este disponibila o reglare a puterii de la zero la 100% in functie de nevoile utilizatorului (de exemplu, atunci cand utilizam un aparat MIG setarea 2 poate insemna o putere necorespunzatoare, iar setarea 3 poate fi excesiva, aici se vede rolul invertorului care "converteste" puterea)
 • Pot fi utilizate mai usor pe santiere in comparatie cu aparatele traditionale
 • Au dimensiuni reduse si pot fi usor transportate chiar intr-o mica servieta
 • Design-ul compact inseamna cabluri mai scurte intre sursa de curent si aparat, caile mai scurte de curent se traduc printr-o eficienta mai buna
 • Datorita dimensiunilor mici, si consumul este redus (pot fi conectate la o priza normala de 110W)
 • Ofera posibilitatea de manevrare mai simpla a arcului pentru a crea cea mai buna sudura, evitandu-se arderea
 • Dimensiunile mici ale componentelor interne se traduc in mai putina caldura pentru a pune aparatul in miscare, prin urmare rezulta o eficienta mai mare

Dezavantajele aparatelor de tip invertor

 • Sunt mai scumpe decat aparatele traditionale
 • Nu reprezinta o alegere buna pe termen lung, deoarece costurile pentru reparatii sunt foarte ridicate
 • Firele scurte pot reprezenta o problema

Aparate de sudura cu tehnologie transformator

Avantaje :

 • Sunt o investitie ieftina si de lunga durata
 • Sunt fiabile, nu necesita operatii complicate de intretinere
 • Ideale pentru lucrari usoare de sudura in curent alternativ
 • Sunt rezistente la lovituri

Dezavantaje aparate cu tehnologie Transformator

 • Lucrul la inaltime este dificil din cauza greutatii ridicate
 • Nu functioneaza in curent scazut
 • Desi majoritatea beneficiaza de roti pentru a facilita transportul, aceste aparate sunt greoaie, nu pot fi transportate simplu
 • Necesita un spatiu mai mare de depozitare
 • Trebuie sa functioneze intr-un mediu uscat, umiditatea aerului nu trebuie sa depaseasca 90%
 • Nu se recomanda sudarea in praf sau ploaie

Accesorii aparate de sudura

Chiar daca alegem un aparat de sudura de ultima generatie care satisface cele mai exagerate crieterii, nu trebuie sa uitam ca orice echipament de acest tip poate cauza probleme grave de sanatate precum iritarea ochilor, arsuri sau intoxicatii grave. Tocmai de aceea, este foarte important sa achizitionam accesoriile potrivite - masca de sudura cu cristale, manusile si cizmele trebuie sa fie indispensabile din gospodaria sau de pe santierul nostru. Si nu uitati ca fare electrozi nu puteti suda.

Ce aparat de sudura mi se potriveste?

Atunci cand alegem pentru prima data un aparat de sudura cele mai importante principii dupa care ne vom ghida sunt: pentru ce activitate imi doresc un astfel de echipament si ce buget am la dispozitie. Daca ne dorim sa reparam gardul sau sa mesterim o arcada, cu siguranta nu ne trebuie un echipament usor, de ultima generatie, ne putem descurca si cu un aparat transformator mai ales daca locuim la o ferma si avem destul spatiu pentru depozitare. Insa, daca ne dorim sa lucram la inaltime sau job-ul nostru presupune deplasarea cu propriul aparat la locul de munca, atunci vom alege un aparat invertor usor de transportat si de manevrat. In ambele cazuri, nu uitati sa le accesorizati corect.

 

Solicita informatii

Completati campurile marcate!Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2023
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO