Call Center:
Contact

Ghid complet de amenajare curti si gradini

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Exista mai multe stiluri  de gradini si moduri de aranjare a curtilor in mod functional. Acest ghid va inspira cu idei de amenajare a gradini, va ajuta sa stabiliti etapele de lucru pentru o gradina, moderna sau rustica,  va ghideaza cum sa amplasati alei, aranjamente florale, sa alegeti decoratiuni specifice, va sfatuieste cum sa structurati o gradina mica sau o curte mare in care puteti avea  livada,  foisoare, fantani,  zone decorative, piscine sau terenuri de sport.

De altfel, acest articol este o resursa pentru aceia dintre voi ce doresc o aranjare speciala a curtii din cauza dimensiunii sau amplasarii (curti mici sau interioare). Deopotriva va sugeram idei de gradini  situate in zone geografice  in care ingrijirea necesita o atentie speciala (mare, munte, panta) sau gradini si terase  in spatii publice. Dar sa le luam pe rand:

Etapele amenajarii unei gradini sau curti

Cand vreti sa va ocupati de amenajarea unei curti sau gradini este similar proiectarii si construirii unei case:  totul porneste de la etapa de planificare, urmand apoi ridicarea elementelor de infrastructura, precum alei, foisoare, aranjamente florale gradini, sisteme de iluminat, trasee de apa si alte facilitati obligatorii intr-o gradina, finalizandu-se cu mici finisaje.

In continuare va descriem etapele amenajarii unei gradini sau curti:

  • Trebuie sa luati in calcul diferite idei de gradini, stiluri de amenajare (rustic, modern, romantic, fancy, eco, deco, business, natural etc) si delimitarea spatiilor fixe, precum garaje, alei, sisteme de irigatii si iluminat, apoi sa treceti la planificarea spatiilor  si plantarea unor aranjamente florale in gradini.

Ultima etapa este de finisaj si  consta in amplasarea de ornamente in gradina cu flori.  In faza de proiectare trebuie sa considerati nu doar simtul estetic, dar si pe cel practic. Spre exemplu, pentru  eficientizarea zonei verzi si in acelasi timp mentinerea confortului fonic, garajul va fi amenajat cat mai aproape de gardul stradal si cat mai departe de zona dormitoarelor.

  • Baza amenajarii unei gradini este frezarea, nivelarea  terenului, indreptarea sau terasarea acestuia  in cazul gradinilor in panta. 
  • Pentru curti amenajate frumos, gazonul joaca un rol important, iar pentru aceasta este necesara implementarea unui sistem de irigatii. In paralel, aflandu-va la capitolul lucrari subterane ce implica sapaturi, puteti instala si traseul de cabluri electrice pentru sistemul de iluminat al curtii sau gradinii. 
  • Urmeaza construirea aleilor intr-o curte sau gradina. Inca din faza de proiectare trebuie sa decideti daca alegeti aranjamente in gradina cu pietre, pietris,dale, lemn sau beton
  • Intr-o etapa ulterioara urmeaza amplasarea copacilor, arbustilor, amenajari florale.
  • La pasul urmator, inainte de amplasarea gazonului, realizati constructiile pentru apa, precum fantani artizanale, cascade, iazuri sau trasee de parau.  In aceeasi etapa puteti construi foisoare din lemn, balansoare, banci, zone de agrement si decoratiuni facute manual pentru gradina, ghivece, statuiete sau orice alt tip de decor adecvat gradinilor. 
  • Odata realizate amenajarile de construire se roluieste gazonul.
  • Urmeaza etapa de finisare si amplasarea a mobilierului pentru curti si gradini.

In functie de complexitatea decoratiunilor utilizatate si a suprafetei, realizarea unei gradini poate dura intre una si cateva saptamanii. Costurile aranjamentelor, amenajarilor si accesoriilor depind de aceleasi criterii: suprafata, stil, decoratiuni si mobilier.

Stiluri de amenajare a unei curti sau gradini

Amenajarile de curti sau gradini imbraca diverse forme pornind de la criterii estetice pe care le-am putea clasifica in doua mari stiluri: gradina rustica si gradina moderna.

De aici deriva o plaja de tipuri stilistice, incadrate variat, pornind de la etape istorice ale arhitecturii, zone pe mapamond, la functionalitate si materialul utilizat la amenajare. Astfel, aveti de ales intre curti sau gradini englezesti, japoneze, frantuzesti, romantice, exotice, naturale, salbatice, study, deco, eco, casual pana la aranjamente simple si functionale, precum o curte frumoasa cu pomi fructiferi.

Pentru un ansamblu vizual armonios este important inca de la inceput alegerea stilului, toate elementele urmand a deriva de aici, a se imbina si  echilibra unul pe celalalt pastrand aceeasi linie estetica. Concret, o curte rustica este inconjurata de gard si poarta din lemn, in timp ce una moderna tinde catre garduri din beton, fier forjat sau materiale moderne compozite. Decoratiunile, aranjamentele florale si mobilierul vor urma acelasi tipar.

Pentru terase, restaurante si hoteluri se va tinde catre echilibrarea mobilierului specific HORECA si dispunerea de amenajari florale in functie de stilul si profilul localului.

In continuare gasiti cateva idei de amenajare gradina

Stilul modern sau comercial pentru oameni practici

Construirea aleilor intr-o curte sau gradina

Construirea aleilor intr-o curte sau gradina depinde foarte mult de stilul de amenajare ales.  In functie de acesta se folosesc aranjamente de gradini cu pietre, lemn, dale sau pietris (in special pentru gradini rustice), placi ceramice, beton, caramida (solutie pentru gradini moderne) sau solutii alternative ( de exemplu in gradina eco se utilizeaza materiale reciclabile). Utilizarea respectivelor materiale potrivit unui stil nu este stricta, acestea sunt doar repere. Expertii in peisagistica recomanda intercalarea texturilor pentru evitarea monotoniei si pentru armonie vizuala.

Latimea unei alei depinde de fluxul pietonal in respectiva curte sau gradina, o dimensiune etalon fiind cea de 1.2 m, care reprezinta distanta necesara ca doua persoane sa se deplaseze simultan pe aceeasi alee. De altfel, proiectarea aleilor va fi aleasa in functie de suprafata si amplasarea curtii si poate fi in linie dreapta, simetrica, asimetrica, unduita

Construirea foisoarelor intr-o curte sau gradina

Toti admiram curti amenajate frumos cu foisoare confortabile.  In ciuda aspectului masiv, foisorul este un element care poate fi construit ieftin, in regie proprie. Acesta este unul dintre elementele de aranjamente gradini care aduce personalitate curtii, dar mai ales zile relaxate proprietarului. In functie de amploarea spatiului gradinii, foisorul poate  fi oaza de umbra in zona piscinei,  in una din extremitatile  unei curti amenajate  sau, dimpotriva, in cazul unei gradini spatioase, cat mai in centru ca un refugiu de umbra pentru proprietari.

In forme variate (rotund, patrat, hexagonal, octogonal),  foisorul este realizat din diverse materiale de la fier forjat, la constructie de beton. Totusi, cel mai popular material pentru un foisor ramane lemnul. Ce aveti nevoie pentru a va construi foisorul? Lambriuri din lemn ignifuge si tratate sa reziste in conditii de umiditate; acoperis; accesorii pentru fixare; beton sau materiale pentru fundatie; bolturi, nituri si accesorii de montare, scule  si freze pentru slefuit lemnul.

Etapele de construire: se realizeaza fundatia sau baza de sustinere prin betonare, se amenajeaza podeaua din lemn de exterior, se realizeaza structura pe verticala, se pune acoperisul, ulterior se construieste structura decorativa din lemn.

Amplasarea si construirea unei fantani artizanale intr-o curte sau gradina

Dimensiunea si forma unei curti sau gradini influenteaza modul in care va fi amplasata si construita o fantana arteziana. Pozitionarea cladirii in contextul unei amenajari de curte si  accesul la sursa de apa sunt  importante in  alegerea locului pentru a implementa un amenajament artizanal de acest tip.

Dincolo de argumentele vizuale si plastice, amenajarea curtilor si gradinilor tine cont din ce in ce mai frecvent de regulile Feng Shui, un reper de armonie pe diverse paliere de viata, asigurand in acelasi timp echilibrul estetic. Peisagistii care introduc conceptele japoneze in aranjamente de gradina recomanda amplasarea fantanilor artizanale la est pentru prosperitate financiara, la nord pentru succes in cariera.

Trecand la etapa concreta de construire, pentru fantana aveti nevoie de pompa submersibila  conectata la sursa de apa si elemente de decor pentru gradini  care asigura rolul estetic prin curgerea apei.  La nivelul solului se construieste bazinul fantanii care necesita un sistem  de scurgere (gura de vizitare) acoperit de grilaje ce previn infundarea conductelor si pompei cu frunze uscate sau crengi.

Elementele decorative ale fantanii pot fi din constructii de piatra, statui din materiale variate sau imbinari de texturi, materiale si compozitii vizuale (piatra si metal, statui abstracte din materiale moderne etc). Pompa submersibila are un rol important in functionalitate, dar si in crearea de efectele vizuale deosebite prin modul in care apa curge peste decoratiuni.

Amplasarea si construirea unei piscine intr-o curte sau gradina

O tendinta este amenajarea piscinelor  in imediata vecinatate a casei, dar nu este o regula universal valabila. Amplasarea unei piscine intr-o  curte depinde de o varietate de factori: de la suprafata si forma curtii, la nivelarea solului ( spre exemplu panta in zonele de deal sau munte), existenta copiilor  in familie si tipul de piscina ales. Pentru ca am vorbit despre modele de piscina, vom descrie fiecare tip in parte:

 

- piscina construita in pamant - este cea mai robusta, trainica si stabila,  dar in acelasi timp cea mai scumpa si mai dificil de realizat. Pentru o astfel de piscina aveti nevoie de autorizatii de construire specifice si lucrari de sapare, diguire, consolidare a terenului. Constructia propriu-zisa a piscinei care este efectuata cu echipe specializate.

In afara constructiei efective a  piscinei, un element important este sistemul de pompare - recirculare a apei de care depinde timpul de umplere si curatare- intretinere. Din punct de vedere al amenajarii  estetice, piscinele ingropate va dau flexibilitatea de a reliza diferite stiluri, cu diferite aranjamente de gradina, importante fiind decoratiunile si mobilierul de exterior.

- piscina supraterana - este mai simplu de amenajat, nu are nevoie de sapaturi sau consolidarea terenului, totusi trebuie sa luati in calcul rezistenta bazinului versus volumul si presiunea apei la nivelul structurii. Amplasarea acesteia tine si in acest caz de disponibilitatea terenului, calitatea solului si accesul la zona piscinei.

Piscinele supraterane necesita investitii mai mici, pot fi realizate din material metalic galvanizat sau fibra de sticla. Amenajarile ulterioare sunt cele care aduc personalitate gradinii. Astfel, pentru o curte rustica se va monta in zona piscinei deck si mobilier din lemn, in timp ce pentru o gradina moderna se va merge pe materiale moderne si mobilier de gradina in consecinta.

- cea mai ieftina varianta de piscina si mai usor de montat este cea gonflabila. Aceasta asigura flexibilitate in amplasare, mutare si curatare, avand mari minusuri in incadrarea acesteia intr-un stil peisagistic.

Alegerea plantelor si a dispunerii lor pentru un efect maxim

Alegerea plantelor intr-o curte sau o gradina depinde foarte mult de zona geografica, de tipul de sol, de forma terenului in care se doreste  realizarea gradinii. Ca un principiu general, amenajarea se face descrescator pe inaltime. Copacii se amplaseaza cat mai aproape de gard pentru a nu crea umbra plantelor mai mici si a nu obstructiona aleile si puteti alege tuia, brazi, conifere cu frunze mereu verzi, dar si foioase, precum mesteacan, frasin, platan sau  chiparos.  Urmatorii ca nivel de amplasare pe inaltime sunt arbustii, iar paleta de specii poate oferi optiuni pentru orice stil de gradina sau curte.

Practic si decorativ este alegerea de aranjamente florale pentru gradina care sa reziste tot anul, iar gradina sa fie viu colorata indiferent de sezon.  Alegerea unei suite de plante perene care infloresc in anotimpuri diferite poate fi optiunea practica sa aveti gradini frumoase intregul an.

In fata casei se poate alege amplasarea unui rond floral de 2-5 metri, raportat la dimensiunea curtii si a cladirii in fata careia este pozitionat, insotit sau nu de sisteme de iluminat. In functie de tipul de gradina, de-a lungul aleilor pot fi sadite flori, montat pavaj sau  realizarea de decoratiuni prin amenajare cu pietre de gradina.

Se vor alege plante care sa reziste conditiilor de temperatura si lumina din zona geografica in care se afla  casa. Daca in perimetrul de umbra pot creste lacramioare sau anemone, in zonele insorite se vor sadi plante rezistente la soare precum gazania sau flori de piatra. Totusi, pentru efect maxim si o gradina care sa ramana frumoasa peste an, este recomandat sa apelati la un arhitect peisagist

Alegerea mobilierului si a decoratiunilor de gradina

Mobilierul si decoratiunile de gradina trebuie sa se incadreze armonios in stilul vizual, de ansamblu, al acesteia. O gradina rustica este amenajata cu mobilier din lemn, piese cat mai simple si neornamentate.

O gradina amenajata de un peisagist in stilul natural, salbatic, va avea elemente de mobilier intre casual si rustic, pastrand armonia intre plante si mobilier. 

Curtile si casele moderne sunt acompaniate de mobilier in consecinta, din materiale moderne, rezistente la raze UV si temperaturi ridicate.

Alegerea sistemului de iluminare pentru o gradina sau curte

Pentru sistemul de iluminat al unei gradini sau al unei curti puteti alege role sau becuri LED cu protectie IP 65 (rezistente in conditii de umezeala)  si sisteme LED solare (cu alimentare la mini panouri foto-voltaice).

Amplasarea sistemului de iluminat va fi discreta si cu lumina in temperatura de culoare calda in cazul gradinilor rustice, in timp ce pentru cele moderne se poate opta pentru sisteme RGB LED sau lumina rece, care sa dea un aspect futurist.

Secretele amenajarii unei curti sau gradini speciale

Exista situatii in care curtea impune limitari pentru aranjarea unei gradini care trebuie concepute atat functional, cat si estetic. In continuare, va spunem din secretele amenajarii unei curti sau gradini speciale, fie ca vorbim despre spatiu restrans, de teren in panta sau nisipos, fie doar despre gradini care necesita minim efort in intretinere, pentru oameni ocupati.

Amenajarea unei curti de dimensiuni foarte mici

Curtile de dimensiuni foarte mici necesita o atentie aparte prin nevoia de a valorifica spatiul, gradina se va ridica pe verticala, iar gardul poate fi imbracat in iedera sau plante cataratoare. Mobilierul de gradina va fi pozitionat cat mai aproape de casa in forma de insula.

Amenajarea unei curti sau gradini pentru un efort minim de intretinere

Pentru aceia dintre voi care nu au timp, este important sa investeasca minim efort in ingrijirea unei curti sau gradini. Celor care nu se pot dedica gradinaritului  le este util sa lase spatii cat mai ample de gazon, care sa fie tunse cu usurinta, fara prea mare efort in evitarea amenajarilor florale.  

Asadar, fie ca nu aveti timp, fie ca ajungeti rar la casa de vancanta, o intretinere facila a gradinii va salveaza de efort si totusi  va asigura confort estetic. Evitati  sa plantati sau montati aranjamente in gradini cu pietre fiindca este mai greu de taiat iarba in jurul acestora.  Alegerea dalelor si a bordurilor drepte, liniare, in locul pietrisului este o alegere inteleapta pentru ca aveti nevoie de mai putina meticulozitate in cosirea gazonului din jur, astfel consumati mai putin timp.  Ca o regula pentru simplificarea muncii in gradina: orice amenajare in linie dreapta este mai facil de ingrijit, permitand taierea gazonului de-a lungul bordurilor, simplu, cu masina de tuns iarba.

Se vor alege aranjamente florale gradini in forme compacte, care sa nu permita cresterea buruienilor intre plantele decorative, iar orice amenajare in curte sa fie cat mai aproape in linie dreapta sau curbe ample  fiindca va micsoreaza efortul cand tundeti iarba.

Ustensile care v-ar putea fi utile in amenajarea de curti sau gradini.

In afara de materiale de constructii precum pietris, lemn, beton, obiecte decorative gradini, la amenajarea va mai sunt necesare motosape si freze pe care sa le utilizati pentru diverse adancimi, motocoase, motococositoare sau masini de tuns iarba pentru modelarea si intretinerea gazonului, echipamente de protectie precum manusi si ochelari, freze de lemn pentru foisoare si decoratiuni handmade pentru gradini, burghiu pentru pamant pentru stabilizarea variatelor aranjamente de gradini, unelte de taiere, foarfece, atomizoare, precum si alte ustensile si echipamente care va simplifica viata in procesul de amenajare a curtii sau gradinii.

Amenajarea unei gradini sau curte in panta

Amenajarea unei gradini sau a unei curti in panta atrage eforturi financiare suplimentare pentru aranjarea terenului, dar efectul vizual ulterior merita investitia. Inainte de procesul efectiv de amenajare curti si gradini trebuie sa terasati solul, sa puneti pamant in straturi. Ulterior, decoratiuni si aranjamente florale gradini vor fi amplasate  in trepte, gradat mai ample de sus in jos. Aleile pot fi inlocuite cu scari din pietre, dale sau lemn.

Amenajarea unei gradini sau curti interioare

La amenajarea unei gradini sau curti interioare trebuie sa aveti in vedere atat utilizarea spatiului in mod practic, dar si faptul ca in aceste spatii de obicei sunt lipsite de lumina in zonele aferente zidurilor.

Gradina interioara se va proiecta similar unei curti de dimensiuni mici, pe verticala, prin plante cataratoare, sisteme de ghivece, ferindu-va de aria cea mai umbroasa a curtii. De-a lungul gardului care aduce umbra in mare parte a zilei se amplaseaza mobilierul de gradina, atat pentru a proteja plantele, dar sa va bucurati de un colt racoros peste zi.

Amenajarea unei gradini sau curti la munte

Gradinile si curtile de munte impun o mai mare rigoare in alegerea plantelor pentru a rezista climei si solului de roca (exemplu flori de piatra). Principiile de amenajare a gradinii sunt similare unei gradini in panta, unde terasarea atrage amenajari florale in trepte. Data fiind zona, pavajele pot fi inlocuite cu succes de piatra de rau, dupa cum in locul unor decoratiuni conventionale puteti alege o varianta cat mai naturala, precum optiunea de amenajare gradina cu pietre sau grupuri de flori salbatice, specifice zonei. Copacii potriviti sunt din specia coniferelor, iar plante salbatice sau aromatice simple pot inlocui ansamble ornamentale complexe.

Amenajarea unei gradini sau curti la mare

Desi pare o provocare amenajarea unor gradini sau curti la mare, problema solului nisipos poate fi rezolvata aducand pamant fertil din alta arie geografica si amplasarea acestuia pe perimetrul  in care va fi asezata curtea sau gradina. Puteti alege terasarea, situatie in care nivele de pamant vor fi sustinute prin borduri din piatra sau beton - sau alinierea cu relieful existent si amenajarea gradinii dupa stilul estetic si practic pe care vi-l doriti.

Amenajarea unei gradini sau curtii unei locatii publice

Amenajarea de gradini sau curti pentru locatii publice precum spatii municipale, aferente unui hotel sau restaurant - vine cu provocarea traficului intens, asadar necesitatea unor alei sau scari ample, rezistente si practice, dar care sa pastreze elemente estetice.

Marele avantaj al aranjarii unei gradini publice este spatiul generos, in care se pot imbina aranjamente florale pentru gradini, banci si zone de relaxare, ornamente si decoratiuni de exterior.   In amenajarea de curti sau gradini publice se va tine cont de stilul cladirii. Spre exemplu, pentru un hotel la munte se va alege stilul unei gradini naturale, implementand principiile terasarii unei curti in panta, se va alege mobilier mobilier rustic, din lemn,  in timp ce la mare se pot prefera aranjamente exotice si spatii deschise, ample, mobilier modern, reconfortant.

Pentru gradinile publice municipale sau rezidentiale, unde atat spatiul, cat si stilurile pot fi permisive, nu exista limite in amenajarea estetica si practica.

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2023
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO