Call Center:
Contact

Aerisirea corecta a caloriferelor. Cum se face, pas cu pas, si de ce este absolut necesara

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info Mereuprimul.ro

Aerisirea caloriferelor este o operatiune de care depinde buna functionare a lor, dar si rezistenta acestora in timp. Indiferent ce tip de calorifer ai in locuinta ta, cert este ca trebuie sa efectuezi aerisirea periodic, pentru a evita eventuale defectiuni sau probleme legate de incalzirea integrala a caloriferelor. Iti explicam mai jos tot ce ar trebui sa stii despre aerisirea corecta a caloriferelor: de ce trebuie neaparat facuta, cand trebuie facuta, precum si pasii pe care trebuie sa-i urmezi.

 

Cand se face aerisirea caloriferelor?

Aerisirea caloriferelor se face de regula la cateva zile dupa ce a fost pornita instalatia de incalzire. De cele mai multe ori acest moment coincide cu primele zile in care se inregistreaza temperaturi sub 10 grade Celsius. Ca moment din an, aerisirea se face de obicei toamna, la mijlocul lui octombrie.

Daca ea nu a fost facuta la inceptul sezonului rece, se poate efectua si mai tarziu. Cel mai des aerisirea se face la nevoie. Cand identifici portiuni mai reci pe suprafata caloriferului, prima solutie pentru a rezolva problema este aerisirea lui, deoarece, de cele mai multe ori, cauza este reprezentata de bulele de aer ramase in calorifer.

De asemenea, aerisirea caloriferului poate fi facuta si ori de cate ori se aud sunete in interiorul lui. Cand din interiorul lui se aude apa „bolborosind”, este un semn ca exista bule de aer ce trebuie eliminate prin aerisire.

 

 

De ce este nevoie sa aerisim caloriferele?

Apa intra in calorifer printr-o teava (de tur) amplasata in partea superioara, traverseaza radiatorul pe diagnoala si iese prin teava situata in partea inferioara (de retur). De-a lungul acestui circuit se pot forma bule de aer, care duc la racirea caloriferului in anumite zone; de cele mai multe ori, cand caloriferul se incalzeste doar sus, e un semn ca ar trebui aerisit.

Bulele de aer nu permit apei calde sa circule prin tot caloriferul, iar cand caloriferul este aerisit, ele sunt eliminate, astfel incat nu vor mai exista portiuni reci. Insa aerisirea nu este numai o chestiune de confort, ci influenteaza si costurile de incalzire. Bulele de aer sunt responsabile pentru scaderea transferului termic, ceea ce duce in mod automat la cresterea costurilor cu incalzirea locuintei. Aerisirea este, asadar, absolut necesara, daca iti doresti ca instalatia de incalzirea sa functioneze la randament maxim.

Cum se aerisesc caloriferele - din fonta, aluminiu sau otel

Aerisirea caloriferelor se face la fel indiferent de materialul din care este confectionat – fonta, aluminiu sau otel. Pentru ca principiul de functionare este acelasi in cazul tuturor, si aerisirea este necesar pentru toate.

De asemenea, ea trebuie facuta indiferent daca esti bransat la reteaua de incalzire centralizata (CET) sau daca ai o centrala proprie, cu singura diferenta ca atunci cand ai centrala de apartament aerisirea caloriferelor se face cu centrala oprita. Atata vreme cat folosesti calorifere pentru a-ti incalzi casa, aerisirea face parte, negresit, din procesul de intretinere a lor.

Aerisirea caloriferelor nu este deloc un proces greu si nu e nevoie sa chemi un instalator pentru a o face. Iti explicam mai jos, pas cu pas, cum se aeriseste un calorifer.

Procesul de aerisire

  1. Inchide robinetii de tur si retur (sunt cei doi robineti pe care ii vezi la capetele caloriferului, unul in partea de sus, de obicei si cu gradatii care iti permit sa setezi temperatura, si celalalt in partea de jos) – astfel va fi oprita alimentarea cu apa

  2. Amplaseaza un vas sub aerisitor (este valva situata in partea opusa robinetului de tur) si deschide-l cu o cheie speciala, cu o surubelnita sau pur si simplu rotind din el (in functie de modelul caloriferului). Vei observa ca din calorifer va iesi apa cu aer.

  3. Deschide usor returul – in felul acesta apa va fi introdusa prin partea inferioara si aerul va fi impins prin aerisitor

  4. Cand apa are un flux continuu si nu mai iese nicio bula de aer, poti inchide aerisitorul

  5. Deschide la maximum returul

  6. Deschide la maximum turul

Acestia sunt pasii pe care ii ai de parcurs pentru a aerisi corect caloriferul.

Dupa cum vezi, aerisirea caloriferului nu are un grad ridicat de dificultate si poate fi facuta de oricine, chiar si de persoane care nu stiu prea multe informatii despre instalatii. E mai usor decat credeai, nu-i asa?  

 

 

 

 

 

Va recomandam si:
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO
Producatori recomandati
Comanda telefonica
Suport clienti
comenzi@mereuprimul.ro
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov
 
 
 
Copyright © SC Smart Online Distribution SRL 2023
MereuPrimul.ro Instalatii de incalzire, climatizare si produse pentru confort la cel mai bun raport calitate/pret. ♦ Vezi ce oferte ti-am pregatit. ♦ Posibilitate de plata in rate. Email: comenzi@mereuprimul.ro
RON 0.28 - 36400.00
Strada Rezervelor , nr. 19, parter, Chiajna, Ilfov. Ilfov Chiajna RO